plant banner

Sla zaaien met video

Ga snel naar...

    Hoe zaai je kropsla of pluksla en andere slasoorten? Wanneer kan je het beste beginnen met sla zaaien? Met een korte video laten we alle stappen zien voor het zaaien van je eigen sla. Hoe wij graag sla zaaien, hoe je het beste sla kunt zaaien en wat er nog meer bij komt kijken. Bekijk de video en doorloop de stappen eronder om zelf sla te zaaien.

    Kropsla, pluksla of andere soorten sla zaaien

    In de onderstaande video doorloop je alle stappen voor het zelf zaaien van sla, zoals kropsla of pluksla. Onder de video staan alle stappen uitgebreid uitgelegd.

    Sla is een lichtkiemer. Gebruik zo min mogelijk zaaigrond om de zaden af te dekken. Zet je zaailingen op een zo licht mogelijke plaats en liever ook niet te warm.

    1. Vul een tray of kweekpotjes met zaai- en stekgrond.
      Gebruik bij voorkeur een biologische zaaigrond met een fijne structuur. Vul de tray of kweekpotjes tot de rand en druk dit een beetje aan. Je kunt het bijvoorbeeld aandrukken met de bodem van een andere zaaitray, of van andere potjes die je hebt staan.

    2. Zaai ongeveer 2-5 zaadjes in ieder vakje of potje.
      Je zaait altijd meerdere zaden in een potje, zodat er altijd iets opkomt in elk vakje of potje. Zaai dus niet te weinig. De zaadjes strooi je uit over de (aangedrukte) zaaigrond. Daarna strooi je er een heel dun laagje zaaigrond of fijn zand overheen. Je hoeft de zaden bijna niet af te dekken.

    3. Zet de potjes of zaaitray op een zo lichte plek.
      Alle soorten sla hebben vanaf het begin al direct veel licht nodig. Als je de kiemplantjes niet op een zeer lichte plek zet, worden ze lang en slap. Je zaailingen vallen dan om. Meestal groeien ze dan nog wel verder maar ze worden wel erg kwetsbaar. Dat wil je voorkomen.

    4. Geef regelmatig water, tijdens en na het kiemen.
      Houd de zaaigrond van je slaplantjes vochtig. Geef dus regelmatig water. Voorkom altijd dat de zaaigrond volledig opdroogt. Droogte is heel slecht voor de jonge slaplantjes. Dit kan zelfs fataal zijn. Houd de jonge plantjes dus goed in de gaten tijdens en na het kiemen.

    5. Eventueel uitdunnen als er te veel zaailingen zijn.
      Komen er meerdere plantjes op in een potje of vakje, haal de rest dan weg. Houd steeds één klein slaplantje over, per vakje of per potje. Dit slaplantje ga je verder opkweken. Zet dit plantje natuurlijk nog steeds op een zo licht mogelijk plekje.

    6. Uitplanten op een geschikt plekje in de moestuin.
      Wanneer de worteltjes onder uit de gaatjes in de potten of vakken van je zaaitray komen, kan je de slaplantjes uit gaan planten. Zet ze op een geschikt plekje in je moestuin. Je kunt de potjes of vakjes van de tray voorzichtig indrukken zodat het kluitje loskomt.

    Sla zaaien, wanneer doe je dat?

    Je kunt sla op veel momenten in het jaar zaaien. Zaai extra vroeg vanaf januari, om sla in de kas te kweken en in mei te oogsten. Vanaf het vroege voorjaar vanaf eind maart, kan je sla gewoon buiten (voor)zaaien. Tot in de zomer kan je sla zaaien, maar kies altijd een ras dat geschikt is voor het seizoen. Ook in de herfst rond oktober kan je sla zaaien, voor een winterteelt in de kweekkas.

    Kropsla, pluksla en andere soorten sla zaden kopen

    Het overgrote deel van de zaden in ons assortiment is 100% biologisch. Zo hebben we ook biologische sla zaden, onder andere van diverse soorten pluksla, kropsla en sla mengsels. Onder sla verstaan we alle Lactuca sativa soorten, maar er zijn ook andere plantjes die we als sla gebruiken zoals rucola en veldsla.

    Sla kweken, hoe moet ik nu verder?

    Op de zaaikalender pagina kropsla of pluksla kan je alles vinden over het zelf kweken van sla. Zo kan je goed voorbereid van start gaan!



    • Gemaakt: 29-02-2024
    • Bijgewerkt: 09-03-2024
    • Eloy M. Gotjé

    Nieuwe planten...