Ananaskers soorten
De ananaskers (Physalis pruinosa) is een van de weinige lampionnetjesplanten (Physalis) die ook eetbaar zijn. De Tomatillo (Physalis philadelphica) is daar ook een van, maar dat is geen zoete variant. Doorgaans zijn lampionnetjesplanten giftig en kan je deze niet eten. De ananaskers is samen met de tomatillo een uitzondering.
De groene delen van de planten zijn wel giftig. Net als bij andere leden van de nachtschadefamilie zoals tomaten. Deze lampionnetjesplanten zijn namelijk ook leden van de nachtschadefamilie.
Van de ananaskers eten de de oranje/warm goudkleurige besjes die we uit de rijpe, gele lampionnetjes halen. De bessen smaken een klein beetje naar ananas, of lijken ernaar te smaken. De ananaskers wordt ook wel 'kaapse kruisbes' genoemd. Ook de namen 'incabes' en 'goudbes' zijn bekend.
Ananaskers zaaien en planten
Wanneer kan je ananaskers zaaien?
Ananaskers zaaien of voorzaaien/voorkiemen kan direct buiten van mei.
Ananaskers zaaien of voorzaaien/voorkiemen kan onder glas van februari tot mei.
Wanneer kan je ananaskers planten?
Ananaskers planten of uitplanten op de bestemde plek kan buiten van mei tot juli.
Ananaskers zaaien we meestal binnenshuis voor in kweekpotjes. Zo heb je alvast een voorsprong. Zeker in het voorjaar is het nog te koud om de zaden te kiemen. Buiten zaaien kan nog wel in mei maar bij een slechte zomer ben je dan vaak al te laat. Ananaskers zaaien we het liefst voor vanaf februari of maart, al kan dit ook later nog. Na opkomst kan je eventueel uitdunnen en uitplanten.
Ananaskers voorzaaien
Je kunt ananaskers voorzaaien in kweekpotjes. Dit heeft eigenlijk altijd de voorkeur omdat het makkelijk is en je eerder kunt beginnen. Bij kamertemperatuur kiemen de zaden binnen enkele weken. Zaai altijd meerdere zaden per kweekpotje zodat in elk potje iets opkomt. Bij meerdere zaailingen verwijder je er een aantal en houd je er steeds één per potje over.
Als de zaailingen wat groter zijn en de wortels onder uit het kweekpotje lijken te komen, kan je gaan uitplanten.
Ananaskers planten
Na het kiemen kan je ananaskers planten in een pot of in de vollegrond. Beiden werken erg goed. In pot heb je het grote voordeel dat je de plant nog kunt verplaatsen. Ananaskers kan ook zichzelf makkelijk uitzaaien. Als er wat lampionnetjes zijn gevallen en je laat ze liggen, komt ananaskers volgend jaar op die plek opnieuw op. Vogels verspreiden de vruchtjes vaak ook.
De ananaskers is eigenlijk meerjarig. Als je de plant in pot laat staan, dan kan je deze binnenshuis overwinteren. Zo oogst je elk jaar opnieuw van dezelfde plant. Vanaf mei zet je de plant dan weer buiten.
Per vierkante meter kan je ongeveer 3 tot 5 ananaskers planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 2 tot 3 ananaskers planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.
Ananaskers standplaats en verzorgen
Ananaskers kweken is niet heel moeilijk. Het laten kiemen van de zaden is de grootste uitdaging, omdat de omgeving ideaal moet zijn. Niet te nat of te droog maar ook niet te warm of te koud. Verder zet je de ananaskers vooral buiten, maar wel pas vanaf de maand mei. Dan is het buiten warm genoeg. Je hebt geen kweekkas nodig maar het kan helpen.
De ananaskers is niet winterhard en verdraagt dus geen vorst. Je kunt de ananaskers daarom binnenshuis overwinteren. Het blad kan afvallen en dan heeft de plant geen licht meer nodig tot na de winter. Ananaskers kweken we bovendien graag op een zonnige plek. De besjes rijpen sneller en smaken veel beter, als de plant meer zonlicht krijgt.
Hoewel je ananaskers kunt overwinteren, kan je ananaskers ook goed zaaien. Dat scheelt ruimte omdat je de plant niet hoeft te overwinteren. Zaaien scheelt bovendien slechts enkele weken met het overwinteren van de plant, qua oogsttijd. Veel verschil maakt dat dus niet, maar overwinteren kan leuk zijn om te doen als je daar ruimte voor in huis hebt.
Als laatste zetten we de ananaskers vaak tegen een bamboe stok aan. Door de plant op te binden breekt deze niet zo snel af, bijvoorbeeld door stoten of harde wind. De bamboe stok is niet vereist maar kan wel handig zijn.
Ananaskers combinatieteelt en wisselteelt
Ananaskers
Voor het kweken van ananaskers zou je wisselteelt kunnen gebruiken.
Ananaskers is een vruchtgewas. De ideale voorteelt is een bladgewas en de ideale nateelt is een wortel- of knolgewas of aardappelsoort volgens het wisselteelt schema.
Ananaskers goede buren
Ananaskers heeft geen nadrukkelijk goede buren.
Ananaskers slechte buren
Ananaskers heeft geen nadrukkelijk slechte buren.
Ananaskers water geven
Ananaskers kweken we op een licht vochtige grond. Zorg dat de grond niet te lang nat blijft, daar kan de ananaskers slecht tegen. Je kunt de ananaskers regelmatig een scheut water geven, maar pas wanneer de grond opgedroogd lijkt te zijn. Zorg echter ook dat de bodem nooit volledig kurkdroog wordt.
Ananaskers grondsoort en bodem
Je kunt ananaskers kweken op een voedzame en humusrijke grond. Zorg dat overtollig water makkelijk weg kan stromen. Leg op de bodem van de pot bijvoorbeeld een laag hydrokorrels of kiezels, of maak de grond eerst goed los voor het aanplanten. Gebruik bij het planten op stevige grond extra veel compost. Zo maak je de grond niet alleen voedzamer maar ook losser.
Verder is een voedzame grond niet te onderschatten. Op een voedzame grond groeit de ananaskers veel beter en wordt deze ook stukken groter. Zeker in de vollegrond kan de ananaskers vrij groot worden, tot een meter hoog èn breed.
pH
Ananaskers tolereert bodems waarvan de pH-waarde tussen deze twee waarden in ligt. Links is zuur en rechts is basisch. Lees ook: Wat is pH?
Ananaskers bemesten
Ananaskersen groeien graag op een voedzame grond. Je kunt daarom ananaskers kweken op grond waar veel compost is toegevoegd, maar ook extra bemesten is nodig. Wees terughoudend met stikstof, want dan maakt de ananaskers vooral extra veel en groot blad. Je wilt juist dat de plant veel vruchten maakt.
Een meststof met fosfaat draagt bij aan de aanmaak en het versterken van knoppen. Dat kan voor een betere oogst zorgen, maar eigenlijk is vooral kalium extra belangrijk. Dit vruchtgewas heeft veel baat bij kalium, om de weerstand tegen weersinvloeden en dergelijke te verhogen. Dit werkt bij veel niet-inheemse vruchtgewassen erg goed.
In verhouding tot andere vruchtgewassen heeft de ananaskers niet veel nodig. Bemest dus wel, maar geef niet zo veel als bijvoorbeeld tomaten of kool, die doorgaans veel nodig hebben.
Voor het bemesten van ananaskers adviseren we bij benadering de samenstelling stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K) 5-10-10 . Dit is ons advies en geen vereiste. Je kunt zelf mest mengen naar verhouding. Lees ook: Wat is NPK mest?
Ananaskers bloei en bestuiven
Wanneer bloeit ananaskers? Ananaskers bloeit doorgaans van juni tot september.
De ananaskers is éénhuizig en maakt tweeslachtige bloemen. Dit maakt de ananaskers zelfbestuivend. Je hoeft de ananaskers dus niet met de hand te bestuiven. Gelukkig maar, dat zou veel werk zijn. Bestuiving wordt vooral door de wind en trillingen gedaan. Insecten helpen daarnaast ook nog een handje bij de bestuiving van de ananaskers.
Na een succesvolle bestuiving verschijnen na de bloei al snel lampionnetjes. Deze zijn eerst nog wat klein maar worden al snel veel groter. De zaden (voor de zaadteelt) bevinden zich in de rijpe bessen.
In het begin zijn de lampionnetjes nog frisgroen van kleur. Naarmate ze groter worden krijgen ze vaak paarsgekleurde randjes. Laat je de lampionnetjes nog langer hangen dan worden ze eventueel geelbruin van kleur. Daarna zijn ze vrijwel helemaal rijp en kan je ze plukken of oprapen van de grond (als ze al zijn gevallen).
Wanneer ananaskers oogsten
Wanneer kan je ananaskers oogsten? Doorgaans doe je dit van juli tot oktober.
De ananaskers oogsten we op het juiste moment. Pluk de lampionnetjes niet te vroeg, dan zijn de besjes nog groen. Als de lampionnetjes geelgekleurd zijn en heel makkelijk van de plant vallen, dan zijn ze rijp. Je kunt lampionnetjes plukken als ze direct loslaten bij een kleine aanraking. Ook lampionnetjes die al op de grond zijn gevallen, kan je openmaken om de besjes te eten.
Op de foto hierboven zijn de lampionnetjes dus nog groen. Deze laat je nog even hangen. De lampionnetjes moeten echt geel of lichtbruin zijn voor je ze plukt. Het kan ook even duren voor de lampionnetjes kleuren. De eerste kleuren vaak pas in de late zomer of vroege herfst. Daarna zal het steeds sneller gaan.
Ananaskers gebruiken en bewaren
De besjes van de ananaskers kan je rauw en direct van de plant eten. Verwijder het lampionnetje als dat er nog omheen zit. De smaak is een heel klein beetje ananas-achtig, maar de smaak is er niet volledig mee te vergelijken. De besjes hebben daarnaast ongeveer de grootte van een kers. Dat verklaart waarschijnlijk de naam die de plant heeft gekregen.
Ananaskers is een heerlijk tussendoortje. Je kunt er ook een taart mee decoreren, door er in plaats van een kers juist een ananaskers op te doen.
Ananaskers houdbaarheid
Hoe lang blijft ananaskers houdbaar? Bij het zelf kweken van ananas kan je verse besjes oogsten. Verse ananaskers blijft het langste goed in de koeling. Je kunt de ananaskers in de koelkast ongeveer een week bewaren. Buiten de koeling tot enkele dagen. Meestal blijven de bessen echter veel langer houdbaar. De structuur kan iets achteruit gaan waardoor de besjes een minder knapperig schilletje krijgen. De smaak is vers het lekkerste.
Ananaskers snoeien
Wanneer kan je ananaskers snoeien? Doorgaans doe je dit van oktober tot december.
Snoeien doen we eigenlijk niet, omdat we de ananaskers elk jaar opnieuw zaaien. Wil je de ananaskers overwinteren dan kan je dood blad verwijderen. Snoei de takken een klein stukje terug en zet de plant vorstvrij. Volgend voorjaar loopt de ananaskers dan weer mooi opnieuw uit. Snoeien doen we dus alleen om te overwinteren en ook pas in de late herfst.
Ananaskers ziektes en plagen
De ananaskers heeft over het algemeen weinig last van ziektes en plagen. Het grootste gevaar zit namelijk in de omgeving. Tijdens een slechte, bewolkte en natte zomer kunnen de besjes niet volledig rijpen. De plant kan minder voeding opnemen als de bodem te vochtig is en het blad wordt vaak geel als gevolg hiervan. De ananaskers is verder goed weerbaar vanwege natuurlijke gifstoffen in groene delen van de plant.