plant banner

Wanneer bonen en peulen plukken?

Ga snel naar...

    Bonen en peulen zijn er in heel veel soorten. Elk soort oogst je op een ander moment. Het ene soort is namelijk jong erg lekker, maar het andere soort laat je liever groot en dik worden. De vraag is dus: Wanneer oogsten we tuinbonen, slabonen, peulen, doperwten of kapucijners?

    Hieronder zie je per peul, erwt en boon wanneer je deze kunt oogsten!

    Doperwten oogsten

    doperwten oogsten erwten plukken oogsten

    Eigenlijk zijn operwten heel makkelijk. De doperwt is eigenlijk een peul die je te lang laat hangen. Doperwten oogsten we zo dik mogelijk. Je kunt ze zelfs aan de plant laten hangen tot ze geel en droog worden. Doperwten oogsten kàn dus eigenlijk niet misgaan. Zie ook de foto hieronder voor het oogstmoment:

    wanneer doperwten oogsten wanneer erwten plukken

    We kijken van links naar rechts. Peulvrucht nummer #6 is de ideale doperwt. Deze is volledig dik geworden maar ook nog groen. Lekker vers en knapperig dus. Als je deze aan de plant laat hangen dan gaat de doperwt opdrogen. Je kunt gedroogde doperwten nog heel veel jaren bewaren.



    Peulen oogsten

    peulen oogsten peultjes plukken oogsten

    Peultjes en doperwten komen van dezelfde plant. Peultjes zijn hele jonge doperwten. Je kunt peultjes met schil en al eten. Peulen oogsten we dus als de erwtjes nog heel dun zijn, maar je ze wel kunt zien zitten. Als je te lang wacht met oogsten dan worden de peulen dik en stevig. Het worden dan dus doperwten. Ook dan kan je ze dus nog oogsten als doperwten, maar peulen oogsten we zo:

    wanneer peulen oogsten wanneer peultjes plukken

    Kijk ook naar het oogstmoment van de doperwt. We kijken op de foto hierboven van links naar rechts. Peulen nummer #1 en #2 zijn ideaal om te plukken. Als je langer wacht dan wordt peul #3 al iets dikker en steviger. Nog steeds eetbaar als peul maar liever jonger. Als de peulen eruit zien zoals peul #4 op de foto, dan kan je beter wachten met oogsten zodat je doperwten krijgt. Peulen oogsten we dus het liefst tussen #1 en #3 in.



    Kapucijners oogsten

    kapucijner oogsten kapucijners plukken oogsten

    Kapucijners zijn een ondersoort van doperwten. Kapucijners krijgen een paarse kleur en smaken iets anders. Ook kapucijners doppen we net als doperwten. Kapucijners oogsten we dus ook pas laat. Je laat kapucijners eerst dik worden aan de plant. Ook kapucijners kan je aan de plant laten drogen. Kapucijners oogsten we als ze mooi dik zijn geworden, vanaf het juiste moment:

    wanneer kapucijner oogsten wanneer kapucijners plukken

    Wederom kijken we van links naar rechts: Kapucijners plukken we als deze zo dik zijn als #6 of zelfs #7 en nog later. Als je lang wacht dan drogen kapucijners aan de plant. Kapucijner #5 is net iets te vroeg. De erwtjes zijn dan nog erg klein. Jonge kapucijners oogsten we niet. Die laten we altijd aan de plant hangen tot ze mooi groot zijn geworden.



    Slabonen oogsten

    slabonen oogsten bonen plukken oogsten

    Slabonen oogsten we jong, omdat ze dan lekker mals zijn. Wacht je lang met oogsten, dan worden bonen stevig en melig na het koken. Dat is natuurlijk niet lekker. Slabonen plukken we dus als ze mooi groot zijn, maar ook niet tè groot. Het juiste moment kiezen is bij slabonen dus belangrijk. Slabonen oogsten we op het moment zoals aangegeven onder deze foto:

    wanneer slabonen oogsten wanneer bonen plukken

    Op dit voorbeeld zie je trouwens paarse slabonen. Die worden donkergroen na het koken. Er zijn veel soorten slabonen, zelfs geelgekleurde. Alle soorten oogsten we op hetzelfde moment. Op de foto hierboven kijken we van links naar rechts. Slaboon #5 is iets te jong maar kan op zich wel. Slaboon #6 is ideaal qua formaat. Ook slaboon #7 kan je nogwel eten, maar zit tegen de grens aan. Slaboon #8 en groter, zijn eigenlijk niet meer lekker.

    Slabonen oogsten we dus halverwege de groei, dan zijn deze het lekkerste om te eten. Jonge slabonen hebben nog helemaal geen structuur. De boontjes zijn nog niet mooi gegroeid. Oude slabonen smaken melig en droog, en zijn dus niet meer lekker.



    Pronkbonen oogsten

    pronkbonen oogsten pronkboon plukken oogsten

    Pronkbonen kunnen zeer groot worden. Het zijn bovendien hele stevige, licht behaarde bonen. De schil gooien we weg en de bonen die erin zitten, die eten we op. Ze zijn heel mooi op je bord. Van daar de naam pronkboon, om mee te pronken. Pronkbonen moeten dus een mooi groot formaat hebben om lekker te zijn. Pronkbonen oogsten we dus als ze ouder zijn. Je moet de bonen kunnen zien en voelen in de schil. Zie foto hieronder:

    wanneer pronkbonen oogsten wanneer pronkboon plukken

    We kijken van links naar rechts. Pronkbonen oogsten we als boon #7, dit in tegenstelling tot slabonen die we als #4 of #5 al plukken. Pronkbonen moeten dik zijn en doppen we na het oogsten. Bovendien zijn pronkbonen geschikt om te drogen. Deze droogboon is dan nog jaren houdbaar.



    Tuinbonen oogsten

    tuinbonen oogsten tuinboon plukken oogsten

    Tuinbonen zijn een geval apart. Ze behoren niet tot het geslacht van de slaboon of de erwten. Tuinbonen oogsten we als ze mooi dik zijn maar nèt niet helemaal volgroeid. Te grote tuinbonen zijn erg stevig en niet zo lekker meer. Te kleine tuinbonen kan je op zich wel weten, zelfs rauw, maar de hele kleintjes zijn nog echt te jong. Tuinbonen oogsten we op het juiste moment zoals hieronder omschreven:

    wanneer tuinbonen oogsten wanneer tuinboon plukken

    De tuinboon is lekker als deze mooi dik is, maar niet helemaal volgroeid. Op de foto hierboven kijken we van links naar rechts. Tuinboon #5 en tuinboon #6 zijn ideaal. Tuinboon #4 is net iets te jong. Tuinboon #7, de laatste, is niet meer zo lekker om te eten.



    Sojabonen oogsten

    Helaas zijn er nog geen foto's van in onze database.

    Sojabonen oogsten we vooral heel laat. In het najaar sterft de plant volledig af. Het blad kleurt eerst geel en daarna bruin en valt af. Als het blad is afgevallen blijven de planten met gedroogde peulenschillen overeind staan. Dat is het moment om sojabonen te oogsten. Sojabonen oogsten we dus wanneer ze bruin en verdroogd zijn geworden.



    Linzen oogsten

    Helaas zijn er nog geen foto's van in onze database.

    De linzeplant kleurt in de late zomer tot herfst volledig geel. Net als bij sojabonen kan je daarna de plant in z'n geheel uit de grond halen. De linzen pluk je daarna van de plant. Het voordeel is dat ze dan al gedroogd zijn. Je hoeft de linzen dan dus niet eerst zelf te drogen. Linzen oogsten we dus geel en verdord, net als bij het hierboven genoemde soja.



    Kousenband oogsten

    kousenband oogsten kouseband plukken oogsten

    Helaas zijn er nog geen foto's van het ideale oogstmoment in onze database.

    De kousenband oogsten we net als slabonen jong, maar niet te jong. De dikte van de kousenband is zeer sterk vergelijkbaar met de dikte van slabonen op het oogstmoment. Daar kan je de kousenband dus mee vergelijken. Kousenband oogsten we als de boontjes net een beetje zichtbaar en voelbaar zijn. Wacht niet te lang, dan wordt ook de kousenband stevig en melig, wat niet zo lekker meer is om te eten.



    Lupines oogsten

    Helaas zijn er nog geen foto's van in onze database.

    Niet alle lupines zijn eetbaar. Wel zijn er heerlijke, eetbare soorten zoals de zoete witte lupine. Lupines oogsten we als ze dik zijn geworden. Dat is meestal wanneer de peulvrucht aan de plant is opgedroogd. Je kunt iets eerder of iets later oogsten. Lekker is als de lupines nog wel zacht zijn maar ook heel dik. Dan zijn lupines vers en kan je ze direct gebruiken in de keuken.



    Mungbonen oogsten

    Helaas zijn er nog geen foto's van in onze database.

    Kiemen van mungbonen worden gekweekt onder de naam "taugé". Je kunt van mungbonen dus ook kiemgroenten kweken. Wil je mungbonen oogsten, dan trek je de hele planten uit de grond wanneer de peulvruchten dik zijn. Je kunt de planten ophangen om eerst goed te drogen. Mungbonen oogsten we dus vooral laat, maar niet helemaal verdroogd. Drogen doe je liever zelf.



    • Gemaakt: 13-06-2024
    • Bijgewerkt: 13-06-2024
    • Eloy M. Gotjé

    Nieuwe planten...