plant banner

Slaapmutsje
kweken en oogsten

Eschscholzia californica
Papaveraceae (papaverfamilie)

°C8
°C14
CM20
P7
CM0.5
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
voorzaaien
vroeg buiten
laat buiten
  Zaaien onder glas
  Planten in kweekkas
  Buiten zaaien
  Buiten (uit)planten
  Bloeitijd
  Oogsten
  Snoeien

Slaapmutsje zaaien en kweken voor thee

Slaapmutsje draagt de (Latijnse) wetenschappelijke naam Eschscholzia californica en is een lid van de papaverfamilie, ook wel papaveraceae.

Pagina inhoud

Samenvatting

De goudpapaver, ook wel Juliaantje of slaapmutsje wordt vaak gebruikt voor thee. Het is een papaversoort. Goudpapaver of slaapmutsje kweken is heel makkelijk. Je kunt slaapmutsje zaaien in het vroege voorjaar en in de zomer de bloemen plukken voor goudpapaver thee of slaapmutsje thee.

Goudpapaver of slaapmutsje zaaien we direct in de vollegrond. Liever niet voorzaaien en verplanten, tenzij je extra vroeg wilt beginnen. Slaapmutsje oogsten we de hele zomer lang. De goudpapaver of slaapmutsje kweken we bij voorkeur op een zanderige en droge grond. Verzorgen is niet nodig.

Ook leuk, de goudpapaver of het slaapmutsje groeit bijna als onkruid. Het komt soms voor tussen tegels en bakstenen. De naam slaapmutsje komt van de vorm van de bloemetjes, maar ook van de gunstige werking op onze slaapcyclus.

Slaapmutsje soorten

Het slaapmutsje is een papaversoort, ook wel bekend onder de naam "goudpapaver" of "Juliaantje". Je kunt het slaapmutsje gebruiken voor thee. Slaapmutsje is een leuk plantje dat overal als onkruid kan opduiken. Ook op de stoep, tussen de straatstenen kom je het wel eens tegen.

De naam "slaapmutsje" komt van de vorm van de bloemetjes. Deze lijken op een klein slaapmutsje als je het ondersteboven houdt. De naam komt óók van het feit dat de thee van dit plantje goed is voor je slaap. Goudpapaver thee heeft een hele gunstige werking op je slaap en wordt vaak kort voor het slapengaan gedronken.

Slaapmutsje zaaien en planten

Wanneer kan je slaapmutsje zaaien?
Slaapmutsje zaaien of voorzaaien/voorkiemen kan direct buiten van april tot juni. Slaapmutsje zaaien of voorzaaien/voorkiemen kan onder glas van maart tot april.
Wanneer kan je slaapmutsje planten?
Slaapmutsje planten of uitplanten op de bestemde plek kan buiten van april tot mei.

Je kunt de goudpapaver of het slaapmutsje zaaien vanaf het vroege voorjaar. Het beste kan je slaapmutsje zaaien in de vollegrond, zonder voor te zaaien. De goudpapaver of het slaapmutsje kan je niet goed verplanten. Mocht je toch extra vroeg willen beginnen dan kan je binnen voorzaaien, maar dit heeft niet de voorkeur.

Slaapmutsje zaaien zonder verspenen

Zoals genoemd kan je het beste slaapmutsje zaaien op de bestemde plek, zonder verspenen. Je kunt de zaden op de grond leggen. Vervolgens gooi je daar een dun laagje zaaigrond overheen, van maximaal een halve centimeter. Geef eerst wat water en houd het vochtig tot de zaden kiemen.

Dit is de makkelijkste manier om goudpapaver of slaapmutsje zelf te zaaien. Je hebt er geen kweekpotjes voor nodig en dit is het beste voor het plantje. Als je het in een pot wilt kweken, zaai dan direct in de pot.

Slaapmutsje voorzaaien en planten (geen voorkeur)

Deze methode heeft niet de voorkeur. Mocht je extra vroeg willen beginnen dan kan je de goudpapaver of het slaapmutsje voorzaaien. Gebruik hiervoor kleine kweekpotjes, bijvoorbeeld van P7 formaat (7x7 centimeter). Vul wat kweekpotjes met zaaigrond en druk dit steeds aan, tot de potjes bijna tot de rand gevuld zijn.

Om aan te drukken kan je de bodem van een ander kweekpotje gebruiken. Leg de zaden op de zaaigrond. Strooi er vervolgens een laagje zaaigrond overheen, maximaal een halve centimeter dik. Geef eenmaal flink water en houd het vochtig tot de zaden goed kiemen. Doe in elk kweekpotje meerdere zaden, zodat overal iets opkomt.

Als er meerdere plantjes opkomen in een kweekpotje, verwijder je de kleinste en minst mooie. Houd er steeds één per kweekpotje over. Het beste kan je slaapmutsje niet verplanten. Heb je voorgezaaid, wacht dan tot de worteltjes onder uit het kweekpotje komen. Je kunt dan het hele kluitje verplanten naar een geschikte plek.

Per vierkante meter kan je ongeveer 14 tot 20 slaapmutsje planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 4 tot 6 slaapmutsje planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Slaapmutsje standplaats en verzorgen

Goudpapaver, Juliaantje of slaapmutsje kweken is ontzettend makkelijk. Dit papaverachtige plantje heeft bijna geen verzorging nodig. Het komt soms zelfs op tussen de straatstenen. Tijdens het kiemen moeten de zaden licht vochtig blijven. Daarna heeft het plantje eigenlijk niets meer nodig.

Over de verzorging kunnen we dus heel kort zijn. Wel is het handig om te weten, dat we goudpapaver of het slaapmutsje kweken in de volle zon. Daar groeit dit plantje het liefst. Het slaapmutsje blijft redelijk laag en neemt bijna geen ruimte in van andere planten die in je moestuin staan.

Slaapmutsje is een éénjarige plant, niet wintergroen en blijft in leven zo lang de temperatuur hoger is dan 8℃.

Slaapmutsje combinatieteelt en wisselteelt

Slaapmutsje
Voor het kweken van slaapmutsje hoef je geen wisselteelt te gebruiken.

Slaapmutsje goede buren
Slaapmutsje heeft geen nadrukkelijk goede buren.

Slaapmutsje slechte buren
Slaapmutsje heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

Slaapmutsje water geven

Goudpapaver of slaapmutsje heeft weinig water nodig. Dit plantje groeit graag op een droge en arme grond. Tijdens het kiemen moeten de zaden wel licht vochtig blijven. Daarna kan je eigenlijk wel stoppen met water geven. Probeer in de zomer bij droog weer wel af en toe water te geven. Mocht je slaapmutsje kweken in potten, geef dan ook af en toe water bij droog weer.

Slaapmutsje grondsoort en bodem

De goudpapaver groeit het liefst op een zanderige grond met weinig voedingsstoffen. Het is slechts een voorkeur. De goudpapaver of het slaapmutsje kweken we net zo goed in een rotsentuin. Ook op andere soorten grond groeit dit kleine plantje wel redelijk goed, zelfs op kleiachtige grond. Op een zanderige grond wordt het plantje vaak wel stukken groter en bloeit deze rijker.

pH

6.5
8.5

Slaapmutsje tolereert bodems waarvan de pH-waarde tussen deze twee waarden in ligt. Links is zuur en rechts is basisch. Lees ook: Wat is pH?

Slaapmutsje bemesten

De goudpapaver heeft eigenlijk niets nodig. Bij zeer beperkte voedingsstoffen in een zanderige grond groeit slaapmutsje ook goed. Je kunt slaapmutsje kweken op plekken waar ook heermoes groeit. Je hoeft slaapmutsje dus ook niet extra te bemesten en je hebt eigenlijk geen omkijken naar dit plantje.

Mocht je dit plantje bemesten, neem dan een zeer kleine hoeveelheid (enkele korrels) fosfaatmest. Dit bevordert de aanmaak en versterkt de knoppen, waaronder de bloemknoppen van dit plantje.

N0
P1
K0

Voor het bemesten van slaapmutsje adviseren we bij benadering de samenstelling stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K) 0-1-0 . Dit is ons advies en geen vereiste. Je kunt zelf mest mengen naar verhouding. Lees ook: Wat is NPK mest?

Slaapmutsje bloei en bestuiven

Wanneer bloeit slaapmutsje? Slaapmutsje bloeit doorgaans van juni tot september.

De goudpapaver wordt bestoven door insecten. Bijtjes, hommeltjes en zweefvliegjes vinden dit plantje zeer aantrekkelijk. Je kunt er dus ook bestuivers mee naar je moestuin lokken, door slaapmutsje tussen andere planten te zetten. Voor de zaadteelt is een goede bestuiving vereist, maar dit is eigenlijk nooit een probleem.

Na de bloei laat je de zaaddoos die overblijft opdrogen aan de plant. Wanneer deze volledig is opgedroogd kan je deze plukken, openbreken en de zaadjes eruit schudden.

Wanneer slaapmutsje oogsten

Wanneer kan je slaapmutsje oogsten? Doorgaans doe je dit van juni tot september.

Hoewel het eigenlijk bijna zonde is, kan je slaapmutsje oogsten door de bloemetjes te plukken. Deze kan je laten drogen en in een afgesloten potje bewaren. Je kunt ze ook direct in de keuken verwerken. Gedurende de hele zomer kan je de bloemetjes blijven plukken. Zo tegen de herfst stopt het plantje met bloeien en drogen de zaaddoosjes op.

Slaapmutsje gebruiken en bewaren

Slaapmutsje dankt haar naam niet alleen aan de vorm van de bloemetjes, die op een klein slaapmutsje lijken. De naam "slaapmutsje" komt ook van het feit dat de thee goed is voor je slaap. Bij slaapproblemen zoals moeite met in slaap te komen, maar ook bij pijn en stres of angstklachten kan je slaapmutsje thee gebruiken.

Slaapmutsje thee of goudpapaver thee maak je door een aftreksel van de bloemetjes te maken in heet (kokend) water. Je kunt de bloemetjes ook drogen, verpulveren en in theezakjes laten trekken. Slaapmutsje heeft ook géén verslavende werking, zoals door sommige mensen wordt beweerd. Het is dus helemaal veilig.

Slaapmutsje houdbaarheid

Gedroogde bloemen van dit plantje blijven nog heel lang goed. Het beste kan je de gedroogde bloemetjes in een afgesloten potje bewaren. Dit doe je op dezelfde manier als veel andere gedroogde kruiden. Gebruik bijvoorbeeld een klein kruidenpotje met een kurk, of een potje dat je dicht kunt draaien.

Slaapmutsje ziektes en plagen

De goudpapaver heeft in principe nooit last van ziektes en plagen. Het plantje heeft als papaversoort natuurlijke afwerende stofjes in zich. Hierdoor blijven veel plaagdieren op afstand. Wel kan je een enkele keer spinnenwebben vinden rondom dit plantje. De spinnen zien hun kans om bestuivende insecten te vangen, die op dit plantje afkomen. Spinnen brengen geen schade toe aan de goudpapaver zelf.

Slaapmutsje kweken informatie

Naam en familie
Naam Slaapmutsje
Familie Papaverfamilie
Wetenschappelijke naam Eschscholzia californica
Familie (wetenschappelijk) Papaveraceae
Zaai- en oogsttijden
Binnen (voor)zaaien maart - april
Buiten (voor)zaaien april - juni
Buiten (uit)planten april - mei
Oogsten juni - september
Bloeitijd juni - september
Zaaien
Zaaidiepte -
Plantafstand 20CM
Regelafstand 30CM
Per strekkende meter (M) 4-6 planten (rij)
Per vierkante meter (M²) 14-20 planten (veld)
Voorzaaien potmaat P7CM
Kiemtemperatuur 14 +
Gemiddelde kiemtijd 1-2 weken
Verzorging
Standplaats Volle zon
Waterbehoefte Weinig water
Grondsoort Licht/Droog/Doorlaatbaar
Bemesting NPK 0-1-0
Zuurtegraad bodem pH 6.5-8.5
Teeltwijze
Wisselteelt -
Combinatieteelt
Goede buren
-
Combinatieteelt
Slechte buren
-
Eigenschappen
Winterhard tot 8
Gemiddelde hoogte 50
Worteldiepte 15CM
Levensverwachting Éénjarige
Soort Bloemplant

Nieuwe planten...