Ga snel naar...
Checklist zuurkool maken
Dit heb je nodig
Ingrediënten:
Wittekool
Zeezout
Venkelzaad (naar behoefte)
Karwijzaad (naar behoefte)
Dillezaad (naar behoefte)
Jeneverbessen (naar behoefte)
Zure appel (naar behoefte)
Krenten (naar behoefte)
Peperkorrels (naar behoeefte)
Rodekool (naar behoefte)
Spitskool (naar behoefte)
Benodigdheden:
Weckpotten
Soeplepel
Groentemes
Je kunt helemaal je eigen ingrediënten kiezen. Je hoeft dus niet alles te gebruiken. Het lijstje laat alleen de mogelijkheden zien. Je kunt in plaats van wittekool ook rodekool of spitskool gebruiken, of deze drie kolen combineren. Verder voeg je kruiden of zaden toe naar behoefte. Als laatste zijn weckpotten, een soeplepel en groentemes vereist.
Zuurkool voorbereiden
Het voorbereiden van de witte kool vóór het fermenteren is eigenlijk het meeste werk. Daarna is het vooral even geduld hebben tot de zuurkool klaar is om te worden gegeten. Om te beginnen met het fermenteren van je verse witte kool, doe je het volgende:
1. Verwijder de buitenste bladeren van de witte kool en bewaar deze voor later, je hebt deze bladeren als laatste nodig om de weckpot mee af te sluiten.
2. Snijd de witte kool door de helft en snijd de helften in flinterdunne reepjes. Je kunt de witte kool ook in blokjes snijden, maar dit is minder lekker. De stukken zijn steviger.
3. Doe een laagje witte koolreepjes onder in een weckpot en stamp deze fijn. Het is belangrijk dat er zo veel mogelijk vocht uit de kool komt.
4. Herhaal dit een paar keer en strooi dan een klein beetje zout in de weckpot. Voeg wat van de andere ingrediënten toe en leg daar weer een laagje witte kool bovenop.
Het is belangrijk dat je al het vocht uit de witte kool stampt. De witte kool moet uiteindelijk onder z'n eigen vocht komen te staan. Is de witte kool op, heb je dit goed aangestampt en staat de witte kool niet helemaal onder water? Voeg dan voorzichtig een heel klein beetje water toe, tot de witte kool onder staat. Gebruik de buitenste bladeren van de kool -die je apart hebt gelegd- om de witte kool aan te drukken. Het deksel van de weckpot duwt met deze bladeren de kool onder water.
Zuurkool fermenteren
Als je klaar bent met de voorbereiden heb je alleen nog wat geduld nodig. Laat het weckpotje (of de weckpotten) de eerste 3-5 dagen staan met het deksel op een kiertje. Je kunt het deksel wel dicht doen, maar open dit dan iedere dag even. Bij de fermentatie komt gas vrij en dit moet uit de pot ontsnappen. Na ongeveer vijf dagen kan je de weckpot gesloten houden. Laat deze minimaal vier weken staan!
Na het fermenteren kàn er een laagje schimmel ontstaan boven op het water in de weckpot. Meestal zijn dit de grote bladeren die boven het vocht uitkomen. Je kunt de schimmel gewoon weg scheppen, zo lang de witte kool onder water staat is er niets aan de hand. Na de genoemde (minimaal) vier weken kan je de witte kool gebruiken in de keuken.
- Gemaakt: 13-11-2021
- Bijgewerkt: 22-09-2024
- Eloy M. Gotjé
Meer lezen?
Zongedroogde tomaat uit eigen tuin
Wil je zongedroogde tomaten maken met zelf gekweekte ingrediënten? Tomaatjes drogen in de zon is misschien wel het makkelijkste dat er is. Meestal gebruik je hiervoor kerstomaatjes, simpelweg omda..
Planten afharden? Dit is waarom!
Wat is afharden en waarom is planten afharden zo belangrijk? Binnen voorgezaaide keukenplanten laat je langzaam wennen als je ze buiten zet. Meestal is dit rond de maand mei. Het afharden van een ..
Vlierbessensap maken uit eigen tuin
Wil je vlierbessensap of siroop maken met zelf gekweekte vlierbessen? Of je nu wild plukt of zelf een vlier hebt staan, het voorbereiden van vlierbessensiroop of sap is een flinke klus. Dit is het..
Makkelijk graan dorsen en meel of bloem maken
Niet iedereen kweekt zelf graan, want is dat niet veel gedoe? Neemt dat niet veel ruimte in? En hoe krijg je die korrels uit de aren, met de hand? Nee joh, daar zijn hele makkelijke trucjes voor! ..
Zaden herkennen: welke plant?
Heb je zaadjes liggen maar weet je niet waarvan ze zijn? Dan kom je er waarschijnlijk alleen achter wat het is door ze te zaaien. Toch kan je meestal goed aan de zaden zien, wat voor soort plantje..
Sweet chili-sauce maken
Pepers halen we met bakken uit de tuin, zo veel, maar wat kun je ermee doen? We maken er (zoete) chilisaus van! Een heerlijke saus die je voor allerlei gerechten kunt gebruiken. Let goed op, want ..
Pepers inmaken in zuur
Als je veel pepers hebt geoogst, kan je ze inmaken in zuur. Ze blijven dan extra lang houdbaar! Hier lees je hoe je dat doet. Gebruik pepers, samen met eventueel wat andere ingrediënten, uit je ei..