plant banner

Raapstelen
zaaien kweken en oogsten

Brassica rapa
Brassicaceae (kruisbloemenfamilie)

°C10
°C12
CM5
CM3-6
CM0.5
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
kweekkas vroeg
kweekkas laat
vroeg
vroeg
middelvroeg
middellaat
laat
  Zaaien onder glas
  Planten in kweekkas
  Buiten zaaien
  Buiten (uit)planten
  Bloeitijd
  Oogsten
  Snoeien

Raapstelen zaaien, kweken en oogsten!

Raapstelen draagt de (Latijnse) wetenschappelijke naam Brassica rapa en is een lid van de kruisbloemenfamilie, ook wel brassicaceae.

Pagina inhoud

Samenvatting

Raapstelen en bladmoes zijn hetzelfde. Dunne bladstengels met eetbare blaadjes, afkomstig van de Brassica rapa. Verschillende ondersoorten hiervan worden opgekweekt als raapstelen.

Raapstelen soorten

Raapstelen zijn snelgroeiende bladgroenten, meestal voorjaarsgroenten, die we vaak al binnen 4-6 weken kunnen oogsten. Raapstelen worden ook wel bladmoes of snijmoes genoemd. Ook worden raapstelen soms snijkool genoemd. Dit zijn dus allemaal namen voor dezelfde groente, namelijk raapstelen.

Ook wordt de groente soms bladkool genoemd. Het is een kool en je kweekt het voor het blad. Bedenk je alleen wel dat er ook een specifieke koolsoort is die bladkool (Brassica oleracea var. viridis) wordt genoemd. Verwar deze niet met raapstelen. Raapstelen kunnen echter verschillende raap-soorten zijn die op deze manier worden opgekweekt.

Er is niet zo iets als een "raapsteel" als plant. "Raapstelen" is namelijk de verzamelnaam voor diverse raap-soorten die we opkweken als kleine bladgroente. Meestal wordt de knolraap (Brassica rapa subsp. rapa) opgekweekt als kleine raapstelen. Door ze dicht op elkaar te planten groeit de knol niet maar oogst je kleine blaadjes.

In principe kan je bijna alle raap-soorten (Brassica rapa) opkweken als raapstelen. De knolraap is gewoon het meest gebruikelijke hiervoor. Raapstelen zijn altijd raap-soorten en dus koolsoorten, maar je kweekt ze als bladgroente. Dit zijn andere raap-soorten die we in de moestuin kweken als knolgewas, bladgroente of als raapstelen:

  • Bomdong - Brassica rapa var. glabra
  • Chinese kool - Brassica rapa subsp. pekinensis
  • Choy sum - Brassica rapa subsp. parachinensis
  • Knolraap - Brassica rapa subsp. rapa
  • Komatsuna - Brassica rapa subsp. perviridis
  • Koolraap - Brassica rapa subsp. napobrassica
  • Mizuna - Brassica rapa var. nipposinica
  • Paksoi - Brassica rapa subsp. chinensis
  • Rapini - Brassica rapa var. ruvo
  • Tatsoi - Brassica rapa subsp. narinosa

Raapstelen zaaien en planten

Wanneer kan je raapstelen zaaien?
Raapstelen zaaien of voorzaaien/voorkiemen kan direct buiten van maart tot september. Raapstelen zaaien of voorzaaien/voorkiemen kan onder glas van februari tot maart.
Wanneer kan je raapstelen planten?
Raapstelen planten of uitplanten op de bestemde plek kan in de kweekkas van februari tot april. Raapstelen planten of uitplanten op de bestemde plek kan buiten van maart tot april.

Hoe zaai je raapstelen? Raapstelen kan je bijna het hele kweekseizoen lang blijven zaaien, maar het meest gebruikelijke is om dit vroeg in het jaar te doen. Het is immers een voorjaarsgroente. Omdat raapstelen zo waanzinnig snel groeien zijn de zeer geschikt als voorteelt of nateelt bij andere gewassen.

Je kunt de zaden breedwerpig uitstrooien in een vak of in regels. Eventueel kan je de zaden mengen met een klein beetje zaai- en stekgrond om ze iets gelijkmatiger te kunnen uitstrooien.

Per vierkante meter kan je ongeveer 226 tot 307 raapstelen planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 17 tot 23 raapstelen planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Raapstelen standplaats en verzorgen

Hoe kweek je raapstelen? Raapstelen groeien zeer snel en zijn erg makkelijk te kweken, ook op plekjes met wat meer schaduw. De halfschaduw of een schaduwrijk plekje zijn dus ook prima. Bij de teelt in de zomer is een schaduwrijke plek zelfs beter om uitdroging te voorkomen. Raapstelen hebben weinig verzorging nodig.

Raapstelen is een éénjarige plant, niet wintergroen en blijft in leven zo lang de temperatuur hoger is dan 10℃.

Raapstelen combinatieteelt en wisselteelt

Raapstelen
Voor het kweken van raapstelen zou je wisselteelt kunnen gebruiken. Raapstelen is een bladgewas. De ideale voorteelt is een koolgewas en de ideale nateelt is een vruchtgewas volgens het wisselteelt schema.

Raapstelen goede buren
Raapstelen kweken kan goed samen met aardappel, biet, bladselderij, bleekselderijerwt kamille, knolselderij, komkommer, kropsla, pronkboon, rabarber, radijs, salie, schorseneer slaboon, spinazie, tuinboon, wortel, als je gebruik maakt van combinatieteelt.

Raapstelen slechte buren
Raapstelen kweken gaat liever niet samen met zonnebloem, als je gebruik maakt van combinatieteelt.

Raapstelen water geven

Hoeveel water hebben raapstelen nodig? Raapstelen staan graag op een licht tot matig vochtige grond. Geef regelmatig water, zeker tijdens de zomermaanden. Zorg dat de grond tussendoor niet opdroogt.

Raapstelen grondsoort en bodem

Welke grond heb je nodig voor raapstelen? Raapstelen stellen weinig eisen aan de bodem, maar een voedzame en vooral stikstofrijke bodem hebben wel de sterke voorkeur. Het kan helpen om extra kalk te strooien voor de aanplant.

pH

5.5
7.5

Raapstelen tolereert bodems waarvan de pH-waarde tussen deze twee waarden in ligt. Links is zuur en rechts is basisch. Lees ook: Wat is pH?

Raapstelen bemesten

Moet je raapstelen bemesten? Op een voedzame bodem is extra bemesting geen vereiste, maar het geven van extra stikstof zorgt voor mooiere en grotere bladeren en bladstelen. Omdat je raapstelen als bladgewas kweekt is dit sterk aan te raden.

N0
P0
K0

Voor het bemesten van raapstelen adviseren we bij benadering de samenstelling stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K) 0-0-0 . Dit is ons advies en geen vereiste. Je kunt zelf mest mengen naar verhouding. Lees ook: Wat is NPK mest?

Raapstelen bloei en bestuiven

Wanneer bloeit raapstelen? Raapstelen bloeit doorgaans van april tot augustus.

Moet je raapstelen bestuiven? Raapstelen kunnen soms doorschieten. Dat is niet zo'n probleem want ook de bloemetjes en bloemknoppen zijn eetbaar. Je kunt ook het blad blijven oogsten terwijl de plant bloeit.

Voor de zaadteelt laat je raapstelen bloeien. Wanneer dat precies gebeurd is afhankelijk van het soort plant dat je gebruikt om raapstelen te kweken, maar bij Brassica rapa is dit doorgaans ergens tussen april en augustus. Raapstelen zijn in dit geval zelfbestuivend en maken tweeslachtige bloemetjes.

Wanneer raapstelen oogsten

Wanneer kan je raapstelen oogsten? Doorgaans doe je dit van maart tot november.

Hoe oogst je raapstelen? Binnen 4-6 weken na het zaaien kan je de blaadjes onderaan bij de bladstelen afknippen of plukken. Je kunt gedurende de teelt steeds een beetje oogsten wanneer je het nodig hebt, of alles in één keer natuurlijk.

Raapstelen pluk je bij voorkeur als ze nog jong zijn, ze zijn dan nog lekker mals. Later worden de raapstelen wat harder en taaier. Raapstelen zijn vooral bekend als voorjaarsgroente en worden dan ook meestal in de lente geoogst.

Raapstelen gebruiken en bewaren

Hoe gebruik je raapstelen? Raapstelen zijn een veelzijdige groente die je onder andere kunt gebruiken om soep mee te maken. Raapstelen zijn ook rauw te eten door salades of in een bijgerecht. Door raapstelen kort te stoven in plaats van te koken blijven veel vitamines behouden. Dit geldt eigenlijk voor alle groenten. Je kunt raapstelen ook roerbakken en wokken.

Raapstelen kiemgroenten

Kan je raapstelen als kiemgroenten eten? Ja, raapstelen zijn in z'n geheel eetbaar en dus ook geschikt om als kiemgroente te worden gekweekt. Omdat de plantjes zo snel groeien wordt dit echter zelden gedaan. Met hetzelfde gemak kweek je natuurlijk volgroeide raapstelen.

Raapstelen houdbaarheid

Hoelang zijn raapstelen houdbaar? Raapstelen kan je maar heel kort vers houden. Oogst ze dus het liefst zo kort mogelijk voor gebruik, of bewaar ze maximaal 2 dagen in de koeling. Langer zijn raapstelen niet echt vers en eetbaar te houden.

Raapstelen ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij raapstelen? Net als andere koolgewassen kunnen raapstelen (bladmoes) last krijgen van knolvoet. Kweek dus liever niet te vaak hetzelfde soort gewas op hetzelfde stukje grond door wisselteelt te gebruiken. Raapstelen worden soms door slakken aangevreten en kunnen bij uitzondering ook worden aangevallen door rupsen van vlinders, bij gebrek aan andere (grotere) koolsoorten.

Raapstelen kweken informatie

Naam en familie
Naam Raapstelen
Familie Kruisbloemenfamilie
Wetenschappelijke naam Brassica rapa
Familie (wetenschappelijk) Brassicaceae
Zaai- en oogsttijden
Binnen (voor)zaaien februari - maart
Buiten (voor)zaaien maart - september
Kweekkas (uit)planten februari - april
Buiten (uit)planten maart - april
Oogsten maart - november
Bloeitijd april - augustus
Zaaien
Zaaidiepte -
Plantafstand 5CM
Regelafstand 7.5CM
Per strekkende meter (M) 17-23 planten (rij)
Per vierkante meter (M²) 226-307 planten (veld)
Voorzaaien potmaat 3-6CM
Kiemtemperatuur 12 +
Gemiddelde kiemtijd -
Verzorging
Standplaats Halfschaduw
Waterbehoefte Regelmatig water
Grondsoort Geen voorkeur
Bemesting NPK 0-0-0
Zuurtegraad bodem pH 5.5-7.5
Teeltwijze
Wisselteelt bladgewas
Combinatieteelt
Goede buren
aardappel, biet, bladselderij, bleekselderijerwt kamille, knolselderij, komkommer, kropsla, pronkboon, rabarber, radijs, salie, schorseneer slaboon, spinazie, tuinboon, wortel,
Combinatieteelt
Slechte buren
zonnebloem,
Eigenschappen
Winterhard tot 10
Gemiddelde hoogte -
Worteldiepte 15CM
Levensverwachting Éénjarige
Soort -

Nieuwe planten...