Biologisch onkruid bestrijden
Het verschil tussen onkruid en een plantje, is een oordeel. En ik beoordeel een plantje als onrkuid als het niet gewenst is. Dit kan zijn als een plantje de rest overwoekert. Welke reden je ook he..
Met de 100% natuurlijke en biologische moestuin tips kweek je iets eetbaars, vrij van kunstmest en zonder pesticiden. In een grote tuin maar óók op een klein balkon of terras. Kweek blije planten en weet welke handen er aan je voedsel hebben gezeten! Voor een fijne samenwerking met de natuur en met je keukenplanten, gebruik je natuurlijke moestuin tips, kweektips en oplossingen voor je natuurlijke en biologische moestuin.
Het verschil tussen onkruid en een plantje, is een oordeel. En ik beoordeel een plantje als onrkuid als het niet gewenst is. Dit kan zijn als een plantje de rest overwoekert. Welke reden je ook he..
Wisselteelt is een teeltwijze waarbij je ieder jaar de gewassoorten doorschuift naar het volgende vak. Zo komt niet ieder jaar hetzelfde gewas op hetzelfde stuk grond te staan. Hiermee wordt onder..
Kalk verbetert de bodemstructuur. Ook maakt kalk de bodem minder zuur, waardoor voedingsstoffen door sommige planten beter worden opgenomen. Kalk is niet geschikt voor planten die van een zure gro..
Het gebruiken van (gedroogde) koemestkorrels voor je moestuin kan veel voordelen hebben. Ze worden vaak gestrooid op gazons maar zijn ook heel geschikt voor de grond waar je groenten en fruit op k..
Wat zijn groenbemesters en waarom wil je groenbemesters zaaien? Een groenbemester zaaien we om de bodem te verbeteren, voedzamer te maken en zelfs om onkruid te drukken. Groenbemesters hebben bijz..
Pepers halen we met bakken uit de tuin, zo veel, maar wat kun je ermee doen? We maken er (zoete) chilisaus van! Een heerlijke saus die je voor allerlei gerechten kunt gebruiken. Let goed op, want ..
Wij oogsten soms hele emmers vol met tomaten. Wat doe je ermee? Nou, je maakt er tomatensaus van! Hier lees je precies hoe je dat doet. Werk de checklist met benodigdheden af en ga direct zelf aan..
Heb je zaadjes liggen maar weet je niet waarvan ze zijn? Dan kom je er waarschijnlijk alleen achter wat het is door ze te zaaien. Toch kan je meestal goed aan de zaden zien, wat voor soort plantje..
Heb je bloeiende planten in je moestuin staan, maar weet je niet welke planten dat zijn? Misschien herken je de bloemen dan wel van de foto's hieronder. Kijk, voel en ruik goed, zonder de plant ee..
Heb je slakken in de moestuin? Ze eten jonge zaailingen op en nemen hapjes uit de blaadjes van jouw keukenplanten. Zo komt het natuurlijk nooit van een moestuin vol eetbaar groen. Je wil van die s..
Maak zelf zonnebloemolie, hazelnootpasta, pindakaas, walnootolie en nog veel meer. Met gebruik van een oliepers of keukenmachine kan je direct aan de slag. Olie pers je zelf uit noten, pitten en z..
Wil je zuurkool maken met zelf gekweekte ingrediënten? Zuurkool is gefermenteerde (meestal witte) kool. Het duurt enkele weken voor de zuurkool klaar is om te worden gegeten. Je kunt ook spitskool..
Als je veel pepers hebt geoogst, kan je ze inmaken in zuur. Ze blijven dan extra lang houdbaar! Hier lees je hoe je dat doet. Gebruik pepers, samen met eventueel wat andere ingrediënten, uit je ei..
Wil je vlierbessensap of siroop maken met zelf gekweekte vlierbessen? Of je nu wild plukt of zelf een vlier hebt staan, het voorbereiden van vlierbessensiroop of sap is een flinke klus. Dit is het..
Niet iedereen kweekt zelf graan, want is dat niet veel gedoe? Neemt dat niet veel ruimte in? En hoe krijg je die korrels uit de aren, met de hand? Nee joh, daar zijn hele makkelijke trucjes voor! ..
Wil je zongedroogde tomaten maken met zelf gekweekte ingrediënten? Tomaatjes drogen in de zon is misschien wel het makkelijkste dat er is. Meestal gebruik je hiervoor kerstomaatjes, simpelweg omda..
Eet jij straks zelf gekweekte bananen, je eigen mango of een andere bijzondere exoot? Wie weet! Toegegeven, de kans is heel, heel, heel klein dat je vruchten krijgt. Mij is het in elk geval nog no..
Bestuiving is een heel belangrijk onderdeel van jouw moestuin. Zonder bestuiving krijg je geen tomaten, paprika's of pepers, meloenen, aubergines, watermeloenen, sopropo's en andere vruchten. Veel..