Ga snel naar...
Kalk verbetert de structuur van de bodem en maakt deze minder zuur. Hierdoor worden voedingsstoffen beter opgenomen, door planten die van alkalische grond houden. Kalk is niet geschikt voor planten die van zure grond houden. Een kalkrijke grond is ideaal voor keukenplanten zoals druiven en lavendel.
Hoe herken je een tekort aan kalk?
Alleen planten die niet graag op zure grond staan krijgen soms last van een tekort. Zo'n tekort ontstaat eigenlijk alleen op te zure grond. Andere keukenplanten in je moestuin die wel van zure grond houden, krijgen eerder last van een overschot aan kalk.
Wanneer je plant er ongelukkig uitziet, dan wordt al snel gedacht aan een gebrek aan voedingsstoffen. Dit is alleen niet altijd het geval. Soms zitten er meer dan genoeg voedingsstoffen in de bodem. Het probleem is dat deze alleen niet worden opgenomen als de grond te zuur is.
Een tekort aan kalk herken je dus vaak aan dingen die je óók bij een ander tekort ziet. Denk aan gele of rode blaadjes, verdorren of zelfs afvallen van blad. Dingen die je vaak bij een gebrek aan bepaalde voedingsstoffen ziet, die zie je ook vaak bij een gebrek aan kalk.
Hoe herken je een overschot aan kalk?
Te veel kalk in de bodem komt eigenlijk alleen voor bij zuurminnende planten. Keukenplanten die van zure grond houden zoals bosbessen, kunnen voedingsstoffen slecht opnemen als de grond kalkrijk en alkalisch is. Zuurminnende planten hebben daar snel last van en het wordt vaak fataal.
Om een overschot aan kalk op te lossen moet de bodem weer zuurder worden gemaakt. Hoe dat werkt lees je op de pagina over zure bodems.
Hoe herstel je een tekort aan kalk?
Het kan lastig zijn om te bepalen of een kwaal bij je plant door kalkgebrek komt, of dat de oorzaak toch ergens anders ligt. Controleer daarom eerst of al het andere in orde is, voor zo ver je dat kunt controleren. Als je al het andere hebt uitgesloten dan kan je kalk strooien.
Controleer dus eerst of je plant genoeg water heeft. Niet te weinig maar ook niet te veel. Check ook of de temperatuur goed is. Te lage temperaturen zijn vaak de oorzaak van bladverkleuringen en dergelijke. Verkeerde hoeveelheid water of verkeerde temperaturen, verminderen de opname van voedingsstoffen.
Als je het genoemde hebt uitgesloten, controleer dan ook direct of de bodem niet te zuur is. Hier zijn pH-meters voor die je in de grond kunt steken. Als de bodem te zuur is, strooi dan zeker wat kalk om het probleem aan te pakken. Kalk strooien kan eigenlijk nooit kwaad bij kalkminnende planten.
Door bewust om te gaan met compost en voedingsstoffen kan je de bodem ook verbeteren. Veel meststoffen verzuren de bodem na verloop van tijd. Zeker als er geen "tegenactie" wordt uitgevoerd die de grond alkalisch kan maken. Sommige soorten compost maken de bodem juist weer alkalisch.
Maak (en gebruik) je compost voor je kalkminnende planten, kies dan bewust wat je in de compost verwerkt. Bananenschillen en eierschalen zijn bijvoorbeeld erg alkalisch. Dat is goed voor planten die niet graag op zure grond staan. Sommige bladeren, dennennaalden en dergelijke maken de compost juist weer zuurder.
- Gemaakt: 09-09-2021
- Bijgewerkt: 28-10-2024
- Eloy M. Gotjé
Meer lezen?
Wat is NPK mest?
Een moestuin kan niet zonder mest. Je gaat op zoek en komt veel meststoffen tegen. Op de verpakking staat "NPK" maar wat is NPK mest eigenlijk? En wat is de beste mest voor je moestuin? Je planten..
Stikstof voor planten
Stikstof bevordert de aanmaak en ontwikkeling van het blad van planten. Veel stikstof zorgt voor bossige planten met veel blad en grotere bladstelen en stengels. Te weinig stikstof zorgt voor een ..
Kalium voor planten
Kalium versterkt de wortels van je planten. Het draagt bij aan de algehele weerstand van je planten tegen schimmels, ziektes en plagen. Zo zijn je planten minder vatbaar voor extreme (hoge of lage..
Fosfor voor planten
Fosfor zorgt in de basis voor een goede energievoorziening bij de plant. Zo draagt fosfor bij aan de groei van de wortels. Ook de ontwikkeling van sterke bloem- en bladknoppen wordt voornamelijk d..
Welke grond voor de moestuin?
Welke grond gebruik je voor een moestuin? Biologische moestuinaarde uit zakken werkt meestal wel goed. Wil je het echt geweldig doen, stel dan zelf je grond samen. Dit doe je aan de hand van de pl..
Groenbemesters gebruiken
Wat zijn groenbemesters en waarom wil je groenbemesters zaaien? Een groenbemester zaaien we om de bodem te verbeteren, voedzamer te maken en zelfs om onkruid te drukken. Groenbemesters hebben bijz..