Ga snel naar...
Checklist tomatensaus maken
Dit heb je nodig
Ingrediënten:
Tomaten (1 kilogram)
Uien (1 hele ui)
Knoflook (2 tenen)
Azijn (1 eetlepel)
Laurierblad (1 blad)
Suiker (1 theelepel)
Basilicum (1 handje blaadjes)
Zeezout (naar smaak)
Zwarte peper (naar smaak)
Water (hele pan)
Olijfolie
Benodigdheden
Grote (diepe) pan
Hapjespan
Weckpotten of bakjes
Houten lepel
Schuimspaan
Groentemes
Staafmixer of keukenmachine
Tomaten voorbereiden
Eerst gaan we de tomaten ontdoen van de schilletjes. Snijd in iedere tomaat aan de onderkant een kruisje met een scherp groentemes. Breng ondertussen een grote pan water aan de kook. Als het water kookt, dompel je de tomaten onder in het kokendhete water. Na enkele minuten krult het schilletje om, waar je het kruisje in de tomaat hebt gesneden. Dan kan je de tomaten eruit halen.
Spoel de tomaten onder een koude kraan, of dompel ze onder in een tweede pan met koud water. Daarna kan je de schilletjes met de hand van de tomaten pellen. Je trekt het schilletje los waar dit is omgekruld door het gesneden kruisje dat je hebt gemaakt. Als het goed is gaat dit heel makkelijk.
De gepelde tomaten ga je vervolgens pureren. Dit kan je doen met een staafmixer, in een pan (zonder water). Je kunt de tomaten ook in de keukenmachine doen.
Ui en knoflook voorbereiden
Snijd de uien in plakjes of ringen en plet de knoflook fijn. Doe vervolgens olijfolie in de hapjespan. Nu kan je de uien en knoflook gaan fruiten. Doe dit niet te kort, maar lang genoeg zodat de uien en knoflook glazig worden. Laat de pan staan en ga verder naar de volgende stap, het toevoegen van de tomaten.
Tomatensaus maken
Voeg de gepureerde tomaten toe aan de uien en knoflook, in de hapjespan. Doe daar azijn en het laurierblad bij, samen met de peper en zout naar smaak. Je kunt met weinig peper en zout beginnen en steeds kort proeven. Op die manier kan je steeds naar smaak wat meer toevoegen, als je denkt dat dit nodig is.
Blijf het mengsel goed roeren (bijv. met een houten lepel) op een laag vuur. Laat het geheel ongeveer een uur pruttelen en roer af en toe door. Je kunt ondertussen wat weckpotten of hersluitbare bakjes uitkoken in de grote (diepe) pan met water. Zo worden deze alvast goed schoon voor de tomatensaus er straks ingaat.
Als het mengsel een uur heeft staan pruttelen, verwijder je de gefruite uien, knoflook en het laurierblad uit de saus (bijv. met een schuimspaan). Voeg al roerend alle overige ingrediënten (suiker, basilicum) toe en kook dit enkele minuten mee. Daarna is het mengsel klaar om te gebruiken in andere recepten.
Schenk de tomatensaus in schone, uitgekookte weckpotten of hersluitbare bakjes. Als dit is afgekoeld kan je het direct gebruiken. Tomatensaus is ook heel goed in te vriezen voor later gebruik. Deze tomatensaus is overigens ook heerlijk om te gebruiken op een pizzabodem van een 100% zelfgemaakte pizza met eigen meel!
Zelfgemaakte pizza uit eigen moestuin?
Een recept voor pizza zullen we waarschijnlijk niet delen. We zijn eigenlijk helemaal geen receptenwebsite. Wat we wel delen is hoe je ingrediënten uit eigen moestuin direct kunt verwerken. Zo kan je bijvoorbeeld tarwe kweken en je eigen bloem of meel maken. Met die bloem of meel maak je dan weer zelf een pizzabodem!
Ook zelf tarwe kweken? Lees de tarwe zaaikalender voor alle kweektips. Bekijk ook hoe wij graan dorsen (de korrels eruit slaan), gewoon thuis in onze huiskamer. Zo maak je makkelijk meel of bloem van je eigen gekweekte tarwe.
- Gemaakt: 14-09-2024
- Bijgewerkt: 16-10-2024
- Eloy M. Gotjé
Meer lezen?
Sweet chili-sauce maken
Pepers halen we met bakken uit de tuin, zo veel, maar wat kun je ermee doen? We maken er (zoete) chilisaus van! Een heerlijke saus die je voor allerlei gerechten kunt gebruiken. Let goed op, want ..
Pepers inmaken in zuur
Als je veel pepers hebt geoogst, kan je ze inmaken in zuur. Ze blijven dan extra lang houdbaar! Hier lees je hoe je dat doet. Gebruik pepers, samen met eventueel wat andere ingrediënten, uit je ei..