blog category banner

Problemen oplossen

Je kunt heel erg je best doen, maar je krijgt ooit een probleempje in je moestuin. Gelukkig zijn de meeste probleempjes op te lossen. Helaas moet je soms een plantje opofferen, maar je kan veel plaagdiertjes en schimmels weghalen. Zelfs zonder een druppel gif te gebruiken. Zo maak je jouw keukenplanten ècht blij!


Biologisch bladluis bestrijden

In het voorjaar verschijnen ze, de kleine beestjes die aan het blad van je planten zuigen. Het lijkt onschuldig maar ze verzwakken je plant, en maken deze uiteindelijk ziek. Het gevolg is dat de o..

Biologisch onkruid bestrijden

Het verschil tussen onkruid en een plantje, is een oordeel. En ik beoordeel een plantje als onrkuid als het niet gewenst is. Dit kan zijn als een plantje de rest overwoekert. Welke reden je ook he..

Biologisch rupsen bestrijden

Afkomstig van vlinders, motten of bladwespen: rupsen zitten soms opeens op je planten. Ze eten je planten kaal tot de planten soms zelfs het loodje leggen. Het bekendste voorbeeld: de groene rupsj..

Bladluis bestrijden met Oost-Indische kers

Wist je dat Oost-Indische kers niet alleen eetbaar is, maar ook erg goed werkt tegen bladluis? Oost-Indische kers kan je dus zaaien om bladluis bij andere planten te voorkomen, of eigenlijk om ze ..

Mozaïekvirus bij planten

De blaadjes van je plant krijgen verwelkte plekjes waar een patroon in lijkt te zitten. Het begint klein maar groeit vrij snel uit. Hele bladeren verwelken en uiteindelijk gaat de hele plant ervan..

Rupsen bij planten

Er zitten gaten in het blad van je plant, of het blad is bijna helemaal opgegeten. Er zijn heel veel verschillende soorten rupsen. Sommige heel opvallend, andere net zo groen als het blad. Je ziet..

Slakken bestrijden, biologisch en natuurlijk!

Heb je slakken in de moestuin? Ze eten jonge zaailingen op en nemen hapjes uit de blaadjes van jouw keukenplanten. Zo komt het natuurlijk nooit van een moestuin vol eetbaar groen. Je wil van die s..

Uienvlieg en wortelvlieg bestrijden

Een van de eerste combinaties die je leert in de moestuin is meestal die van de wortel en de ui. Twee planten die elkaar waanzinnig goed versterken in de moestuin. Beiden hebben weinig ruimte nodi..

Uitdroging bij planten

De hele plant hangt slap. De blaadjes hangen naar beneden en er zit geen kracht meer in. Als je plant er zo uitziet kan dit veel oorzaken hebben. Meestal ligt de oorzaak bij de wortels. Is de gron..

Zonnebrand bij planten

De blaadjes van je plant lijken volledig uit te drogen. Ze krijgen schrale, zeer lichtbruin gekleurde plekken. Het begint onschuldig met wat kleine vlekjes maar kan steeds groter worden. Blaadjes ..

1 - 10 van 10 (1 pagina's)

Nieuwe planten...

Groenbemesters gebruiken

Wat zijn groenbemesters en waarom wil je groenbemesters zaaien? Een groenbemester zaaien we om de bodem te verbeteren, voedzamer te maken en zelfs om onkruid te drukken. Groenbemesters hebben bijzondere en mooie voordelen voor je moestuin en voor de biodiversiteit, waarbij je de grond niet kaal en leeg hoeft te laten.

Olie en notenpasta maken

Maak zelf zonnebloemolie, hazelnootpasta, pindakaas, walnootolie en nog veel meer. Met gebruik van een oliepers of keukenmachine kan je direct aan de slag. Olie pers je zelf uit noten, pitten en zaden die je uit de moestuin haalt.

Sweet chili-sauce maken

Pepers halen we met bakken uit de tuin, zo veel, maar wat kun je ermee doen? We maken er (zoete) chilisaus van! Een heerlijke saus die je voor allerlei gerechten kunt gebruiken. Let goed op, want je ogen kunnen gaan branden tijdens het koken. Je krijgt een heerlijke zoethete saus. Gebruik je favoriete pepers (gedoseerd) en volg het recept!

Pepers inmaken in zuur

Als je veel pepers hebt geoogst, kan je ze inmaken in zuur. Ze blijven dan extra lang houdbaar! Hier lees je hoe je dat doet. Gebruik pepers, samen met eventueel wat andere ingrediënten, uit je eigen moestuin. De ingemaakte pepers zijn rauw te gebruiken, of te verwerken in andere recepten.