Ga snel naar...
Hoe meet je de pH-waarde?
Om de zuurtegraad van de bodem te weten te komen, kan je een pH-meter gebruiken. Zo'n pH-meter steek je in de grond. Vervolgens lees je op de meter een waarde tussen 0 en 14 af, waarbij 14 volledig basisch is en 0 volledig zuur. Geen enkele grondsoort is natuurlijk helemaal zuur of helemaal alkalisch. De waarde zal er altijd ergens tussenin liggen.
Wat groeit goed op zure grond?
Een zure grond met een pH-waarde rond de 4,5 is ideaal voor het kweken van bosbessen. Vaak is de grond rond coniferen zuurder. De meeste coniferen groeien er namelijk erg goed op. Naast bosbessen kan je ook zuring kweken op een zure bodem, evenals diverse soorten klein fruit.
Wat groeit goed op alkalische grond?
Alkalische grond is erg geschikt voor het kweken van lavendel. Veel koolsoorten tolereren een (licht) zure grond, maar groeien veel beter op een licht alkalische grond. Ook druiven kweek je liever op een alkalische grond. Er wordt dan ook aangeraden om regelmatig kalk te strooien.
Hoe maak je de bodem zuurder?
Het zuurder maken van de grond is moeilijker dan het meer alkalisch maken van de grond. Toch is het niet geheel onmogelijk. Snoeiafval en compost gemaakt van coniferen maakt de bodem zuurder. Je kunt ook (tuin)turf gebruiken om de grond zuurder te maken. Als je de grond regelmatig bemest kan het zijn dat de bemesting de grond ook iets zuurder maakt. Wil je de bodem zuur houden dan zal je deze dingen regelmatig moeten doen. Wanneer de bodem van nature erg alkalisch is, zal deze altijd neigen terug te gaan naar de oorspronkelijke zuurtegraad.
Hoe maak je de bodem alkalisch?
Het is vrij makkelijk om een zure bodem alkalisch te maken. Ook dit is natuurlijk niet permanent. Een zure bodem neigt altijd terug te gaan naar de oorspronkelijke zuurtegraad. Het materiaal wat de bodem zuur maakt blijft namelijk aanwezig. Het volgende moet je dus regelmatig blijven doen om een zure bodem alkalisch te houden. Door kalk te strooien maak je de grond een stuk minder zuur. Bij de teelt van druiven is dit sterk aan te raden. Verder kan je eierschalen en bananenschillen strooien. Ze zijn rijk aan calcium.
- Gemaakt: 26-03-2022
- Bijgewerkt: 25-01-2023
- Eloy M. Gotjé
Meer lezen?
Fosfor voor planten
Fosfor zorgt in de basis voor een goede energievoorziening bij de plant. Zo draagt fosfor bij aan de groei van de wortels. Ook de ontwikkeling van sterke bloem- en bladknoppen wordt voornamelijk d..
Welke grond voor de moestuin?
Welke grond gebruik je voor een moestuin? Biologische moestuinaarde uit zakken werkt meestal wel goed. Wil je het echt geweldig doen, stel dan zelf je grond samen. Dit doe je aan de hand van de pl..
Moestuin op zandgrond
Wat groeit goed op zandgrond in de moestuin? Zand is een schrale, droge en vaak arme grondsoort. Het is ook een losse grond met een fijne structuur, waar wortels van planten makkelijk in groeien. ..
Moestuin op kleigrond
Wat groeit goed op kleigrond in de moestuin? Klei is een lastige, dikke grondsoort die lang nat blijft na een bui. Het is ook een voedzame en goed vochthoudende grond, waar sommige planten graag o..
Betere drainage moestuin
Wil je de drainage verbeteren in je moestuin? Door overtollig water gaat veel oogst verloren. Planten die onder water komen te staan nemen geen voeding meer op of gaan dood in het ergste geval. Oo..