plant banner

Prei zaaien met video

Ga snel naar...

    Zelf prei zaaien, wanneer en hoe doe je dat? Met een korte video laten we zien hoe wij prei zaaien. Volg ook het eenvoudige prei zaaien stappenplan, dat te lezen is onder de video. Je kunt direct zelf aan de slag met prei zaaien!

    Prei zaaien stappenplan

    In de onderstaande video laat Eloy stap voor stap zien hoe we zelf prei zaaien in een zaaitray. Ga ook direct zelf aan de slag met het stappenplan onder de video!

    Wil je niet zo veel preiplantjes? Dan kan je ook een paar kleine, losse kweekpotjes gebruiken in plaats van zo'n grote zaaitray. 

    1. Vul een zaaitray of kleine potjes met biologische zaaigrond
      Als je veel preiplantjes wilt, gebruik dan een zaaitray. Anders zijn een paar kweekpotjes ook voldoende. Vul jouw containers met zaai- en stekgrond. Wij gebruiken hiervoor altijd biologische zaaigrond met een fijne structuur. Je hoeft aarde in de zaaitray niet aan te drukken. Als je water geeft dan zakt het vanzelf nog wat in.

    2. Druk in elk vakje/potje een gaatje en zaai daar een paar zaadjes in
      Maak gaatjes van ongeveer één centimeter diep. Als je erg oude zaadjes hebt, bijvoorbeeld waarvan de datum op de verpakking is verstreken, dan kan je wat meer zaadjes per vakje zaaien. Zaai er in elk geval altijd een paar. Dan weet je zeker dat er overal zaadjes zullen ontkiemen en er geen vakjes of potjes leeg blijven.

    3. Houd de aarde goed vochtig en wees heel erg geduldig
      Prei kiemt vrij snel, meestal al binnen 1-2 weken, maar de jonge zaailingen kunnen erg traag groeien! Je hebt er dus wat geduld voor nodig. Het lijkt lang te duren. Zorg in de tussentijd dat de zaaigrond in de potjes of zaaitray altijd goed vochtig blijft. De aarde mag niet volledig opdrogen, dat is slecht voor het ontkiemen.

    4. Wacht tot de plantjes ongeveer zo dik zijn als een potlood
      Wanneer je preiplantjes ongeveer de dikte hebben van een standaard potlood, dan kan je de plantjes uitzetten. Zo kan je de prei bijvoorbeeld uitplanten rondom een moestuinbak waar ook wortelen in staan. Wortelen en prei als uiensoort zijn uitstekende buren in de moestuin. Ze versterken elkaar.

    Prei zaaien, wanneer doe je dat?

    Je kunt prei een langere tijd zaaien. Zo kunnen we bijvoorbeeld prei zaaien binnen (voorzaaien) vanaf januari of februari. Omdat prei in het begin erg traag groeit, kan het al die tijd in de vensterbank blijven staan. Net zo lang tot je het kunt gaan uitplanten. Je kunt ook prei zaaien vanaf april maar dan direct buiten. Je kunt buiten prei zaaien tot in de vroege zomer, ergens rond juni.

    Prei zaaien in volle grond

    Kan je prei zaaien in volle grond? Het is natuurlijk ook mogelijk om prei te zaaien in de volle grond. Je volgt in principe hetzelfde stappenplan als hierboven, maar dan zonder trays met aarde te vullen. Het makkelijkste is om de prei dan in regels te zaaien. Graaf kleine geultjes en strooi de zaden daarin. Bij opkomst kan je de zaailingen iets uitdunnen tot je ongeveer 15 centimeter tussen de plantjes hebt zitten.

    Vroege prei zaaien

    Je kunt vroege prei zaaien door in de vensterbank te beginnen. Ook dan volg je hetzelfde stappenplan, maar laat je de zaailingen nog enkele maanden binnen groeien. Bij het voorzaaien geldt altijd: Uitplanten als de prei zo dik is als een potlood, maar liever wel ná de maand april.

    Prei zaaien in pot

    Preiplanten hebben maar weinig ruimte nodig. Je kunt dus goed prei zaaien in pot. Prei zaaien in een stevige balkonbak is dan ook goed mogelijk. Gebruik geen te kleine potten want dan blijft de prei ook erg klein. Houd er ook rekening mee dat potten en bakken -zeker in de zon- heel snel uitdrogen. Dit is erg slecht voor de teelt van prei. Geef dus regelmatig water, maar nog meer in potten of bakken.

    Prei zaden kopen

    We hebben natuurlijk biologische prei zaden, rechtstreeks uit eigen voorraad. Bestel hieronder biologische prei zaden voor jouw moestuin:

    Zelf prei kweken, meer informatie:

    Bekijk prei ook in onze zaaikalender. Je vindt er zeer uitgebreide informatie over de hele teelt van prei. Zie bijvoorbeeld direct wat de goede of slechte buren zijn van prei, hoeveel water prei nodig heeft, alles over de grondsoort en de standplaats, kiemtemperatuur en nog veel meer! Alles over prei kweken:



    • Gemaakt: 05-06-2023
    • Bijgewerkt: 04-02-2024
    • Eloy M. Gotjé

    Meer lezen?

    Kapucijners zaaien met video

    Hoe zaai je kapucijners? Wanneer kan je het beste kapucijners zaaien? Met behulp van een korte video leggen we stap voor stap uit hoe je kapucijners het beste kunt zaaien, en wanneer je dat dan mo..

    Bleekselderij zaaien met video

    Hoe zaai je bleekselderij? Wanneer kan je het beste bleekselderij zaaien? Met behulp van een korte video leggen we stap voor stap uit hoe je bleekselderij het beste kunt zaaien, en wanneer je dat ..

    Aardappelen poten met video

    Hoe plant je aardappelen? Wanneer kan je het beste aardappelen poten? Bekijk de onderstaande video waarin we stap voor stap uitleggen hoe je aardappelen het beste kunt poten. Onder de video doorlo..

    Pompoen zaaien met video

    Pompoen zaaien, wanneer en hoe? In een korte video laten we alles zien wat je moet weten om pompoenen te zaaien. We laten zien hoe je pompoenen zaait, wat je ervoor nodig hebt en meer. Bekijk de v..

    Tropisch fruit: 7 leuke experimentjes!

    Eet jij straks zelf gekweekte bananen, je eigen mango of een andere bijzondere exoot? Wie weet! Toegegeven, de kans is heel, heel, heel klein dat je vruchten krijgt. Mij is het in elk geval nog no..

    Nieuwe planten...