Ga snel naar...
Wat groeit goed op zandgrond in de moestuin? Zand is een schrale, droge en vaak arme grondsoort. Het is ook een losse grond met een fijne structuur, waar wortels van planten makkelijk in groeien. Natuurlijk houden niet alle planten van zandgrond, maar sommigen groeien er juist heel goed. Je kunt zandgrond verbeteren om het meer geschikt te maken voor andere planten.
Voordelen zandgrond in de moestuin
Zandgrond is min of meer het tegenovergestelde van kleigrond. Na een flinke regenbui is het razendsnel weer opgedroogd. Er blijven geen plassen water op liggen. Zandgrond is luchtig en doorlaatbaar, wat ideaal is voor veel vruchtgewassen. Zandgrond draineert dus goed en is goed doorlatend. Zandgrond is erg luchtig.
Nadelen zandgrond in de moestuin
Dat zandgrond snel opdroogt kan ook een nadeel zijn. Planten die graag vochtig staan kweek je liever niet op zandgrond. Zeker als de zon erop schijnt, tijdens een warme en droge zomer, is zandgrond erg slecht voor je planten. Het droogt soms zo snel op dat je gieters kan blijven vullen. Ook voedingsstoffen spoelen snel uit, doordat zandgrond zo doorlaatbaar is. Zandgrond is dan ook niet voedzaam, of zelfs heel arm. Dit maakt zandgrond erg slecht voor de teelt van koolgewassen.
Hoe maak je zandgrond vruchtbaar?
Rijpe compost
Zandgrond is gelukkig makkelijk te verbeteren. Doordat zandgrond zo luchtig en doorlatend is, is het onderspitten van compost ook niet erg zwaar. Zandgrond mengt makkelijk en compost maakt zandgrond iets rijker. Het organische materiaal houdt namelijk voedingsstoffen vast. Je zorgt hiermee voor een iets voedzamere bodem als je op zandgrond kweekt. Compost maakt de zandgrond -die dat niet van nature is- ook wat veerkrachtiger en zelfs humusrijk.
Compost is makkelijk onder te spitten. Zandgrond geeft makkelijk mee en compost werkt ook nog eens vrij lang. Het is vaak al voldoende om slechts één keer per jaar compost onder te spitten. Een moestuin op zandgrond wordt hierdoor een stuk makkelijker. Het gebrek aan organisch materiaal in zeer zanderige grondsoorten wordt zo razendsnel aangevuld.
Koemestkorrels
Gedroogde koemestkorrels zijn een uitstekende bodemverbeteraar, ook voor zandgrond. Met meer dan de helft aan organisch materiaal maken koemestkorrels de zandgrond -net als compost dat doet- veerkrachtiger en voedzamer. Je kunt koemestkorrels uitstekend combineren met rijpe compost. Onderspitten met een spitvork of woeler is zo gebeurd, net als bij compost. Gedroogde koemestkorrels zetten uit als je ze vochtig maakt, waardoor de zandgrond snel gevuld wordt met een rijke massa.
Wat groeit goed op zandgrond?
Welke planten groeien goed op zandgrond in de moestuin? Geloof het of niet, er zijn genoeg planten die van zandgrond houden. Zo staan vijgen graag lekker droog, maar ook lavendel of salie, of andere mediterrane kruiden groeien goed op (deels) zanderige grond. Een doorlatende zandgrond is ideaal voor planten waarvan de wortel of knol wordt geoogst, al zal je dan waarschijnlijk wel vaker water moeten geven.
Het is niet aan te raden om planten te kweken op zandgrond, als die planten veel voeding eisen of nooit droog mogen staan. Creëer schaduw met bijvoorbeeld bessenstruiken of fruitbomen, om een stukje zandgrond minder zon te laten vangen. Zo kan je ook veel andere planten op zandgrond kweken. Doe dit dan wel altijd met enige voorzichtigheid. Houdt de zandgrond goed in de gaten en controleer dagelijks of je planten nog genoeg water hebben.
In onze handige zaaikalender zie je in één oogopslag alle planten die goed groeien op arme en luchtige grondsoorten.
- Gemaakt: 06-05-2022
- Bijgewerkt: 30-01-2023
- Eloy M. Gotjé
Meer lezen?
Kalium voor planten
Kalium versterkt de wortels van je planten. Het draagt bij aan de algehele weerstand van je planten tegen schimmels, ziektes en plagen. Zo zijn je planten minder vatbaar voor extreme (hoge of lage..
Fosfor voor planten
Fosfor zorgt in de basis voor een goede energievoorziening bij de plant. Zo draagt fosfor bij aan de groei van de wortels. Ook de ontwikkeling van sterke bloem- en bladknoppen wordt voornamelijk d..
Welke grond voor de moestuin?
Welke grond gebruik je voor een moestuin? Biologische moestuinaarde uit zakken werkt meestal wel goed. Wil je het echt geweldig doen, stel dan zelf je grond samen. Dit doe je aan de hand van de pl..
Koemestkorrels voor je moestuin
Het gebruiken van (gedroogde) koemestkorrels voor je moestuin kan veel voordelen hebben. Ze worden vaak gestrooid op gazons maar zijn ook heel geschikt voor de grond waar je groenten en fruit op k..
Moestuin op kleigrond
Wat groeit goed op kleigrond in de moestuin? Klei is een lastige, dikke grondsoort die lang nat blijft na een bui. Het is ook een voedzame en goed vochthoudende grond, waar sommige planten graag o..
Wat is de pH-waarde bij planten?
Hoe verbeter je de zuurtegraad? Meten is weten, je hebt een pH-meter nodig om de zuurtegraad van de bodem te achterhalen. Is de zuurtegraad niet goed voor je planten, dan groeien ze misschien niet..
Water geven moestuin
Hoeveel water heeft je moestuin nodig? Dat hangt heel erg af van een aantal dingen. Bijvoorbeeld of je zandgrond of kleigrond hebt en welke planten je hebt staan. Op zandgrond geef je vaker water ..
Verpotten en verplanten
Moet je plant ergens anders heen, of heeft deze een grotere pot nodig? Het gebeurt mij soms nog steeds. Achteraf blijkt die ene bessenstruik toch niet zo gelukkig te staan en dan graaf ik deze toc..
Zelf compost maken
Wil je zelf compost maken voor je moestuin? Het zelf maken van compost is makkelijk, maar lang niet alles kan even goed composteren. Wat je gebruikt om compost te maken bepaalt ook waarvoor je het..