Hennep soorten
Hennep is een ondersoort van Cannabis sativa, waardoor de plant helaas een wat negatief imago heeft. Dezelfde plant wordt namelijk gebruikt om wiet te kweken. Daarnaast is hennep familie van de (altijd illegale) Cannabis indica die alleen maar wordt gebruikt voor wiet kweken.
Hennep is een lid van de naar zichzelf vernoemde Cannabaceae, de hennepfamilie. Tot dezelfde familie behoort ook het bekende hop (Humulus lupulus), dat wordt gebruikt als ingrediënt bij het brouwen van bier. Hennep is een zeer veelzijdige en supergezonde plant voor gebruik in de keuken. Waarvoor de plant allemaal wordt gebruikt lees je verderop.
Er zijn veel verschillende soorten hennep. Sommige rassen worden geselecteerd voor de wietteelt en dus op een hoog percentage THC. Olie- en vezelhennep wordt geselecteerd op afwezigheid (zo veel mogelijk) van het stofje THC bij de plant. Daarnaast wordt vezelhennep vaak veel langer dan oliehennep (zaadhennep). Er zijn ook rassen die voor beiden worden gebruikt.
Wat maakt hennep legaal of illegaal?
Cannabis is in beginsel altijd illegaal. Wel wordt het kweken van maximaal 5 hennepplanten thuis gedoogd, zo lang je dit niet professioneel doet. Dat wil zeggen dat je geen gebruik maakt van kweeklampen, filterinstallaties of ventilatie, dat soort zaken. Kweek je de planten in je tuin dan is er niet zo veel aan de hand, maar de politie mag je planten bij ontdekking altijd vernietigen.
Hennep of cannabis is illegaal omdat het de psychoactieve stof genaamd tetrahydrocannabinol bevat, of in het kort THC. Dit stofje zorgt voor het gevoel van een high wanneer je het spul rookt, of wanneer je dit verwerkt in bakproducten zoals brownies en cakes (Spacecake). Ik raad natuurlijk niet aan om dit zelf thuis te proberen, dit is informatief!
Gemiddeld bevat cannabis zo'n 5% tot 7% van de stof. Hele sterke, gecultiveerde rassen bevatten zelfs 15% tot 20% THC in de bloemen. Wat olie- en vezelhennep legaal maakt is dat dit soort maximaal 0,2% van de stof bevat. Daar worden de zaden van olie- en vezelhennep speciaal op geselecteerd. Zou je deze hennep gaan roken dan merk je daar helemaal niets van.
Er is een lijst met binnen de Europese Unie toegestane henneprassen. Deze rassen bevatten de juiste hoeveelheid THC waardoor deze overal binnen de EU legaal kunnen worden gekweekt. Deze rassen worden voornamelijk gekweekt voor vezels, maar sommige ook voor zaden en olie uit deze zaden. Meer informatie lees je hier (officiële website van de EU).
Gebruik alléén gecertificeerde zaden!
De zaden van olie- en vezelhennep worden er speciaal voor gecertificeerd. Het is dus ontzettend belangrijk dat je gecertificeerde hennepzaden gebruikt. Hennepplanten uit gecertificeerde hennepzaden bevatten maximaal 0,2% THC en dit maakt de hennep 100% legaal om zelf thuis te kweken. Althans, dat is in Nederland het geval. Voor andere landen zou je dit even moeten onderzoeken.
Onderschat niet hoe belangrijk het is om gecertificeerde zaden te gebruiken. Heb je geen gecertificeerde zaden en blijkt het percentage THC hoger te zijn, dan heb je natuurlijk gewoon een illegale wietplantage staan.
Hennep zaaien en planten
Wanneer kan je hennep zaaien?
Hennep zaaien of voorzaaien/voorkiemen kan direct buiten van april tot juni.
Hennep zaaien of voorzaaien/voorkiemen kan onder glas van februari tot april.
Wanneer kan je hennep planten?
Hennep planten of uitplanten op de bestemde plek kan buiten van mei tot juli.
Hennep zaden kiemen vrij makkelijk en meestal binnen één tot twee weken al. Hennep zaaien we op verschillende momenten, afhankelijk van de teelt. Hennep kweken we voor de zaden of voor olie uit de zaden, maar hennep kweken we soms ook voor de sterke hennepvezel.
Hennep zaaien we voor in potjes op de vensterbank, in het vroege tot middelvroege voorjaar. Vervolgens kan je ongeveer vanaf eind april hennep planten in de vollegrond, in potten of in bakken. Ook kan je direct buiten hennep zaaien van het middelvroege voorjaar tot in de vroege zomer.
Wil je hennep kweken voor de vezel, dan is direct buiten zaaien makkelijker. Je zaait dan namelijk veel hennepplanten dicht op elkaar, zodat ze mooi lang en slank worden. Omdat je zo veel hennepplanten nodig hebt is voorzaaien voor de vezelhennep niet heel handig.
Alle andere soorten hennep zaaien we gewoon voor in kweekpotjes. Dat is makkelijk en je kunt de hennep uitplanten, in de vollegrond of in potten, ongeveer vanaf eind april.
Zelf vezelhennep zaaien in de vollegrond
Vezelhennep kan je dicht op elkaar zaaien. Maak de grond goed los en maak geultjes met een hark. Zaai de hennepzaden op ongeveer 15-20 centimeter afstand van elkaar, met zo'n 50 centimeter tussen de rijen. Of strooi de zaden gewoon breedwerpig uit en hark deze licht in. De zaden hoeven niet dieper dan een centimeter de grond in.
Na opkomst zal je altijd iets moeten uitdunnen. Zorg dan voor genoeg afstand tussen de planten. Voor vezelhennep mag je de afstand kleiner houden en is 15-20 centimeter al genoeg tussen de planten. De planten krijgen minder ruimte en worden zo langer en slanker. Geef tijdens en na het kiemen ook regelmatig water.
Hennep zaaien voor zaden of hennepolie
Wil je hennep kweken voor de zaden of olie uit de zaden, dan doe je precies hetzelfde als voor de vezelteelt. Houd dan alleen wel meer afstand tussen de planten zodat ze mooi breed kunnen worden. Je planten kunnen dan beter bloeien en produceren tegelijk ook meer zaden, omdat ze de ruimte hebben gekregen.
Voorzaaien kan ook, als je hennep niet voor de vezel kweekt. In dat geval kan je zelfs extra vroeg in het voorjaar al beginnen met zaaien. Vul een aantal potjes met zaaigrond en druk dit aan. Zaai in elk potje ongeveer 3 hennepzaden, niet dieper dan een centimeter in de zaaigrond. Druk de gaten ook weer dicht.
Geef tijdens en na het kiemen regelmatig water. Na opkomst kan je wat zaailingen verwijderen. Houd er steeds één over per potje. Deze kweek je verder op.
Hennep planten in de grond of in potten
Voorgezaaide hennep kan je uitplanten wanneer de wortels onder uit de potjes naar buiten komen. Hennep planten we in ruime potten of gewoon in de vollegrond. Graaf een aantal gaten waar de kluitjes van je hennepplanten in passen. Zet de kluitjes erin en druk de gaten weer voorzichtig dicht, zonder wortels te beschadigen.
Per vierkante meter kan je ongeveer 9 tot 13 hennep planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 3 tot 5 hennep planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.
Hennep standplaats en verzorgen
Zelf hennep kweken voor de vezel of zaden, is legaal en ook best makkelijk. Houd het vocht in de bodem goed op peil en maak de grond goed klaar voor de teelt. Het belangrijkste bij de hennepteelt is dat het warm en zonnig blijft. Zet je hennep dus altijd in de volle zon. Hennep is een eenjarige plant.
Bij de wietteelt wordt dit vaak in potten gedaan. Je kunt je planten dan onder een afdakje zetten als het hard regent. Hennepteelt voor de vezel of olie (zaden) wordt juist in de vollegrond gedaan. Dan ben je meer afhankelijk van het weer en een goede zomer.
Vezelhennep wordt vooral erg lang. Deels door genetische selectie, men wil namelijk lange planten omdat ze meer vezel geven. Maar ook doordat je vezelhennep dicht op elkaar plant, waardoor ze met elkaar gaan concurreren voor het meeste licht. Vezelhennep kan tot wel vier meter hoog worden, maar sommige soorten zelfs nog hoger.
Je kunt hennep heel goed in potten en bakken kweken, maar ze worden dan natuurlijk niet zo hoog. Vooral voor een wietteelt maar ook voor de zaadteelt van oliehennep, maakt het niet uit als je planten in potten staan. Kies dan wel grote potten, want planten met meer ruimte produceren natuurlijk beter.
Hennep combinatieteelt en wisselteelt
Hennep
Voor het kweken van hennep hoef je geen wisselteelt te gebruiken.
Hennep goede buren
Hennep kweken kan goed samen met
aardappel,
tomaat,
paprika,
als je gebruik maakt van combinatieteelt.
Hennep slechte buren
Hennep heeft geen nadrukkelijk slechte buren.
Hennep water geven
Geef hennep dagelijks een klein beetje water, zeker als het droog is. Hennep in potten of bakken droogt sneller uit dus je geeft dan ook vaker water. Voel met een vinger in de aarde of het -ook onder de oppervlakte- nog een beetje vochtig is. Als het vochtig is mag je een keer overslaan. Is het niet meer helemaal vochtig, geef dan water.
Hennep grondsoort en bodem
Voor de (industriële) teelt van hennep kies je een geschikte bodem uit. De ideale grond heeft ongeveer gelijke hoeveelheden zand, zilt en klei (van elk een derde). Geen enkel grond is natuurlijk helemaal ideaal. Mocht je zelf een mengsel van potgrond maken, houd hier dan rekening mee.
Belangrijk is dat de bodem vochthoudend kan zijn maar ook snel kan draineren als het hard heeft geregend. Belangrijk is vooral dat hennep nooit drijfnat komt te staan. Daarnaast moet de bodem goed voedzaam zijn want hennep kan wel wat voeding gebruiken. Voeg bijvoorbeeld compost en ander organisch (planten)materiaal toe aan de grond.
Een licht zure tot heel licht alkalische grond is voor de teelt van hennep het meest geschikt.
pH
Hennep tolereert bodems waarvan de pH-waarde tussen deze twee waarden in ligt. Links is zuur en rechts is basisch. Lees ook: Wat is pH?
Hennep bemesten
Hennep kweken houdt ook in dat je de plant moet bemesten, want hennep staat graag op voedzame grond. De bemesting hangt wel een beetje af waarvoor je de plant kweekt. De teelt voor hennepvezel hangt niet af van knopjes. Je kunt dan minder fosfaat geven.
In het begin mag je een licht stikstofrijke voeding geven om de energie eerst vooral op het blad en de stengels te richten. Voor de zaadteelt geef je in een vroeg stadium vooral wat meer fosfaat. Hiermee bevorder je de aanmaak en ontwikkeling van (blad- en vooral bloem)knoppen, die nodig zijn om zaden te maken. Fosfaat wordt vooral opgenomen door planten als ze nog jong zijn.
Voor het bemesten van hennep adviseren we bij benadering de samenstelling stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K) 8-4-13 of 5-10-14 . Dit is ons advies en geen vereiste. Je kunt zelf mest mengen naar verhouding. Lees ook: Wat is NPK mest?
Hennep bloei en bestuiven
Wanneer bloeit hennep? Hennep bloeit doorgaans van juni tot augustus.
Alleen voor de zaadteelt moet hennep worden bestoven, anders is dit niet nodig. Gelukkig hoef je hennep niet zelf te bestuiven, dit wordt namelijk door de wind en door insecten gedaan. Wel is het belangrijk om te weten of je mannelijke of vrouwelijke planten hebt staan. Hennep is namelijk tweehuizig. Vrouwelijke planten herken je aan een klein "haartje" in de bladoksel.
Mannelijke en vrouwelijke planten
Hennep is een tweehuizige plant. Er zijn dus mannelijke en vrouwelijke planten. Voor vezelteelt kan je beiden gebruiken maar alléén de vrouwelijke planten krijgen bloemen en dus zaden. Voor de zaden of olie gebruiken we dus alleen maar vrouwelijke planten. Hetzelfde geldt voor de wietteelt, omdat men dan ook de bloemen oogst.
Wanneer hennep oogsten
Wanneer kan je hennep oogsten? Doorgaans doe je dit van juli tot oktober.
Hoe en wanneer je hennep oogst hangt af van het soort teelt. De oogst van hennepzaad verloopt namelijk heel anders dan die van de planten, voor hennepvezel. De meeste mensen zullen hennep niet tot vezel verwerken, dat is een flinke klus, maar zo werkt dat:
Hennepvezel oogsten
Om hennepvezel te oogsten, oogst je meestal de hele planten tijdens de vroege bloei. Wat je uiteindelijk gebruikt om te verwerken tot vezel is de hoofdstengel. Deze kan je lossnijden van de grond. Daarna worden van de bast hele dunne reepjes getrokken. Dit kan uiteindelijk worden gebruikt voor het maken van textiel en dergelijke.
Leuk om te weten: Hennepvezel is ongekend sterk. Daarom is dit zo'n geweldig en duurzaam gewas. De bastvezel die wordt gebruikt is zelfs nog sterker dan staal!
Hennepzaad oogsten
In de late zomer tot tegen de herfst kan je hennepzaad oogsten. Wanneer je dit precies doet hangt af van hoe het seizoen verloopt. Bij erg nat weer oogst je eerder omdat de beregende planten lastig te drogen zijn. Voor hennepvezel oogst je het liefst tijdens de bloei al. Je kunt hiermee experimenteren.
Bij de zaadteelt oogst je de zaden door de toppen van de plant los te snijden en op te hangen. Zo kunnen de zaden nog goed nadrogen. Belangrijk is dat je de zaden bij een luchtvochtigheid van minder dan 15% te drogen hangt. Gebruik je het zaad straks om olie te maken, dan moet de luchtvochtigheid zelfs lager dan 10% zijn.
Overigens moet het zaad na het goed te hebben gedroogd, ook nog worden gescheiden. Net als bij veel soorten graan moet het zaad, de korreltjes, vrij worden gemaakt van andere plantenresten.
Hennep voor de thee
Je kunt ook de bladeren plukken, gedurende de hele groei, voor thee. De jonge blaadjes zijn het lekkerste om te gebruiken, maar deze kunnen eigenlijk niet te vaak worden geplukt. Vanuit het jonge blad groeit de hele plant namelijk verder. Bij de teelt voor vezelhennep kan je bijvoorbeeld de resten gebruiken die je normaal zou weggooien.
Zelf hennepolie persen
Je eigen hennepolie is makkelijk te persen. Je hebt hiervoor enkel een elektrische of hand-aangedreven oliepers nodig. Dit tweede is vaak erg betaalbaar. Er zijn andere noten en zaden die meer olie produceren. Uit een kilo hennepzaad pers je ongeveer een kwart liter olie of iets meer.
Hennepzaadolie of hennepolie heeft een laag rookpunt van slechts 165°c en is hierdoor niet zo geschikt voor koken en bakken. Wel kan hennepolie of hennepzaadolie rauw worden gebruikt. Dan is de koudgeperste olie overigens ook gezond.
Hennep gebruiken en bewaren
Hennep is een zeer veelzijdige plant. Van cosmeticaproducten tot kleding van hennepvezel, hennepolie als geneesmiddel en hennepzaad voor in voedingsproducten. Hennep wordt al vele millennia lang voor veel verschillende doeleinden gebruikt. Daarom is hennep ook zo leuk om eens zelf in de moestuin te zetten.
Verwerken tot hennepvezel
De binnenkant van de stengels worden gebruikt als vervanger voor hout. Van de bast rondom deze stengels wordt hennepvezel gemaakt. Zeer sterk spul dat onder andere wordt gebruikt voor kleding, of ter versteviging van beton. Hennepvezel is nog sterker dan staal!
Hennep wordt ook gebruikt in de industrie om bepaalde kunstmatige materialen te vervangen voor een natuurlijke (hennep)variant. Het meest bekende gebruik is dat in de (woning)bouw. Van hennep wordt namelijk een duurzaam isolatiemateriaal gemaakt voor huizen.
Hennepzaad gebruiken
Je kunt hennepzaad bijvoorbeeld toevoegen aan een gerecht. Het is ook direct rauw te eten, al is dit natuurlijk iets minder lekker. Hennepzaad bevat ontzettend veel mineralen, maar vooral ook veel B-vitaminen. Daarnaast wordt uit het zaad van hennep ook olie gewonnen.
Zelf hennepolie persen
Hennepolie of hennepzaadolie wordt geneeskrachtige eigenschappen toegewezen. Het zou goed zijn voor de huid en balans in de talgproductie brengen. Het bevordert de regeneratie van de huid en zou daarom goed werken tegen veroudering van de huid zoals rimpels. Ook kan je hennepzaadolie gebruiken in de keuken, bijvoorbeeld als dressing en in smoothies.
Hennepzaadolie of hennepolie is dus goed te verwerken in gerechten. De smaak is te omschrijven als nootachtig. Zo past het bijvoorbeeld goed bij carpaccio met rucola, al is de smaak wel erg mild. Mocht je veel hennep hebben staan dan is het natuurlijk erg leuk om eens zelf hennepolie of hennepzaadolie te persen.
Hennepzaadolie of hennepzaadolie wordt gewonnen uit de zaden van hennep. Deze kan je zelf thuis persen met een elektrische of hand-aangedreven oliepers. Dit tweede is vaak erg betaalbaar. Het eindproduct is een koudgeperste en gezonde hennepolie. Deze laat je na het persen eerst goed bezinken. Als de olie niet meer troebel is kan je deze gaan gebruiken.
Hennepolie heeft een laag rookpunt vanaf 165°c, waarbij we uitgaan van koudgeperste olie. Bij geraffineerde en bewerkte olie ligt het rookpunt vaak nog lager. Hennepolie is dus niet geschikt voor bakken en braden. Wel kan je hennepolie goed gebruiken zonder dit t e verhitten, bijvoorbeeld in koude gerechten of voor de huid.
Hennepthee van het blad
Van het gedroogde blad wordt wel eens hennepthee gezet en dat is aardig lekker! De thee smaakt precies zoals je zou verwachten als je hennep als plant al kent. Als je blaadjes hebt geplukt kan je die -na eerst goed drogen- verpulveren en dan direct in een theezakje doen.
Hennep om te roken
Net als het veel sterkere zusje van hennep, kan ook hennep zelf worden gerookt. Echter is het percentage THC, de psychoactieve stof in hennep, zo laag bij dit soort dat het vrijwel geen effect heeft. Mensen die er zeer gevoelig voor zijn kunnen daar misschien heel licht iets van merken. Natuurlijk deel ik dit puur informatief en raad ik het heel sterk af om hennep te roken!
Hennepolie maken
Wat wel leuk is om te doen is zelf hennepolie te maken.
Door speciale soorten hennep te gebruiken en de hennepolie op bepaalde manieren te verwerken, kan je THC of zelfs CBD olie maken. CBD olie wordt verkregen door CO2-extractie en is dus niet simpelweg te persen. Thuis is het maken van THC-olie of CBD-olie helaas iets lastiger om te doen.
Hennep houdbaarheid
Het is gebruikelijk om hennepzaad goed te drogen na de oogst. Gedroogd is hennepzaad heel lang te bewaren. Tot één of meerdere jaren zelfs. Zo lang je hennepzaad in goed afgesloten potjes of bakjes bewaart kan daar erg weinig mis mee gaan.
Hennep ziektes en plagen
Welke ziektes en plagen zijn er bij hennep? Bij hennepplanten komt het nog wel eens voor dat ze last krijgen van meeldauw. Zo wel echte als valse meeldauw komt wel eens voor. Bij gezonde planten in een geschikte omgeving, met de juiste voeding, komt dit veel minder voor. Geef extra kalium om de weerstand van hennep te verbeteren, bijvoorbeeld tegen extreem weer en wisselende temperaturen.