Ga snel naar...
Wat doet fosfor voor planten?
Fosfor zorgt in de basis voor een goede energievoorziening bij de plant. Zo draagt fosfor bij aan de groei van de wortels. Ook de ontwikkeling van sterke bloem- en bladknoppen wordt voornamelijk door fosfor bevorderd. Jonge planten nemen het grootste deel van de benodigde stikstof op, ook voor later. Oudere planten nemen minder fosfaat op. Met name in het voorjaar heeft een fosfaatrijke meststof veel voordelen, omdat dit (nog niet uitgekomen) knoppen versterkt. Ook de aanmaak van nieuwe knoppen wordt bevorderd.
Alle planten gebruiken fosfaat, maar sommige planten gebruiken er op bepaalde momenten meer van dan anderen. Zo gebruikt een plant meer fosfor als deze bloemknoppen maakt. Dat is handig om te weten als je vruchtgewassen hebt staan die afhankelijk zijn van bloemen om vruchten te maken. Bij veel kruiden wil je dat deze veel sterke knoppen maken, omdat dit zorgt voor meer takjes met blaadjes om te oogsten. Fosfaat kan je het beste geven als een plant nog jong is.
Hoe herken je een tekort aan fosfor?
Een tekort aan fosfor herken je makkelijk aan het blauw of paars kleuren van het blad. Vooral het oudere blad, dat aan de onderkant van de plant zit, zal als eerste paars of blauw kleuren. Bijna altijd kleurt dit dan aan de onderzijde, maar een het kan soms ook aan de bovenzijde kleuren. Planten die een langdurig tekort hebben aan deze voedingsstof zullen slechter groeien en maken weinig of kleinere bloemen.
- Ouder blad kleurt paars of blauw (vooral aan onderzijde)
- Planten blijven kleiner (vooral bladgewassen)
- Knollen zoals bieten en radijsjes blijven erg klein
- Planten krijgen vaker last van fasciatie (misvormingen)
Hoe herken je een overschot aan fosfor?
Een overschot (te veel) aan fosfor heeft weinig negatieve effecten, maar ze zijn er wel. Zo leidt een overschot aan fosfor mogelijk tot een verminderde opname van zink. Hetzelfde geldt ook voor de opname van ijzer door je planten. In het kort herken je een overschot aan fosfor door:
- Verminderde opname aan ijzer
- Verminderde opname aan zink
Waardoor ontstaat een tekort aan fosfor?
Een tekort aan fosfor ontstaat vaak in een vroeg stadium al, wanneer dit nog niet aan de plant te merken is. Het grootste deel van de fosfor die een plant nodig heeft, wordt opgenomen als deze nog jong is. Oudere planten nemen niet zo veel fosfor meer op. Een tekort aan fosfor kan ook ontstaan door andere omstandigheden. Zo zorgt een te zure bodem bij kalkminnende planten dat zij minder voedingsstoffen kunnen opnemen. Te veel water (en een te vochtige bodem) kan de werking van de wortels sterk afremmen.
Hoe herstel je een tekort aan fosfor?
Ook in een later stadium van de groei is het verstandig om goed te letten op de hoeveelheid water die je geeft. Een te natte bodem zorgt ervoor dat de wortels van een plant niet meer optimaal functioneren en dus minder voedingsstoffen opnemen. Dit zelfde geldt eigenlijk ook voor de zuurtegraad van de bodem. Een te zure bodem kan de opname van voedingsstoffen remmen bij planten die niet graag op een zure bodem staan. Als laatste kan je natuurlijk proberen om extra fosfor toe te dienen. Dit werkt echter alleen als het voorgaande is opgelost.
Welke mest bevat veel fosfor?
Fosfor is in grote hoeveelheden terug te vinden in onder andere stalmest. Ook beendermeel en zeewier bevatten grote hoeveelheden fosfor. Uiteraard kan je een fosfaatrijke meststof gebruiken. Je herkent deze meestal aan de letter P van NPK. Vaak staat op de verpakking aangegeven hoe groot het aandeel fosfor in een meststof is.
Welke planten gebruiken veel fosfor?
Alle planten gebruiken fosfor en nemen dit vooral op als zij nog relatief jong zijn. Jonge planten gebruiken ook meer fosfor omdat zij nog heel veel knopjes moeten maken om verder te groeien. Met name bloeiende planten en vruchtgewassen hebben vaak baat bij wat extra fosfor. Omdat fosfor goed is voor de aanmaak en versteviging van (bloem)knoppen draagt dit bij aan een betere ontwikkeling van de bloemen, en indirect dus ook de vruchten die eraan komen.
- Gemaakt: 19-04-2021
- Bijgewerkt: 30-01-2023
- Eloy M. Gotjé
Meer lezen?
Wat is NPK mest?
Een moestuin kan niet zonder mest. Je gaat op zoek en komt veel meststoffen tegen. Op de verpakking staat "NPK" maar wat is NPK mest eigenlijk? En wat is de beste mest voor je moestuin? Je planten..
Stikstof voor planten
Stikstof bevordert de aanmaak en ontwikkeling van het blad van planten. Veel stikstof zorgt voor bossige planten met veel blad en grotere bladstelen en stengels. Te weinig stikstof zorgt voor een ..
Kalium voor planten
Kalium versterkt de wortels van je planten. Het draagt bij aan de algehele weerstand van je planten tegen schimmels, ziektes en plagen. Zo zijn je planten minder vatbaar voor extreme (hoge of lage..
Moestuin op zandgrond
Wat groeit goed op zandgrond in de moestuin? Zand is een schrale, droge en vaak arme grondsoort. Het is ook een losse grond met een fijne structuur, waar wortels van planten makkelijk in groeien. ..
Zuurtegraad verbeteren
Hoe verbeter je de zuurtegraad? Meten is weten, je hebt een pH-meter nodig om de zuurtegraad van de bodem te achterhalen. Is de zuurtegraad niet goed voor je planten, dan groeien ze misschien niet..
Kalk voor planten
Kalk verbetert de bodemstructuur. Ook maakt kalk de bodem minder zuur, waardoor voedingsstoffen door sommige planten beter worden opgenomen. Kalk is niet geschikt voor planten die van een zure gro..