plant banner

Prei
voorzaaien kweken en oogsten

Allium porrum
Aliaceae (lookfamilie)

°C-10
°C10
CM15
P7
CM1.0
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
zomerteelt
herfstteelt
vroege winterteelt
late winterteelt
kiemgroente
  Zaaien onder glas
  Planten in kweekkas
  Buiten zaaien
  Buiten (uit)planten
  Bloeitijd
  Oogsten
  Snoeien

Prei zaaien, planten en zelf prei kweken!

Prei draagt de (Latijnse) wetenschappelijke naam Allium porrum en is een lid van de lookfamilie, ook wel aliaceae.

Pagina inhoud

Samenvatting

Prei is een heerlijke, lookachtige plant. Zelf prei kweken is helemaal niet moeilijk. Regelmatig water geven en bij voorkeur in de vollegrond zetten. Prei kweken lukt ook op plekjes met iets minder zon. Prei groeit over het algemeen goed op alle soorten grond.

Je kunt meerdere keren prei zaaien. Prei zaaien we in de late winter op de vensterbank in een tray of potjes, of in de lente buiten. De zaaigrond goed vochtig houden. Je kunt prei uitplanten als deze zo dik is als een potlood. Prei planten we in liever niet uit in potten en bakken.

Met een goede planning kan je bijna het hele jaar prei oogsten. Als prei warm heeft gestaan kan prei doorschieten wanneer de temperatuur opnieuw daalt. Doorgeschoten prei is eetbaar maar heeft een harde kern.

Prei soorten

Prei is een uiensoort (Allium). Sommige rassen zijn goed voor de winterteelt en andere rassen zijn geschikt voor de herfstteelt. Kies het juiste ras om te voorkomen dat prei gaat doorschieten. Sommige rassen zijn speciaal geselecteerd voor het maken van grotere witte delen onderaan de prei.

Prei is familie van andere uiensoorten, van sjalotjes tot bs, knf en ook bieslook , bosuien en daslook dat ook wel wilde knoflook wordt genoemd. En natuurlijk van gewone uien en knoflook. HEt is een grote familie en bijna alle planten kan je op dezelfde manieren gebruiken in de keuken.

Prei zaaien en planten

Wanneer kan je prei zaaien?
Prei zaaien of voorzaaien/voorkiemen kan direct buiten van april tot juli. Prei zaaien of voorzaaien/voorkiemen kan onder glas van januari tot april.
Wanneer kan je prei planten?
Prei planten of uitplanten op de bestemde plek kan buiten van maart tot augustus.

prei zaden zaadjes zaad keukenplanten

Bekijk ook het prei zaaien stappenplan met video

Je kunt een langere tijd prei zaaien. Zelf zaaien we prei vaak in de late winter, in potjes of een tray op de vensterbank. Na het kiemen direct koeler zetten. Je kunt ook prei zaaien in de lente maar dan buiten. Dat kan direct in de grond of eerst in potjes, wat altijd mijn voorkeur heeft.

Zelf prei zaaien in een tray of potjes

Prei zaaien we altijd voor in een zaaitray met grote vakken, want dat vinden we handig. Je kunt ook kleine kweekpotjes gebruiken. Zelf vind ik het handig als onze prei allemaal bij elkaar staat. Dan hoef je niet steeds losse potjes te verplaatsen, maar zet je de hele tray in een keer ergens anders. Dat nodig want na het kiemen zet je de prei koeler, maar eerst dit:

Vul de vakjes of potjes tot de rand met zaaigrond en druk dit aan, eventueel met de onderkant van een andere tray of andere potjes. Maak in ieder vakje of potje met zaaigrond een gaatje in de grond, met je vingertop en niet dieper dan een centimeter. In elk gaatje kan je ongeveer drie zaadjes zaaien. Zo komt in elk potje straks iets op. Druk de gaatjes ook weer mooi dicht.

Houd de zaaigrond goed vochtig, tijdens maar ook na het kiemen. Direct nadat de prei plantjes zijn opgekomen, zet je prei het liefst iets kouder. Als je prei warm laat staan en daarna buiten zet bij kou, dan schiet prei snel door. Je kunt prei uitplanten als het zo dik is als een potlood. Hieronder lees je meer over prei uitplanten.

Prei uitplanten op een goed plekje

Wanneer de prei plantjes zo dik zijn als een potlood, dan kan je prei uitplanten op de bestemde plek. Zelf planten we prei soms al eerder uit, omdat de prei in een zaaitray niet altijd zo groot wordt. De ruimte in de vakjes is beperkt. Dat maakt helemaal niet uit hoor! De dikte van een potlood is wel een mooi uitgangspunt, omdat de plantjes dan mooi en sterk zijn.

Na het uitplanten kan je prei knippen. Prei knippen we zelf nooit want ook zonder groeit het goed. Mocht je dit zelf wel willen doen, doe het pas als prei (ook na het uitplanten) pas zo dik is als een potlood. Niet eerder. Prei knippen we na het uitplanten door het blad voor ongeveer een derde terug te knippen. Hiermee zou de groei worden gestimuleerd.

Zelf knippen we prei dus nooit, maar het zou iets kunnen helpen. Je krijgt dan mogelijk toch een dikkere prei. Doe dit altijd pas als de prei dik genoeg is. Een enkele prei neemt maar heel weinig ruimte in, maar omdat we veel prei planten staat het bij ons vaak vol met prei plantjes.

Hoewel prei zelf lang en smal is maakt prei toch een groot wortelstelsel. Prei zetten we daarom altijd in de vollegrond. In potten is prei kweken soms lastig omdat de wortels genoeg ruimte nodig hebben. Je kunt prei kweken in potten als je prei daarin genoeg ruimte kunt geven. Gebruik dan grote potten of bakken.

In de vollegrond kunnen we prei uitplanten in regels. Tussen de rijen houd je dan ongeveer anderhalf of twee keer zo veel ruimte aan, als tussen de plantjes zelf.

prei zaailingen kiemplantjes kiemplanten keukenplanten

Per vierkante meter kan je ongeveer 25 tot 35 prei planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 5 tot 8 prei planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Prei standplaats en verzorgen

We zaaien vaak meer prei dan we op kunnen maken. Op zich geen probleem, want vaak delen we ook wat oogst met anderen. Prei kweken is niet zo moeilijk. Na het uitplanten houd je de grond goed vochtig en wacht je verder rustig af. Je kunt eventueel bemesten als bladgewas.

Wil je prei kweken in potten of bakken, kies dan vooral grote potten en bakken of een grote kuip om prei in te zetten. De wortels van prei nemen veel ruimte in.

Prei kweken we vaak bij minder zonlicht, vaak in de halfschaduw of bij nog minder zon. Veel zonlicht heeft prei niet nodig maar bij iets meer zon groeit prei makkelijker. Zorg in elk geval dat prei niet de hele dag in de schaduw staat want dan groeit de prei natuurlijk helemaal niet goed.

Bij bloei en bestuiven lees je ook over het doorschieten van prei. Ook prei kan soms doorschieten. Dat wil je voorkomen door de prei op het goede moment te zaaien, op het goede moment uit te planten en vooral het juiste ras voor dat moment te kiezen.

prei jonge plantjes jonge planten keukenplanten

Prei is een meerjarige plant, niet wintergroen en blijft in leven zo lang de temperatuur hoger is dan -10℃.

Prei combinatieteelt en wisselteelt

Prei
Voor het kweken van prei zou je wisselteelt kunnen gebruiken. Prei is een ui-achtige. De ideale voorteelt is een vruchtgewas en de ideale nateelt is een peulgewas volgens het wisselteelt schema.

Prei goede buren
Prei kweken kan goed samen met aardappel, andijvie, artisjok, kamille, kiwano, komkommer, kropsla, meloen, veldsla, watermeloen, wortel, als je gebruik maakt van combinatieteelt.

Prei slechte buren
Prei kweken gaat liever niet samen met bieslook, biet, bosui, doperwt kapucijners, knoflook, linzen, peul pronkboon, radijs, slaboon, stengelui, tuinboon, als je gebruik maakt van combinatieteelt.

prei planten kweken keukenplanten

Prei water geven

Het beste is om prei continu licht tot matig vochtig te laten staan. Laat de grond in elk geval nooit helemaal opdrogen en voel dus regelmatig. Als je prei in de halfschaduw zet of waar zelfs nog minder zon schijnt, verdampt het vocht in de bodem ook minder snel.

Je kunt prei water geven wanneer de grond begint op te drogen. Vooral in de zomermaanden, als het warm en droog is, geef je prei extra veel water.

Prei grondsoort en bodem

In principe kan je prei op elke grond kweken, maar liever niet in potten en bakken. De wortels van prei hebben genoeg ruimte nodig om een mooie, dikke stengel te kunnen maken. Veeleisend is prei dus niet, zo lang het plantje de ruimte krijgt om te groeien. Op losse grond lukt dit vaak nog beter maar in principe is ook kleigrond niet zo'n probleem.

Een vochthoudende grond is ideaal voor het kweken van prei. Omdat we prei kweken voor het loof en de stengels, kan je prei zien als een soort bladgewas. Natuurlijk telt prei als uiensoort mee in de wisselteelt maar je kunt het goed bij andere bladgewassen kweken. Dit in verband met de behoefte aan stikstofrijke voeding.

Voor het planten van prei kan je koemestkorrels en compost gebruiken om de bodem los te maken. De structuur zorgt ervoor dat de wortels van prei makkelijker kunnen groeien. Bovendien bevatten compost en koemestkorrels ook wat vochthoudende, organische stoffen.

pH

6.0
7.0

Prei tolereert bodems waarvan de pH-waarde tussen deze twee waarden in ligt. Links is zuur en rechts is basisch. Lees ook: Wat is pH?

prei grote planten keukenplanten

Prei bemesten

Prei bemesten is niet vereist maar helpt wel. Als het om bemesten gaat, kan je prei zien als een soort bladgewas. Extra stikstof draagt bij aan de groei van het loof, waaruit de stengel van prei bestaat. Ook de wortelgroei is belangrijk omdat de prei hiermee ondergronds een mooie, witte en dikke steel maakt. Voor de wortelgroei is kalium ook niet overbodig.

N10
P6
K8

Voor het bemesten van prei adviseren we bij benadering de samenstelling stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K) 10-6-8 . Dit is ons advies en geen vereiste. Je kunt zelf mest mengen naar verhouding. Lees ook: Wat is NPK mest?

prei volgroeide planten grootte keukenplanten

Prei bloei en bestuiven

Wanneer bloeit prei? Prei bloeit doorgaans van april tot augustus.

Eigenlijk is prei een tweejarige plant die in het tweede jaar bloeit. Prei reageert normaal op de temperatuurwisselingen tussen de zomer en de winter. Onder geschikte omstandigheden kan prei ook in het eerste jaar al bloeien. In dit geval noemen we dat doorschieten. De bloei is namelijk ongewenst.

Bloeien gebeurt vooral in de zomermaanden en dan vaak pas in het tweede jaar. In het eerste jaar bloeit prei vooral als het een tijdje warm is geweest, maar het daarna opnieuw kouder wordt. Als de temperaturen daarna opnieuw dalen dan neemt de kans op doorschieten toe.

Dit lijkt een beetje op de temperatuurwisseling tussen zomer en winter. Daarom gaat prei soms al eerder bloeien. Doorgeschoten prei is nog steeds eetbaar maar er zit een harde stengel van binnen. Dat wil je voorkomen. Mocht prei toch gaan bloeien dan zijn ook de bloeistengel en bloemetjes te oogsten.

Prei voor de zaadteelt

Voor de zaadteelt zaai je prei buiten in het voorjaar en laat je dit twee jaar staan. Je kunt prei ook bewust kouder en daarna weer warmer zetten. Dan bloeit prei vaak al in het eerste jaar, ook al geeft het niet altijd zekerheid. Vaak bloeit prei alsnog in het tweede jaar pas en is de tweejarige teelt het meest voor de hand liggend.

Na de bloei laat je de prei staan. Pas als alle bloemetjes zijn uitgebloeid en de bloemen verdord zijn, kan je deze geheel afknippen. Je kunt de zaden dan makkelijk uit de bloemetjes schudden. De zaden zitten tussen de verdroogde bloemblaadjes.

Wanneer prei oogsten

Wanneer kan je prei oogsten? Doorgaans doe je dit van juli tot april.

Bij een losse grondsoort kan je de prei makkelijk uit de grond trekken. Pak de prei onderaan vast bij de steel en trek deze omhoog. Doe dit alleen niet bij stevige grondsoorten zoals kleigrond, dan trek je de prei stuk en blijft het onderste (witte) deel -het lekkerste van de prei- in de grond zitten. Zonde, dat wil je niet!

Bij een stevige grondsoort kan je een spitvork of handvorkje gebruiken om de grond rondom de planten los te maken. Je kunt hiermee dan de hele prei uit de grond wippen. Mocht prei bloeien dan zijn ook de bloemen en bloeistengels te plukken. Niet heel gebruikelijk maar goed mogelijk!

prei oogsten plukken keukenplanten

Prei gebruiken en bewaren

Prei wordt zeer divers gebruikt, op dezelfde wijze als uien of bosuien. Het witte deel van de prei is het lekkerst en het sterkst van smaak. De voorkeur gaat altijd uit naar prei met een zo groot mogelijk wit gedeelte. Het wat donkergroene blad wordt minder gebruikt maar is natuurlijk ook gewoon eetbaar.

Prei kan bijvoorbeeld worden meegekookt in roerbakgerechten of worden gegeten op een gebakken ei, broodje gezond, door een salade, noem maar op. Het witte gedeelte smaakt scherper en de groene delen zijn vaak wat steviger. Je snijd de groene delen fijner en de smaak ervan is minder scherp.

Prei kiemgroenten

Preikiemen zijn een bekende kiemgroente. Net als uienkiemen en kiemen van andere lookachtigen/uiensoorten is ook prei erg gezond. Je kunt bijvoorbeeld zaden van een doorgeschoten prei oogsten om deze op te kweken als kiemgroenten in een glazen pot.

Voor het kweken van preikiemen gebruiken we vaak een glazen pot met gaasdeksel. Dat is makkelijk omspoelen. Je kunt ook een kiemtoren gebruiken of een schotel met een dun laagje aarde. Spoel de kiemen dagelijks twee of drie keer goed om.

Prei houdbaarheid

Gekoeld blijft prei nog wel 2 weken lang houdbaar. Ingevroren blijft prei veel langer goed. Je kunt het in de vriezer tot wel een jaar bewaren. Natuurlijk blijft prei vers uit de tuin altijd het lekkerste. Je kunt prei langer vers houden door deze met wortel en al te oogsten en in een vaas of glas (koud) water te zetten.

Prei ziektes en plagen

Net als veel uiensoorten kan prei worden aangevallen door de uienvlieg. Net als bij gewone uien helpt ook het toepassen van combinatieteelt hier enorm goed bij. Door wortels in de buurt te zetten of wortelen en prei af te wisselen, houd je de uienvlieg op afstand. Door de prei blijft de wortelvlieg ook op afstand.

Ook de preimineervlieg komt wel eens voor bij prei en andere uiensoorten (looksoorten). Een aanval is te voorkomen door je planten gezond te houden. Kies de juiste grond, een die voedzaam en enigszins vochthoudend is, gebruik combinatieteelt, behoud en verzorg het bodemleven, genoeg water geven en dergelijke.

Prei kweken informatie

Naam en familie
Naam Prei
Familie Lookfamilie
Wetenschappelijke naam Allium porrum
Familie (wetenschappelijk) Aliaceae
Zaai- en oogsttijden
Binnen (voor)zaaien januari - april
Buiten (voor)zaaien april - juli
Buiten (uit)planten maart - augustus
Oogsten juli - april
Bloeitijd april - augustus
Zaaien
Zaaidiepte -
Plantafstand 15CM
Regelafstand 22.5CM
Per strekkende meter (M) 5-8 planten (rij)
Per vierkante meter (M²) 25-35 planten (veld)
Voorzaaien potmaat P7CM
Kiemtemperatuur 10 +
Gemiddelde kiemtijd -
Verzorging
Standplaats Schaduwrijk
Waterbehoefte Regelmatig water
Grondsoort Geen voorkeur
Bemesting NPK 10-6-8
Zuurtegraad bodem pH 6.0-7.0
Teeltwijze
Wisselteelt ui-achtige
Combinatieteelt
Goede buren
aardappel, andijvie, artisjok, kamille, kiwano, komkommer, kropsla, meloen, veldsla, watermeloen, wortel,
Combinatieteelt
Slechte buren
bieslook, biet, bosui, doperwt kapucijners, knoflook, linzen, peul pronkboon, radijs, slaboon, stengelui, tuinboon,
Eigenschappen
Winterhard tot -10
Gemiddelde hoogte -
Worteldiepte 25CM
Levensverwachting Meerjarige
Soort -

Nieuwe planten...