blog category banner

Oogsten en verwerken

Je hebt lang gewacht en dan is het zo ver; Je kunt iets oogsten! Met veel liefde en aandacht heb je veel blije planten gekweekt, maar nu moet je iets met de oogst doen. Hoewel Keukenplanten.nl geen receptenwebsite is, delen we wel manieren om je oogst direct te verwerken. Zo delen we bijvoorbeeld geen pizza recept, maar wel hoe je zelf een pizzabodem en tomatensaus maakt, van eigen graan en tomaten.

Hier vind je veel manieren om je oogst direct te verwerken, in je eigen keuken, tot iets bruikbaars.


Deze 5 planten smaken naar drop!

Bij wie van drop houdt, mogen deze 5 planten niet ontbreken in de moestuin. Ze smaken allemaal naar drop of lijken daar heel erg op. Een van deze planten wordt zelfs daadwerkelijk gebruikt bij het..

Makkelijk graan dorsen en meel of bloem maken

Niet iedereen kweekt zelf graan, want is dat niet veel gedoe? Neemt dat niet veel ruimte in? En hoe krijg je die korrels uit de aren, met de hand? Nee joh, daar zijn hele makkelijke trucjes voor! ..

Olie en notenpasta maken

Maak zelf zonnebloemolie, hazelnootpasta, pindakaas, walnootolie en nog veel meer. Met gebruik van een oliepers of keukenmachine kan je direct aan de slag. Olie pers je zelf uit noten, pitten en z..

Paprika sneller laten rijpen?

Tuurlijk, paprika's kan je ook groen oogsten (en eten). Ook dan zijn ze erg lekker. De laatste paprika's van het jaar kleuren vaak toch niet meer. Zeker niet bij gebrek aan zon. Toch kan je ook de..

Pepers inmaken in zuur

Als je veel pepers hebt geoogst, kan je ze inmaken in zuur. Ze blijven dan extra lang houdbaar! Hier lees je hoe je dat doet. Gebruik pepers, samen met eventueel wat andere ingrediënten, uit je ei..

Sweet chili-sauce maken

Pepers halen we met bakken uit de tuin, zo veel, maar wat kun je ermee doen? We maken er (zoete) chilisaus van! Een heerlijke saus die je voor allerlei gerechten kunt gebruiken. Let goed op, want ..

Tomatensaus maken

Wij oogsten soms hele emmers vol met tomaten. Wat doe je ermee? Nou, je maakt er tomatensaus van! Hier lees je precies hoe je dat doet. Werk de checklist met benodigdheden af en ga direct zelf aan..

Vlierbessensap maken uit eigen tuin

Wil je vlierbessensap of siroop maken met zelf gekweekte vlierbessen? Of je nu wild plukt of zelf een vlier hebt staan, het voorbereiden van vlierbessensiroop of sap is een flinke klus. Dit is het..

Wanneer bonen en peulen plukken?

Bonen en peulen zijn er in heel veel soorten. Elk soort oogst je op een ander moment. Het ene soort is namelijk jong erg lekker, maar het andere soort laat je liever groot en dik worden. De vraag ..

Zongedroogde tomaat uit eigen tuin

Wil je zongedroogde tomaten maken met zelf gekweekte ingrediënten? Tomaatjes drogen in de zon is misschien wel het makkelijkste dat er is. Meestal gebruik je hiervoor kerstomaatjes, simpelweg omda..

Zuurkool maken uit eigen tuin

Wil je zuurkool maken met zelf gekweekte ingrediënten? Zuurkool is gefermenteerde (meestal witte) kool. Het duurt enkele weken voor de zuurkool klaar is om te worden gegeten. Je kunt ook spitskool..

1 - 11 van 11 (1 pagina's)

Nieuwe planten...

Groenbemesters gebruiken

Wat zijn groenbemesters en waarom wil je groenbemesters zaaien? Een groenbemester zaaien we om de bodem te verbeteren, voedzamer te maken en zelfs om onkruid te drukken. Groenbemesters hebben bijzondere en mooie voordelen voor je moestuin en voor de biodiversiteit, waarbij je de grond niet kaal en leeg hoeft te laten.

Olie en notenpasta maken

Maak zelf zonnebloemolie, hazelnootpasta, pindakaas, walnootolie en nog veel meer. Met gebruik van een oliepers of keukenmachine kan je direct aan de slag. Olie pers je zelf uit noten, pitten en zaden die je uit de moestuin haalt.

Sweet chili-sauce maken

Pepers halen we met bakken uit de tuin, zo veel, maar wat kun je ermee doen? We maken er (zoete) chilisaus van! Een heerlijke saus die je voor allerlei gerechten kunt gebruiken. Let goed op, want je ogen kunnen gaan branden tijdens het koken. Je krijgt een heerlijke zoethete saus. Gebruik je favoriete pepers (gedoseerd) en volg het recept!

Pepers inmaken in zuur

Als je veel pepers hebt geoogst, kan je ze inmaken in zuur. Ze blijven dan extra lang houdbaar! Hier lees je hoe je dat doet. Gebruik pepers, samen met eventueel wat andere ingrediënten, uit je eigen moestuin. De ingemaakte pepers zijn rauw te gebruiken, of te verwerken in andere recepten.