Ga snel naar...
Tuurlijk, paprika's kan je ook groen oogsten (en eten). Ook dan zijn ze erg lekker. De laatste paprika's van het jaar kleuren vaak toch niet meer. Zeker niet bij gebrek aan zon. Toch kan je ook deze paprika's met een beetje geluk laten rijpen. Sterker nog, je kunt alle paprika's sneller laten rijpen met wat simpele trucjes.
Zet je planten in een kweekkas
Staan jouw paprikaplanten gewoon buiten? Prima, dat kan ook, maar in het najaar rijpen je paprika's niet zo snel meer. De oplossing: Zet je paprika's voor het laatste deel van het jaar in een kweekkas. Dit geldt trouwens ook voor andere warmteliefhebbers zoals tomaatjes en pepers.
Verplaatsen naar de vensterbank
Je kunt de planten natuurlijk ook binnen op een zonnige vensterbank (op het zuiden) zetten. Bij meer warmte en toch voldoende zonlicht, rijpen je paprika's alsnog. Je zou tomaten- en peperplanten -en dus ook paprika's- zelfs binnen kunnen overwinteren. Je oogst dan volgend jaar extra vroeg.
Snoeien voor meer zonlicht
Veel verschillende vruchten rijpen mede dankzij het zonlicht dat erop schijnt. Paprika's (en pepers) zijn niet heel anders. Of je paprika's nu buiten hebt staan of in een kweekkas, snoeien zorgt voor snellere rijping. Wanneer het blad van je plant over de vruchten groeit komt daar veel minder zonlicht op.
De oplossing: Verwijder het blad! Laat natuurlijk nog wel wat blad aan de plant zitten. Door alleen het blad boven de paprika's te verwijderen schijnt er meer zonlicht op. Je paprika's (en pepers) krijgen sneller een mooi kleurtje.
Extra: laten rijpen na de oogst
Bij pepers gaat dit heel snel, maar paprika's zijn het zoete broertje of zusje van de peper. Bij paprika's werkt het dus ook: narijpen op een fruitschaal! Paprika's kunnen zelfs na het oogsten nog een beetje een kleurtje krijgen. Dat gaat niet zo makkelijk en snel als bij pepers, maar is ook het proberen waard.
Leg de paprika's in elk geval nog niet in de koeling. Buiten de koeling rijpen ze sneller. Laat ze ook niet te lang buiten de koeling liggen. Wanneer je paprika's na de oogst verder wilt laten rijpen, pluk je ze het liefst als er al een beetje kleur op zit. Paprika's die half gekleurd zijn, kunnen buiten de koeling ook nog makkelijk verder kleuren.
- Gemaakt: 03-10-2023
- Bijgewerkt: 03-10-2023
- Eloy M. Gotjé
Meer lezen?
Zongedroogde tomaat uit eigen tuin
Wil je zongedroogde tomaten maken met zelf gekweekte ingrediënten? Tomaatjes drogen in de zon is misschien wel het makkelijkste dat er is. Meestal gebruik je hiervoor kerstomaatjes, simpelweg omda..
Vlierbessensap maken uit eigen tuin
Wil je vlierbessensap of siroop maken met zelf gekweekte vlierbessen? Of je nu wild plukt of zelf een vlier hebt staan, het voorbereiden van vlierbessensiroop of sap is een flinke klus. Dit is het..
Makkelijk graan dorsen en meel of bloem maken
Niet iedereen kweekt zelf graan, want is dat niet veel gedoe? Neemt dat niet veel ruimte in? En hoe krijg je die korrels uit de aren, met de hand? Nee joh, daar zijn hele makkelijke trucjes voor! ..