Bieslook soorten
Bieslook is een look-soort en maakt enkel een paar sprietjes. De smaak is lookachtig en doet denken aan uien. Iedereen kan zelf bieslook kweken want het is een heel makkelijk plantje. Er zijn veel verschillende soorten bieslook, niet te verwarren met bosuien en stengeluien, die er qua grootte misschien een beetje op lijken.
Het meest voorkomende soort bieslook is kleine, gewone bieslook. Bijvoorbeeld het ras Prager dat heel bekend is. Er zijn ook grotere soorten bieslook. De stengels hiervan worden dikker, langer en de smaak kan wat verschillen. De grotere soorten worden grove bieslook genoemd. Op de foto hierboven gewone bieslook. Op de foto hieronder grove bieslook.
Naast het genoemde is er ook nog knoflookbieslook. Dit lijkt op grove bieslook omdat het ook iets groter wordt. De smaak van knoflookbieslook is zoals de naam al zegt, meer knoflookachtig. Andere soorten bieslook smaken meer naar uien. Knoflookbieslook en grove bieslook kunnen ook gewoon in pot worden gekweekt, ondanks dat de soorten groter zijn.
Bieslook zaaien en planten
Wanneer kan je bieslook zaaien?
Bieslook zaaien of voorzaaien/voorkiemen kan direct buiten van april tot augustus.
Bieslook zaaien of voorzaaien/voorkiemen kan onder glas van februari tot mei.
Wanneer kan je bieslook planten?
Bieslook planten of uitplanten op de bestemde plek kan buiten van april tot augustus.
Bieslook is een piepklein plantje. Het plantje is smal en maakt enkel een paar sprietjes. Om een mooi vol bosje bieslook te krijgen, zaaien we meerdere bieslook zaden in hetzelfde potje. Direct in een bloempot zaaien is het makkelijkste, maar je kunt bieslook ook vroeg voorzaaien in kweekpotjes. Voorzaaien heeft altijd onze voorkeur.
Zelf bieslook zaaien in kweekpotjes
In kweekpotjes kan je eerder beginnen met zaaien. Bieslook zaaien we voor vanaf januari op de vensterbank. Vul een aantal kweekpotjes met zaaigrond. Je kunt grotere kweekpotjes gebruiken. Zelf gebruiken we vaak potjes van formaat P7 voor het gemak. Zaai in elk potje 10-20 bieslook zaden. Je hoeft ze niet echt te tellen. Je hoeft bieslook straks ook niet uit te dunnen.
Zaai de bieslook zaden niet dieper dan een halve centimeter. Houd de zaaigrond goed vochtig tijdens en na het kiemen.
Bieslook zaaien op de bestemde plek
Je kunt bieslook in de vollegrond kweken als je er heel veel van zaait. Bieslook planten we zelf altijd in bloempotjes. Je kunt in het late voorjaar bieslook zaaien, direct in de potjes waarin je het wilt kweken. Strooi wat zaden uit in de potjes en wees niet te zuinig. Een tiental zaden (10-20 stuks) is voldoende, maar je hoeft ze niet te tellen.
Dek de bieslook zaden vervolgens af met een laagje potgrond of zaaigrond, van ongeveer een halve centimeter dik. Houd de aarde in de potjes goed vochtig, tijdens en na het kiemen. Na opkomst hoef je niet uit te dunnen. Je laat de plantjes lekker bij elkaar staan in het potje en kweekt de bieslook zo verder op. Het wordt een mooi, vol bosje op deze manier.
Hoe zaai je bieslook? Eigenlijk kan je bieslook jaarrond binnen zaaien, gewoon in de vensterbank. In het voorjaar mag het plantje naar buiten toe. Bieslook kiemt ook makkelijk bij lagere temperaturen, maar het blijft wel een trage kiemer.
Wanneer kan je bieslook planten? Vanaf april kan je bieslook buiten (uit)planten. Bieslook kweken doe je bij voorkeur in een pot. Je ziet de dunne sprietjes niet zo goed. Zeker niet als er onkruid bij groeit.
Per vierkante meter kan je ongeveer 226 tot 307 bieslook planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 17 tot 23 bieslook planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.
Bieslook standplaats en verzorgen
Zelf bieslook kweken is heel erg makkelijk. Sterker nog, het is een van de makkelijkste plantjes om zelf te kweken. Dit meerjarige plantje sterft bovengronds af in de herfst en komt in het voorjaar weer op. Bieslook kweken we op een plekje in de halfschaduw of zelfs op schaduwrijke plekjes. Veel zon heeft bieslook niet nodig.
Knoflookbieslook en grove bieslook geven we doorgaans meer ruimte, een groter potje, etc. omdat de plantjes zelf iets groter worden. Verder is het alleen belangrijk dat je bieslook water blijft geven. Bieslook heeft weinig verzorging nodig.
Bieslook combinatieteelt en wisselteelt
Bieslook
Voor het kweken van bieslook hoef je geen wisselteelt te gebruiken.
Bieslook goede buren
Bieslook kweken kan goed samen met
appel,
paprika,
peper,
tomaat,
wortel,
als je gebruik maakt van combinatieteelt.
Bieslook slechte buren
Bieslook heeft geen nadrukkelijk slechte buren.
Bieslook water geven
Zorg dat de grond nooit opdroogt. Bieslook geven we water wanneer de grond bijna is opgedroogd, maar nog wel een beetje vochtig is. Voel dus steeds even aan de bodem. Geef elke waterbeurt een flinke scheut water. Houd er rekening mee dat de grond in potjes sneller opdroogt. Hoe meer zon erop staat, hoe sneller het water verdampt.
Bieslook grondsoort en bodem
Je kunt bieslook kweken op bijna elke grondsoort. Bieslook is niet veeleisend. Dit geldt voor alle soorten bieslook en dus ook voor grove bieslook en knoflookbieslook. Wel heeft bieslook een voorkeur voor een humusrijke en vochthoudende grond. Deze blijft langer vochtig en dat is ideaal voor bieslook.
pH
Bieslook tolereert bodems waarvan de pH-waarde tussen deze twee waarden in ligt. Links is zuur en rechts is basisch. Lees ook: Wat is pH?
Bieslook bemesten
Bieslook bemesten we bijna niet. In het eerste jaar hoef je bieslook helemaal niet te bemesten. De jaren daarna zijn de voedingsstoffen waarschijnlijk uitgespoeld, zeker in potten. Het kan dan handig zijn om bieslook een handje mestkorrels te geven. Dit hoeft zeker niet veel te zijn. Geef bieslook geen al te sterke bemesting.
Voor bieslook is het handig om een gebalanceerde meststof te geven. Extra fosfaat helpt bij jonge bieslook plantjes de knopjes waaruit nieuwe stengels groeien te versterken.
Voor het bemesten van bieslook adviseren we bij benadering de samenstelling stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K) 6-7-5 . Dit is ons advies en geen vereiste. Je kunt zelf mest mengen naar verhouding. Lees ook: Wat is NPK mest?
Bieslook bloei en bestuiven
Wanneer bloeit bieslook? Bieslook bloeit doorgaans van mei tot september.
De bestuiving van bieslook is niet nodig om bieslook zelf te oogsten. Alléén om levensvatbare zaden te oogsten moet bieslook worden bestoven. Dit wordt door de wind en door insecten gedaan en dit hoef je dus niet met de hand te doen. Tijdens de bloei kan je ook bloemetjes plukken om deze te gebruiken.
Meestal gaat bieslook vanaf het tweede levensjaar bloeien. Net als bij uien en knoflook kan je de typische vorm van de bloem herkennen. Het is dezelfde vorm bloemknop die alle Allium-soorten maken. Niet veel later verschijnen er prachtige (meestal paarse) bloemen vanuit deze knoppen.
De knoppen en bloemen zijn overigens ook eetbaar en hebben een lichtere, frissere smaak. Het is alleen wel een beetje zonde om ze te plukken. Bieslook bloeit namelijk erg mooi! Zeker grove bieslook, de grotere variant, maakt nog grotere paarse pluimen tijdens de bloei (zie foto hierboven).
Na de bloei drogen de bloemblaadjes als een soort kokertjes op. In deze kokertjes zitten de zaden. Pas wanneer je de opgedroogde bloemetjes ondersteboven houdt vallen de zaadjes eruit. Wanneer de plant later in het jaar bovengronds afsterft vallen deze zaadjes op de grond. Zo verspreidt bieslook zich.
Wanneer bieslook oogsten
Wanneer kan je bieslook oogsten? Doorgaans doe je dit van mei tot oktober.
Jonge bieslook plantjes laten we zo veel mogelijk met rust. In het eerste jaar kan je dus beter niet te veel bieslook oogsten.. In het najaar, vlak voor het plantje afsterft, kan je alle sprietjes afknippen. Vanaf het tweede jaar kan je gedurende de hele groei bieslook blijven oogsten, zo lang je wel wat laat zitten om verder te groeien.
Bieslook oogsten we liever met een schaar. De sprietjes zijn hol van binnen en door te plukken knijp je ze fijn. Met een schaar kan je de losse sprietjes mooi afknippen, zonder ze te veel stuk te knijpen. Zo blijven alle aroma's behouden voor je het plantje gaat gebruiken in de keuken.
Bieslook gebruiken en bewaren
Bieslook is zoals de naam al doet vermoeden een looksoort en smaakt daar dus ook naar. Bieslook smaakt knoflook achtig en licht pittig. Het is zeer divers toe te passen en ook erg lekker door bijvoorbeeld soepen en sauzen. De bloemen hebben een iets zachtere smaak dan de sprietjes, maar kunnen evengoed gebruikt worden.
Bieslook kiemgroenten
Hoewel het gebruikelijker is om uienkiemen of preikiemen te eten, kan je natuurlijk ook bieslookkiemen eten. Na de bloei ontstaan er zaden in de bloemetjes. Deze kan je met veel tegelijk oogsten en opkweken als kiemgroente. Bieslook is een gezonde kiemgroente. Je kunt bieslookkiemen kweken met enkel water, bijvoorbeeld in een kiemtoren.
Bieslook houdbaarheid
Je kunt verse bieslook niet heel lang vers houden, tot maximaal een week in de koelkast. Wel is bieslook goed in te vriezen in een afgesloten bakje of zakje in de vriezer. Dan blijft bieslook tot een jaar of zelfs langer houdbaar. Je kunt het direct uit de vriezer gebruiken.
Bieslook ziektes en plagen
Je zult bij het kweken van bieslook bijna nooit schimmels of plagen tegenkomen. Sterker nog, bieslook lokt veel bestuivers en andere insecten naar de tuin. Hierdoor is bieslook goed te gebruiken volgens de principes van combinatieteelt, door dit bijvoorbeeld bij een fruitboom of bessenstruik te planten. Bieslook lokt natuurlijke vijanden en verjaagt bladluis.