Ga snel naar...
Hoe maak je stekken van takken? Vooral meerjarige planten zoals fruitbomen en -struiken laten zich makkelijk stekken via takken. Je neemt een stuk van een tak en zet deze op water of in een potje schone aarde. Wanneer het takje wortels heeft gekregen kan je deze opnieuw planten. Stekken is een makkelijke en leuke manier om planten te vermeerderen!
Hoe maak je stekken van een tak?
Het is een beetje afhankelijk van het soort plant. Bij druiven kan je bijvoorbeeld snoeiafval gebruiken. Kies in elk geval een jonge (of niet te oude) tak uit en probeer drie tot zes ogen te laten zitten, knip de tak daaronder af. Dit geldt in grote lijnen voor iedere struik of boom die je probeert te stekken.
Als je een mooie tak hebt, zet je deze in een glas of vaasje met water. Je kunt takjes ook direct in de aarde steken, bijvoorbeeld in een kweekpotje. Meestal is het niet nodig om stekpoeder te gebruiken. Het kan soms erg lang duren, maar uiteindelijk krijgt je tak wortels als alles goed is gegaan.
Wanneer maak je takstekken?
Een goed moment om takstekken te nemen is in de late zomer. Zo kunnen je stekjes nog even groeien, en herstelt de plant waar je de tak van afknipt ook nog. Stekken in de winter werkt zelden, de groei komt dan bijna helemaal tot stilstand. Ook in het voorjaar is het vaak nog te vroeg om te stekken, maar je kunt het wel proberen. In het voorjaar begint alles net met groeien en is het lastig om een goede tak te kiezen. Hartje zomer is het vaak erg warm en droog.
Waarom maak je stekjes van takken?
Heb je een plant staan die bijzonder veel vruchten produceert? Dan is het een goed idee om deze te stekken. De productieve eigenschappen van zo'n plant, krijgt je stek namelijk ook! Soms is het gewoon leuk en komt het toevallig goed uit om een plant te stekken. Bijvoorbeeld wanneer je grote dieven van een tomaat verwijderd, want deze kan je heel makkelijk in water zetten om supersnel nog meer tomatenplantjes op te kweken.
Welke planten kan je stekken?
De meeste meerjarige en verhoutende planten zijn te stekken, al kan het bij sommige planten wel langer duren dan bij anderen. Lukt het stekken niet, dan zou je ook kunnen proberen om afleggers te maken. Stekken lukt soms niet omdat een plant erg langzaam groeit. Je afgeknipte takje moet dan heel veel moeite doen om wortels te maken, en dat lukt niet altijd. De lijst met keukenplanten die je kunt stekken is erg groot! In onze handige zaaikalender kan je naar de pagina van je favoriete plant gaan, om te zien hoe je deze kunt vermeerderen.
- Gemaakt: 29-01-2021
- Bijgewerkt: 23-01-2023
- Eloy M. Gotjé
Meer lezen?
Lijst met vruchtgewassen moestuin
Vruchtgewassen zijn een groep planten binnen de wisselteelt in de moestuin. Het is voor vruchtgewassen of vruchtgroenten kenmerkend dat ze wat meer kalium kunnen gebruiken. Veel vruchtgewassen moe..
Planten vermeerderen
Hoe vermeerder je planten? Misschien heb je een bessenstruik die wel hele lekkere bessen geeft. Soms zie je een plant in het wild die je graag mee naar huis zou nemen. Wat de reden ook is, je kunt..
Moestuin zaden ontkiemen
Wat is de beste manier om zaden te ontkiemen? Peper zaden ontkiemen vereist een hogere temperatuur, broccoli zaden voorzaaien doe je liever in een grote kweekpot. Planten die een penwortel maken k..