Alsemkruid soorten
Alsemkruid (Artemisia absinthium) is zeer naaste familie van bijvoet (Artemisia vulgaris). Hoewel absintalsem (absint alsem) of alsemkruid in de natuurgeneeskunde wordt gebruikt, kan je het gebruik ervan beter beperken. Alsemkruid is goed voor de spijsvertering maar kan ook erg verslavend zijn. Wie daar gevoelig voor is loopt dus risico.
In het wild kan alsemkruid makkelijk een meter hoog en breed worden. Soms reikt de plant zelfs tot 120 centimeter en bij uitzondering zelfs anderhalve meter hoog. De plant neemt dus -ook in de breedte- flink wat ruimte in. Overigens is zijn de namen absintalsem en alsemkruid niet de enige. Het wordt soms bitter gras, gewoon "alsem" of weduwengras genoemd.
Er zijn trouwens veel soorten alsem die op dit kruid lijken. In principe zijn ze op dezelfde manieren te gebruiken zo lang ze dezelfde wetenschappelijke naam dragen.
Alsemkruid zaaien en planten
Wanneer kan je alsemkruid zaaien?
Alsemkruid zaaien of voorzaaien/voorkiemen kan direct buiten van april tot juni.
Alsemkruid zaaien of voorzaaien/voorkiemen kan onder glas van maart tot mei.
Wanneer kan je alsemkruid planten?
Alsemkruid planten of uitplanten op de bestemde plek kan buiten van april tot juli.
Alsemkruid behoort tot zeldzame en bedreigde plantensoorten. Je kunt dit plantje dus helpen door het te zaaien. Als je het zelf hebt staan en deze heeft gebloeid, neem dan wat zaden en strooi ze uit in het wild. Thuis is alsemkruid zaaien de makkelijkste manier om het te vermeerderen.
Thuis alsemkruid zaaien
Je kunt alsemkruid het beste voorzaaien in kweekpotjes. Vul de potjes met aarde (fijne zaaigrond) en strooi in elk potje wat zaden. Je strooit snel te veel omdat de zaadjes zeer klein zijn. Je hoeft door het kleine formaat ook geen gaatjes in de aarde te maken. Het strooien van de zaadjes is genoeg. Ook is het helemaal niet nodig om de zaden af te dekken.
De zaden van absintalsem of alsemkruid zijn slechts een halve milimeter dik. In principe is maar één gekiemd zaadje nodig om een hele struik te krijgen. Ja, uit één klein zaadje komt een gigantische struik! Mocht je direct in de vollegrond willen zaaien, doe dit uit de buurt van andere planten. Alsemkruid maakt bijna geen vrienden met andere planten. Lees verderop meer hierover.
Per vierkante meter kan je ongeveer 1 tot 2 alsemkruid planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 1 tot 2 alsemkruid planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.
Alsemkruid standplaats en verzorgen
Zet alsemkruid niet in de buurt van al je andere gewassen. Dit kruid geeft een enigszins giftig stofje af via de wortelstokken. Dit stofje remt de groei van omliggende planten af, met alle gevolgen van dien voor je oogst. Het beste is om alsemkruid of absintalsem dus op een afstandje van de rest te zetten. Zo geef je dit kruid ook direct genoeg ruimte, want deze wordt ongeveer een meter breed.
Absintalsem of alsemkruid kweken is niet moeilijk, maar kies dan wel de juiste grondsoort. Je kunt de bodem ook bewerken om deze meer geschikt te maken. Daarover meer onder het kopje bodem en bemesten. Alsemkruid staat verder goed in de halfschaduw. Je hoeft het niet de hele dag in de zon te zetten, al kan de volle zon ook helemaal geen kwaad.
Verder is alsemkruid zeer goed winterhard en zelfs groenblijvend. Een mooie overblijvende plant dus. Ook om het fijne blad in de winter te kunnen zien.
Alsemkruid combinatieteelt en wisselteelt
Alsemkruid
Voor het kweken van alsemkruid hoef je geen wisselteelt te gebruiken.
Alsemkruid goede buren
Alsemkruid heeft geen nadrukkelijk goede buren.
Alsemkruid slechte buren
Alsemkruid kweken gaat liever niet samen met
bijna alle planten
als je gebruik maakt van combinatieteelt.
Alsemkruid water geven
Laat de grond niet helemaal opdrogen. Alsemkruid staat graag licht tot matig vochtig maar zeker niet drijfnat. Voel regelmatig of de grond nog een klein beetje vochtig is. Geef water als deze wat droog aanvoelt, óók onder het oppervlak. Let in de warme en droge zomermaanden extra goed op. Je geeft dan vaak meer water.
Alsemkruid grondsoort en bodem
De ideale grondsoort voor alsemkruid of absintalsem is lekker luchtig, losjes en humusrijk. Als je een kalkrijke bodem hebt zal alsemkruid kweken een stuk makkelijker gaan. Als je de grond pas hebt losgemaakt en goed hebt bewerkt, is dat ideaal voor alsemkruid. Je kunt deze plant -dan wel op afstand van andere planten- op de bewerkte grond kweken.
pH
Alsemkruid tolereert bodems waarvan de pH-waarde tussen deze twee waarden in ligt. Links is zuur en rechts is basisch. Lees ook: Wat is pH?
Alsemkruid bemesten
Bemesten is zeker op armere grond hard nodig. Op minder arme gronden kan het verstandig zijn om ook te bemesten. Geef alsemkruid in dat geval altijd veel stikstof. Absintalsem of alsemkruid groeit graag op een zeer stikstofrijke, maar ook kalkrijke bodem. Als bemesting zou ik het volgende aanraden:
Regelmatig een stikstofrijke meststof strooien en tussentijds af en toe kalk strooien. Op een zure grond raad ik sterk aan om geen alsemkruid te kweken, of om zeer veel kalk te (blijven) strooien op de plek waar de plant staat.
Voor het bemesten van alsemkruid adviseren we bij benadering de samenstelling stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K) 12-8-10 . Dit is ons advies en geen vereiste. Je kunt zelf mest mengen naar verhouding. Lees ook: Wat is NPK mest?
Alsemkruid bloei en bestuiven
Wanneer bloeit alsemkruid? Alsemkruid bloeit doorgaans van juni tot september.
Absintalsem of alsemkruid bloeit al vanaf het late voorjaar of de vroege zomer. Vrijwel alle soorten alsemkruid worden door de wind bestoven. Het is geen hele aantrekkelijke plant voor bijtjes of hommeltjes, al kan je ze soms tegenkomen. Meestal is dat bij gebrek aan iets beters in de omgeving. Alsemkruid is dus makkelijk zelfbestuivend.
Het kan leuk zijn om de zaden van alsemkruid te oogsten. Zeker omdat de plant tot de bedreigde soorten behoort, in elk geval in Nederland. Je zou dus in het wild eens wat zaden van je eigen plantje kunnen strooien. Zo help je alsemkruid overleven in het wild.
Wanneer alsemkruid oogsten
Wanneer kan je alsemkruid oogsten? Doorgaans doe je dit van mei tot oktober.
Vanaf het moment dat de plant een stevige bos blaadjes heeft gemaakt, kan je deze continu blijven oogsten. Het beste is om alsemkruid te oogsten als het droog is. Oogst dan het liefst de grootste blaadjes eerst. Deze zijn het sterkste en zo kunnen de kleinere mooi uitgroeien.
Ook de bloemetjes kan je gedurende de hele bloei blijven plukken. Deze kan je op dezelfde manieren gebruiken.
Alsemkruid gebruiken en bewaren
Absintalsem of alsemkruid staat misschien het meest bekend van het gebruik in het gelijknamige, alcoholische drankje. Niet alleen voor het drankje Absint maar ook vermout wordt absintalsem gebruikt. De smaakstoffen uit deze plant maken een bittere thee, als je er thee van zou zetten. Doe dit echter met mate, alsemkruid of absintalsem kan ook verslavend zijn.
De geneeskracht van alsemkruid
Een aantal geneeskrachtige eigenschappen die alsemkruid toegewezen heeft gekregen zijn, dat het helpt bij een alcoholverslaving. Het zou zelfs de ontwikkeling van tumoren remmen. Het zou kalmerend werken en de weerstand verhogen. Zo werkt het bijvoorbeeld tegen verkoudheid of griep.
Verder zou alsemkruid ook ontstekingsremmend werken en krampen tegengaan. Het is goed voor de spijsvertering en het zou helpen tegen neuroses. De lijst gaat nog lang door...
Alsemkruid in eigen keuken
Wij gebruiken alsemkruid eigenlijk zelden. Als we dit doen dan is dat om thee van te zetten. Het zou dan erg goed zijn voor de spijsvertering en helpen bij krampen, als je daar last van hebt. Alsemkruid gebruik je liever ook heel beperkt (zie eerder genoemde reden). Overmatig gebruik kan ook juist weer leiden tot maagproblemen en duizeligheid.
De blaadjes en bloemetjes kan je voor gebruik goed drogen. Hier kan je vervolgens thee van zetten. De thee smaakt nogal bitter en een klein beetje naar drop of iets dat er enigszins op lijkt.
Alsemkruid houdbaarheid
De gedroogde delen van de plant kan je lang bewaren. Vers wordt de plant zelden gebruikt. De gedroogde blaadjes en bloemetjes zijn nog ten minste een heel jaar houdbaar, maar eigenlijk zelfs langer. Zo lang het goed gedroogd is en in een gesloten potje of bakje bewaard blijft, kan er heel weinig mis mee gaan.
Alsemkruid snoeien
Wanneer kan je alsemkruid snoeien? Doorgaans doe je dit van februari tot april en van september tot november.
Het kan helpen om absintalsem of alsemkruid elk jaar terug te snoeien. Vooral wat oudere struikjes maken weinig nieuwe groei, zo lang de oudere takken nog goed zijn. Door te snoeien zorg je voor vernieuwing. Jouw alsemkruid zal dan in het voorjaar mooi opnieuw uitlopen. Door te snoeien gaat alsemkruid meer nieuwe, jonge scheuten maken.
Snoeien doe je als het niet vriest of gaat vriezen. Zo kan de plant zich goed herstellen. Je kunt snoeien in het najaar maar in het voorjaar is zelfs nog beter. Begin dan vroeg met snoeien, vóór de plant opnieuw gaat uitlopen. Houd rekening met eventuele late vorst die dan nog kan ontstaan.
Alsemkruid ziektes en plagen
Alsemkruid of absintalsem is een zeer sterke plant. Deze wordt eigenlijk nooit ziek. Zo geneeskrachtig als dit kruidje voor ons kan zijn, zo is dat het ook voor zichzelf. Veel beestjes vermijden de plant dan ook.
Je kunt absintalsem of alsemkruid niet zomaar overal planten. Het kan de groei van naastgelegen planten namelijk sterk doen afremmen. Dat is echt iets om rekening mee te houden als je absintalsem gaat kweken. Zet het dus liever een beetje afgezonderd op een eigen plekje, zonder veel andere planten in de omgeving.
Daarentegen is absintalsem of alsemkruid uitstekend tegen bladluis. Dat is een afweging die je zou kunnen maken bij het zaaien ervan. Ook slakken mijden de plant erg. Je kunt er daarom een aftreksel van maken om je planten mee te besproeien. Zo maak je zelf een 100% natuurlijk en biologisch bestrijdingsmiddel.