Ga snel naar...
Kan je houtas in de moestuin gebruiken?
Ja en het is heel goed voor jouw keukenplanten! Natuurlijk wel met mate, want ook houtas kan je overdoseren. Verderop lees je alles over hoe, wanneer en waarom je houtas in de moestuin kunt gebruiken.
Heb je een openhaard of houtkachel maar ook een moestuin? Gooi de houtas dan niet weg maar gebruik houtas in de moestuin! Houtas is een wondermiddel. Het maakt jouw keukenplanten gezond en sterk. Het voorkomt ziektes in je moestuin en doet daar nog veel meer wonderen. Zo werkt dat:
Waarom is houtas goed voor je moestuin?
Na een natuurbrand zie je vaak, dat het aangetaste land weer razendsnel groen wordt. Planten lijken geweldig te groeien op stukken land die door brand zijn aangetast. Dat heeft natuurlijk een hele goede reden die te maken heeft met houtas. Houtas van verbrand hout is namelijk geweldig voor planten.
In houtas zitten pure mineralen. Afhankelijk van het soort hout verschillen de mineralen die erin zitten. Je kunt in elk geval veel kalk terugvinden in houtas. Verder zit er kalium en magnesium in. Wat kleine delen ijzer, magnesium, silicium, mangaan, fosfor en andere sporenelementen zoals NPK voor planten.
Houtas in de moestuin
Bij de verbranding van hout gaan de composteerbare delen letterlijk in rook op. Wat overblijft zijn bijna pure mineralen met wat restmateriaal, zoals koolstof. Bij een natuurbrand komt dit direct op de bodem terecht. Jij kunt het zelf uit jouw vuurkorf, houtkachel of openhaard halen om te gebruiken.

Omdat de composteerbare delen weg zijn, heb je pure mineralen in je handen. Deze hoeven niet eerst te worden verteerd door het bodemleven en schimmels. De mineralen zijn direct beschikbaar, zonder composthoop en ook zonder wachttijd. Houtas is als plantenvoeding daarom ook snelwerkend.
Lavameel in de moestuin
Bij vulkanen zien we eigenlijk hetzelfde. De grond rondom uitgebarsten vulkanen zit vol met voedingsstoffen. Daarom is de grond rondom vulkanen ook zo vruchtbaar en kan men het niet laten om daar te gaan wonen en groenten te verbouwen. Het is daar gewoon perfect voor landbouw en moestuinen.
Één manier om vulkanisch gesteente naar je moestuin te halen is met lavameel. Lavameel is de verkoopnaam voor gemalen vulkanisch gesteente. Het is dus poeder van vulkanisch gesteente en vulkanische as. Dat maakt lavameel dus ook een wondermiddel voor iedere tuin of moestuin, net als houtas.
Waar haal ik de beste houtas vandaan?
Overal waar schoon hout wordt verbrand, kan je houtas verzamelen voor je moestuin. Denk aan een houtkachel of openhaard thuis, een vuurkorf of vuurplaats in de tuin of aan een strand, noem maar op. Het enige wat je nodig hebt is een emmer en een schepje om de houtas in de emmer te scheppen.
Gelukkig hebben we hier zelden natuurbranden, vergeleken met bijvoorbeeld Californië en andere verre plekken. Woon je ergens waar natuurbranden voorkomen of pas nog zijn geweest, dan kan je ook houtas uit de natuur halen. Kijk lokaal even na of dat dan wel is toegestaan. Meestal is het geen probleem.
Gebruik alleen schoon hout
Zuiver en schoon hout, is hout waar niets anders doorheen zit. Dat is dus hout zonder toevoegingen zoals hout van een boom of dode takken in een bos. Pallethout kan soms bewerkt zijn maar is meestal veilig. Pershout daarentegen, laat je liever ver bij je moestuin vandaan. Net als geverfte planken.
Gebruik dus echt alleen houtas van schoon en zuiver hout. Dan weet je dat je alleen natuurlijke materialen in je moestuin gebruikt.
Geen as van bedrukt papier
Papier of karton is van zichzelf relatief veilig. Hoewel dit niet zo goed is als zuiver hout, kan je de as hiervan meestal nog wel gebruiken. Het is echter geen houtas en bevat misschien niet zo veel voedingsstoffen. Is het papier of karton bedrukt met inkt en daarna verbrand, gebruik de as dan niet.
De beste houtas blijft ook echt as van puur en zuiver hout. Als je dit hebt, kun je het gerust voor de moestuin gebruiken. Houd wel rekening met een aantal dingen die verderop worden besproken.
Waar is houtas nog meer goed voor?
Je moestuin bemesten met houtas is geweldig, maar houtas heeft daarnaast nog meer voordelen voor je moestuin. Let wel op, houtas kan wisselteelt niet vervangen. Hoewel je moestuin veel extra voedingsstoffen uit houtas kan halen, en hoewel je planten er gezond en sterk van worden, blijft wisselteelt ook nodig.
Naast het voedzaam maken van de grond, is houtas ook goed tegen slakken. Veel beestjes die op de grond leven, lopen niet graag over de uitgestrooide houtas heen. Het blijft plakken of is zelfs te scherp voor ze. Het werkt óók op het blad van je planten. Zeer fijn gefilterde houtas kan je namelijk verstuiven.
Over blad gesproken, houtas is ook als bladmeststof te gebruiken. Hoewel wij dan liever het biologische Oenosan gebruiken (dit is een wondermiddel) werkt lavameel of zelfs houtas ook geweldig. De voedingsstoffen kunnen het blad van je keukenplanten binnendringen en zo hun werk doen binnen de plant of boom.
Gebruik je een poederverstuiver voor het verstuiven van bladmeststoffen, filter de houtas dan tot eerst zeer fijn poeder. Alle grove stukken en kleine korreltjes moeten eruit zijn of zeer fijngemalen zijn. Je kunt houtas ook uitstrooien over het blad van jouw keukenplanten, ook bij fruitbomen en bessenstruiken.
Hoe en wanneer kan je houtas strooien?
Vóór je direct een emmer houtas in een pot of bak gooit, dat is natuurlijk iets te veel van het goede. Houtas heeft bepaalde eigenschappen waar niet al jouw keukenplanten even goed mee om kunnen gaan. Daarnaast zijn het bijna pure voedingsstoffen. Dat is voor veel keukenplanten te sterk.
Houd daarom rekening met de volgende dingen als je houtas gebruikt in je moestuin:
- Niet voor zuurminnende planten
De meeste keukenplanten kunnen goed met kalk omgaan, maar niet allemaal. Keukenplanten die graag op hele zure grond staan zoals blauwe bessen, groeien mogelijk juist slechter door houtas. Zeker als deze erg veel kalk bevat. Lees ook alles over pH-waardes en kalk bij planten. - Gebruik pas als het nodig is
Kalk is al snel opneembaar, maar houtas hoeft niet en kan slecht composteren. Voedingsstoffen van houtas komen direct in de bodem terecht. De mineralen werken dus ook direct. Strooi houtas daarom pas en direct wanneer je het nodig hebt en in elk geval niet in wintermaanden. - Geen houtas op de composthoop
Omdat houtas van zichzelf antibacteriëel kan werken, vertraagt het ook de werking van schimmels en bestrijdt veel andere micro-organismen. Deze zijn juist nodig om compost te verteren. Houtas kan dus de compostering van materiaal op je composthoop behoorlijk gaan vertragen. - Niet te veel houtas gebruiken
Gebruik ook liever niet te veel houtas. Dit kan te sterk zijn voor je planten waardoor het averechts kan werken. Daarnaast kan houtas ook snel bodems vervuilen als je dit in grote hoeveelheden gebruikt. Één handschepje houtas per vierkante meter of per fruitboom is zeker genoeg.
- Gemaakt: 15-02-2025
- Bijgewerkt: 16-02-2025
- Eloy M. Gotjé