Ga snel naar...
Hoe maak je afleggers? Sommige planten zijn lastig te stekken. Bijvoorbeeld omdat ze traag groeien en omdat de takken niet op eigen kracht kunnen wortelen. In dat geval is het maken van afleggers de uitkomst. Je buigt een tak af en laat deze aan de moederplant zitten. Wanneer de afgebogen tak wortels heeft kan je deze van de moederplant afsnijden en elders planten.
Hoe maak je afleggers?
Je maakt afleggers door een tak van een struik af te buigen. Ergens halverwege laat je de tak de grond raken. Op de plek waar de tak de grond raakt schraap je eventueel wat van de bast weg met je nagel, of met een mesje als de bast wat dikker is. Om te zorgen dat de aflegger op z'n plek blijft leg je vaak een steen op de tak, of steek je deze met bijvoorbeeld tentharingen vast aan de grond. Je laat de tak aan de moederplant zitten zodat deze genoeg kracht heeft om verder te groeien.
Je hebt veel geduld nodig, maar na een tijdje zal de tak wortels gaan maken op de plek waar deze de grond raakt. Als de tak voldoende wortels heeft gemaakt kan je deze afsnijden van de moederplant. Je kunt de tak dan voorzichtig uitgraven zonder de wortels te beschadigen. De uitgegraven tak, de aflegger, plant je vervolgens ergens anders of zet je in een pot.
Wanneer maak je afleggers?
Planten waar je makkelijk afleggers van kunt maken, zijn vaak aan de groeiwijze te herkennen. De takken van deze planten lopen vanuit het midden uit en buigen van nature af naar buiten toe. Dit zijn planten waar je vaak makkelijk afleggers van kunt maken. Je maakt vooral afleggers wanneer het niet lukt om gewone stekken te maken, of wanneer je weet dat afleggers maken makkelijker is.
Welke planten kan je afleggen?
Bramen groeien op bovengenoemde wijze. Frambozen doen dit ook, sommige kruisbessen doen dit en veenbessen (cranberries) doen het. Je herkent de planten waar je afleggers van kunt maken vrij makkelijk. Hoewel het soms lastig is kan je ook van andere planten afleggers maken. Afleggers willen vaak lukken maar het duurt enige tijd voor ze voldoende gegroeid zijn.
- Gemaakt: 01-02-2021
- Bijgewerkt: 23-01-2023
- Eloy M. Gotjé
Meer lezen?
Lijst met vruchtgewassen moestuin
Vruchtgewassen zijn een groep planten binnen de wisselteelt in de moestuin. Het is voor vruchtgewassen of vruchtgroenten kenmerkend dat ze wat meer kalium kunnen gebruiken. Veel vruchtgewassen moe..
Planten vermeerderen
Hoe vermeerder je planten? Misschien heb je een bessenstruik die wel hele lekkere bessen geeft. Soms zie je een plant in het wild die je graag mee naar huis zou nemen. Wat de reden ook is, je kunt..
Moestuin zaden ontkiemen
Wat is de beste manier om zaden te ontkiemen? Peper zaden ontkiemen vereist een hogere temperatuur, broccoli zaden voorzaaien doe je liever in een grote kweekpot. Planten die een penwortel maken k..