plant banner

30+ kilo aardappelen uit je voortuin!

Ga snel naar...

    De aardappel is een van mijn meest geliefde planten. Iedereen kent de aardappel, vrijwel overal ter wereld. Bijna iedereen gebruikt aardappelen in de keuken. Maak er friet van, bak ze in een pan of in de oven, kook ze, pof ze, maak zelf aardappelpuree en nog veel meer. Ook is aardappelen kweken makkelijk.

    Daarom vertel ik erg graag over aardappelen. Elk jaar kijk ik uit naar de aardappeloogst en elk jaar vinden we er weer een plekje voor. In 2024 stonden onze aardappelen in de voortuin. Dat ging beter dan ooit tevoren!

    Wij oogstten 30KG aardappelen van 8m² grond

    Het jaar 2024 was genadeloos voor de boer. Vooral de aardappelteelt mislukte, mede dankzij het natte voorjaar. Bij ons ging de aardappelteelt beter dan ooit. Hier vertel ik natuurlijk graag over. Elk jaar hebben we aardappelen staan. We doen ons best om de teelt ook elk jaar te laten lukken.

    aardappelen oogsten in grote kartonnen doos 30 kilo aardappelen

    We haalden in 2024 meer dan 30 kilo aardappelen uit ons kleine voortuintje met amper 8m² grond. Dat is ongeveer 4KG per 1m² en eigenlijk is dat een normale, gemiddelde oogst. Het kostte minder dan 1 kilo pootaardappelen en het verdiende zich in tienvoud terug. Zeker de moeite waard dus!

    Kan je aardappelen kweken in elke voortuin?

    Daar kan ik kort over zijn: Ja, het kan! Wij hebben het ook gedaan. Onze voortuin is lang niet ideaal. Niet veel zon maar ook niet de hele dag schaduw. De tuinaarde, vermengd met de klei bodem die we hebben, is erg vochthoudend. Niet altijd goed voor aardappelen, maar dit is waarom het toch lukte:

    Zon is niet altijd sterk vereist

    Aardappelen kunnen goed op meer schaduwrijke plekken groeien. Zon helpt, maar het is zeker niet vereist. Onze voortuin krijgt maar kort op de dag direct zonlicht. Dat is vooral 's middags, wat ook niet ideaal is. Het is bij aardappelen namelijk wel zo, dat genoeg warmte nodig is om te groeien.

    Vooral warmte is belangrijk bij aardappelen. Belangrijker dan zonlicht, ook al helpt zonlicht natuurlijk wel een beetje.

    Zet je aardappelen op heuveltjes

    Dit advies zie je op veel plekken voorbij komen. We hebben met een hark heuveltjes gemaakt om aardappelen op te kweken. Je maakt gewoon een lang dijkje van grond met de hark. Bovenop het dijkje maak je gaten voor je pootgoed. Het werkt omdat heuveltjes een paar aantal voordelen hebben.

    aardappelen kweken op heuvels aardappelen op heuveltjes

    Hierom kan je het beste aardappelen kweken op heuvels:

    • De grond warmt sneller op. Als de zon erop schijnt, verwarmt deze de hele heuvel van één kant. Het is dus handig om heuvels van oost (zonsopkomst) naar west (zonsondergang) te trekken. Zo schijnt de zon, als die er even op schijnt, op de hele lengte van de heuvel op het zuiden.
    • Het kan de oogst vergroten. De aardappelen groeien in de losse grond waar je heuveltjes van hebt gemaakt. De wortels groeien dus makkelijker. Door de warmte van het heuveltje groeien de aardappelen in de heuvel ook beter. Ze worden doorgaans groter.
    • Je kunt makkelijker kijken. Als je aardappelen kweekt op heuveltjes, kan je makkelijker wat grond opzij duwen. Zo kan je kijken of de aardappelen al groot genoeg zijn. Je kunt zo dus beter bepalen of en wanneer je aardappelen die je hebt staan, kunt gaan oogsten.
    • Water kan makkelijk weg. Te veel water kan zorgen voor rot in je aardappelen. Dankzij het heuveltje stroomt veel water naar beneden, langs het heuveltje, weg bij de plant vandaan. Zo'n heuveltje zorgt dus dat je aardappelen iets droger kunnen staan, met minder kans op rot.
    • Aanaarden is makkelijker. In het begin doen we vaak de aardappelen aanaarden. Je graaft er dan wat extra grond overheen en herhaalt dit ongeveer drie keer. Dit is makkelijker als aardappelen op heuveltjes staan. Je kunt zo met een hark de grond het heuveltje op schuiven.
    aardappels kweken op heuveltjes aardappels op heuvels planten

    Kies geschikte aardappelrassen

    Er zijn ontelbaar veel verschillende soorten aardappelen. Onder het kopje Soorten op de pagina aardappelen kweken, zie je alle bekende soorten op een rij (met belangrijkste eigenschappen). Sommige aardappelen kunnen beter op zandgrond, anderen kunnen goed of juist slecht op kleigrond staan.

    soorten aardappelen grondsoort aardappel kweken op welke grond

    Daarnaast zijn sommige rassen beter bestand tegen overtollig water. Andere rassen zijn weer resistent tegen rot of bepaalde ziektes. Kies in elk geval een ras dat goed kan groeien, op de grond die jij hebt! Let dus niet alleen op de schil of dat deze kruimig is. Let vooral op de teelteigenschappen.

    Als je het juiste soort hebt gevonden, kijk daarna pas naar andere eigenschappen. Bijvoorbeeld of een aardappelras productief is. Dat kan helpen als je met weinig grond veel aardappelen wilt, zoals in een kleine voortuin of plantzak.

    Aardappelen kweken, aan de slag!

    Heb je echt sterke twijfels bij aardappelen in je voortuin, maar wil je toch graag aardappelen kweken? Dan kan je natuurlijk een aantal potten of bakken vullen met grond. Je kunt één aardappelplant kweken in een pot of bak ten grootte van een emmer met een 10L inhoud. Daar haal je met geluk 1KG aardappelen vanaf.

    Hoe dan ook, wil je aardappelen uit eigen tuin of van eigen balkon, lees dan zeker de aardappelen kweken pagina door!



    • Gemaakt: 27-02-2025
    • Bijgewerkt: 02-03-2025
    • Eloy M. Gotjé

    Nieuwe planten...