Ga snel naar...
Checklist vlierbessensiroop of vlierbessensap
Dit heb je nodig
Ingrediënten (basis, voor sap):
Vlierbessen (1 kilogram)
Water (1 liter)
Ingrediënten (extra, voor siroop):
Suiker (250 gram)
Citroensap (1 eetlepel)
Benodigdheden:
Twee grote pannen
Grote fijnmazige zeef
Trechter (handig, niet vereist)
Soeplepel (handig, niet vereist)
Vork (handig, niet vereist)
Weckpotten of sapflessen
Voorbereiding
Het voorbereiden van de vlierbessen is het meeste werk. Je haalt eerst alle vlierbessen van de takjes af. Probeer ook zo min mogelijk steeltjes te laten zitten. Hoe meer vlierbessen je hebt, hoe meer werk het natuurlijk is. Je kunt eventueel een vork gebruiken om de vlierbessen van de trosjes te rissen.
Sap maken
Let op: Dit stukje gaat over vlierbessensap maken. Maak je liever siroop, kijk dan bij het volgende stukje!
Wanneer alle vlierbessen van de trosjes zijn gehaald, is het tijd om te koken. Breng het water aan de kook in een grote pan. Eenmaal aan de kook, voeg je de losgemaakte vlierbessen toe. Laat het mengsel dan ongeveer 15 tot 20 minuten lang pruttelen. Zorg dat alle vlierbessen openbarsten tijdens het koken, zodat al het sap eruit komt.
Als alle vlierbessen zijn stukgekookt, kan je dit in sapflessen schenken. Sla deze stap over als je siroop wilt maken. Voor siroop, zie het volgende stukje hieronder over "siroop maken". Voor vlierbessensap: Neem een aantal sapflessen, een grote trechter en een zeef. Schenk het sap uit de pan door de zeef, door het trechter. Zo komt al het sap in de sapflessen terecht, zonder schilletjes van bessen.
Gebruik eventueel een soeplepel om het sap uit de vlierbessen door de zeef te persen. Zo komt er nog meer sap vrij. Zorg dat je de bessen goed hebt uitgeperst.
Siroop maken
Let op: Dit stukje gaat over vlierbessensiroop maken. Maak je liever sap, kijk dan bij het vorige stukje en sla dit over!
Vlierbessensap in pure vorm kan een nogal sterke smaak hebben. Het kan dus zijn dat je liever siroop maakt. Dan heb je ook nog suiker nodig. De siroop kan je verdunnen, bijvoorbeeld door het bij andere drankjes te mengen. Je kunt vlierbessensiroop ook verdunnen met water. Zo gebruik je het als een soort limonade.
Ook voor vlierbessensiroop moet je de bessen eerst koken. Breng het water aan de kook in een grote pan. Voeg daarna de vlierbessen toe die je hebt losgemaakt. Laat het mengsel 15 tot 20 minuten pruttelen. Zorg wederom dat alle vlierbessen stuk zijn voor je verder gaat. Zo komt straks al het sap er goed uit.
Na het koken neem je een tweede pan. Schenk de prut van de vlierbessen door een zeef, in de andere pan. Gebruik eventueel een soeplepel om alle vlierbessen stuk te drukken. Zo komt al het sap eruit. Als het mengsel in de tweede pan is overgeschonken, breng je dit opnieuw aan de kook. Je voegt dan ook de suiker toe.
Kook de vlierbessen voor de tweede keer en blijf goed roeren! Na ongeveer 15 minuten koken en roeren kan je ook het citroensap toevoegen. Hiermee laat je de siroop straks goed stollen. Kook het dan nog ongeveer een minuut roerend door. Als je klaar bent kan je het in sapflessen of weckpotten overschenken.
De siroop blijft dankzij de suiker nog minimaal een half jaar goed, maar vaak zelfs een jaar of langer. De vlierbessensiroop is klaar voor gebruik.
- Gemaakt: 30-09-2021
- Bijgewerkt: 15-09-2024
- Eloy M. Gotjé
Meer lezen?
Wat is wisselteelt?
Wisselteelt is een teeltwijze waarbij je ieder jaar de gewassoorten doorschuift naar het volgende vak. Zo komt niet ieder jaar hetzelfde gewas op hetzelfde stuk grond te staan. Hiermee wordt onder..
Zuurkool maken uit eigen tuin
Wil je zuurkool maken met zelf gekweekte ingrediënten? Zuurkool is gefermenteerde (meestal witte) kool. Het duurt enkele weken voor de zuurkool klaar is om te worden gegeten. Je kunt ook spitskool..
Zongedroogde tomaat uit eigen tuin
Wil je zongedroogde tomaten maken met zelf gekweekte ingrediënten? Tomaatjes drogen in de zon is misschien wel het makkelijkste dat er is. Meestal gebruik je hiervoor kerstomaatjes, simpelweg omda..
Makkelijk graan dorsen en meel of bloem maken
Niet iedereen kweekt zelf graan, want is dat niet veel gedoe? Neemt dat niet veel ruimte in? En hoe krijg je die korrels uit de aren, met de hand? Nee joh, daar zijn hele makkelijke trucjes voor! ..
Paprika sneller laten rijpen?
Tuurlijk, paprika's kan je ook groen oogsten (en eten). Ook dan zijn ze erg lekker. De laatste paprika's van het jaar kleuren vaak toch niet meer. Zeker niet bij gebrek aan zon. Toch kan je ook de..
Sweet chili-sauce maken
Pepers halen we met bakken uit de tuin, zo veel, maar wat kun je ermee doen? We maken er (zoete) chilisaus van! Een heerlijke saus die je voor allerlei gerechten kunt gebruiken. Let goed op, want ..
Pepers inmaken in zuur
Als je veel pepers hebt geoogst, kan je ze inmaken in zuur. Ze blijven dan extra lang houdbaar! Hier lees je hoe je dat doet. Gebruik pepers, samen met eventueel wat andere ingrediënten, uit je ei..