Knoflookbieslook soorten
Welke soorten knoflookbieslook zijn er? Knoflookbieslook (Allium tuberosum) is hele naaste familie van de gewone bieslook (Allium schoenoprasum). Knoflookbieslook heeft een lichte knoflook-achtige smaak. De sprieten zijn iets breder dan die van gewone bieslook.
Knoflookbieslook zaaien en planten
Wanneer kan je knoflookbieslook zaaien?
Knoflookbieslook zaaien of voorzaaien/voorkiemen kan direct buiten van april tot augustus.
Knoflookbieslook zaaien of voorzaaien/voorkiemen kan onder glas van februari tot mei.
Wanneer kan je knoflookbieslook planten?
Knoflookbieslook planten of uitplanten op de bestemde plek kan buiten van april tot augustus.
Hoe zaai je knoflookbieslook? Knoflookbieslook kan je -net als gewone bieslook- eigenlijk het hele jaar rond binnen zaaien en kweken, in de vensterbank. Knoflookbieslook kiemt ook makkelijk bij lagere temperaturen, maar is wel een trage kiemer en heeft dus even tijd nodig.
Wanneer kan je knoflookbieslook planten? Ongeveer vanaf april kan je knoflookbieslook buiten zetten. Knoflookbieslook kweken doe je bij voorkeur wel in een pot met vochthoudende grond.
Per vierkante meter kan je ongeveer 226 tot 307 knoflookbieslook planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 17 tot 23 knoflookbieslook planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.
Knoflookbieslook standplaats en verzorgen
Hoe kweek je knoflookbieslook? Knoflookbieslook is qua teelt erg te vergelijken met gewone bieslook, wat in principe hetzelfde plantje is maar een ander soort. Knoflookbieslook staat ook niet graag in de volle zon. Zet het plantje daarom op een schaduwrijk plekje of in de halfschaduw.
Knoflookbieslook combinatieteelt en wisselteelt
Knoflookbieslook
Voor het kweken van knoflookbieslook hoef je geen wisselteelt te gebruiken.
Knoflookbieslook goede buren
Knoflookbieslook kweken kan goed samen met
appel,
paprika,
peper,
tomaat,
wortel,
als je gebruik maakt van combinatieteelt.
Knoflookbieslook slechte buren
Knoflookbieslook heeft geen nadrukkelijk slechte buren.
Knoflookbieslook water geven
Hoeveel water heeft knoflookbieslook nodig? Zorg ervoor dat de grond nooit opdroogt. Knoflookbieslook staat het beste constant licht tot matig vochtig. Door het plantje in pot in de schaduw te zetten droogt het potje met grond minder snel uit.
Knoflookbieslook grondsoort en bodem
Welke grond heeft knoflookbieslook nodig? Knoflookbieslook kweken kan bijna overal, dit plantje is niet erg veeleisend. Wel gaat de voorkeur uit naar een goed vochthoudende en humusrijke bodem. Voorkom dat de grond erg snel uitdroogt in de zomer.
pH
Knoflookbieslook tolereert bodems waarvan de pH-waarde tussen deze twee waarden in ligt. Links is zuur en rechts is basisch. Lees ook: Wat is pH?
Knoflookbieslook bemesten
Moet je bieslook bemesten? Bieslook heeft weinig bemesting nodig. Pas als het plantje een jaar in hetzelfde potje heeft gestaan kan je deze eens wat extra's geven. Kies in dit geval voor een eenvoudige meststof met een groter aandeel fosfor en stikstof.
Voor het bemesten van knoflookbieslook adviseren we bij benadering de samenstelling stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K) 6-7-5 . Dit is ons advies en geen vereiste. Je kunt zelf mest mengen naar verhouding. Lees ook: Wat is NPK mest?
Knoflookbieslook bloei en bestuiven
Wanneer bloeit knoflookbieslook? Knoflookbieslook bloeit doorgaans van mei tot september.
Moet je bieslook bestuiven? Nee, voor de teelt hoef je knoflookbieslook niet te bestuiven. Wel zal dit plantje snel bloeien in de zomer. De bloemen worden bestoven door insecten, wat voor levensvatbare zaadjes zorgt. De zaadteelt van knoflookbieslook is dus vrij eenvoudig. Dit plantje zaait zichzelf snel uit en vermeerdert zich makkelijk.
De bloemen van knoflookbieslook zien er anders uit dan die van gewone bieslook. Hieraan is duidelijk te zien dat het om een ander soort gaat. Knoflookbieslook bloeit wit en maakt een bolletje met stervormige bloemetjes op een dun steeltje.
Wanneer knoflookbieslook oogsten
Wanneer kan je knoflookbieslook oogsten? Doorgaans doe je dit van mei tot oktober.
Hoe oogst je knoflookbieslook? Het leuke aan knoflookbieslook kweken is dat je dit gedurende het hele seizoen kunt oogsten. Het is een plantje waar je doorgaans niet erg veel van nodig hebt. Dit terwijl het plantje wel erg veel geeft.
Knoflookbieslook oogst je door de sprietjes af te knippen met een scherp schaartje. Bij het oogsten van knoflookbieslook komt een sterke geur vrij. Pluk de sprietjes niet met de hand, dan knijp je de dunne sprietjes fijn en gaat er veel aroma verloren.
Knoflookbieslook gebruiken en bewaren
Waarvoor gebruik je knoflookbieslook? Knoflookbieslook kan je op dezelfde manier gebruiken als gewone bieslook. Denk aan soepen en sauzen. Ook de bloemen zijn eetbaar. De sprieten van knoflookbieslook zijn iets breder en grover. De smaak doet meer denken aan knoflook, wat bij gewone bieslook minder het geval is.
Knoflookbieslook kiemgroenten
Kan je knoflookbieslook als kiemgroente kweken? Ja, net als gewone bieslook is knoflookbieslook ook als kiemgroente te eten. Het is geen bekende kiemgroente maar de knoflook-achtige smaak is absoluut het proberen waard!
Knoflookbieslook houdbaarheid
Hoelang kan je knoflookbieslook bewaren? Knoflookbieslook is niet heel lang vers te houden. Je kunt het tot ongeveer een week bewaren in de koelkast. Je kunt knoflookbieslook wel goed invriezen. Je kunt het dan tot een jaar bewaren en het is direct uit de vriezer te gebruiken.
Knoflookbieslook ziektes en plagen
Welke ziektes en plagen zijn er bij knoflookbieslook? Knoflookbieslook is een uitstekende plant om bestuivers mee naar de moestuin te lokken. Tijdens de bloei trekt de plant veel insecten aan. Volgens de principes van combinatieteelt kan je dit plantje goed gebruiken om natuurlijke vijanden te lokken en bladluizen te weren.