plant banner

Snijbiet
zaaien kweken en oogsten

Beta vulgaris var. vulgaris
Amaranthaceae (amarantenfamilie)

°C8
°C12
CM15
CM3-6
CM1.0
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
voorzaaien
vroeg
middelvroeg
middellaat
laat
kiemgroente
  Zaaien onder glas
  Planten in kweekkas
  Buiten zaaien
  Buiten (uit)planten
  Bloeitijd
  Oogsten
  Snoeien

Wat is snijbiet en hoe kan je zelf snijbiet zaaien en kweken?

Snijbiet draagt de (Latijnse) wetenschappelijke naam Beta vulgaris var. vulgaris en is een lid van de amarantenfamilie, ook wel amaranthaceae.

Pagina inhoud

Samenvatting

Snijbiet is een zusje van de gewone biet, de voederbiet, suikerbiet, rode biet, witte biet en andere bieten. In tegenstelling tot de meeste bieten, maakt de snijbiet geen knol. Snijbiet kweken we als bladgewas en voor de vlezige bladstelen. Snijbiet is er in veel vrolijke kleurtjes. Zelf snijbiet kweken is ook erg makkelijk.

Je kunt snijbiet zaaien van het zeer vroege voorjaar tot halverwege de zomer. Je kunt zelfs snijbiet zaaien in februari, binnen in potjes of een zaaitray. Direct op de bestemde plek zaaien is het makkelijkste. Snijbiet planten we vanaf het vroege voorjaar buiten als we extra vroeg beginnen met snijbiet voorzaaien.

Geef regelmatig water en bemest eventueel met stikstof. Snijbiet oogsten we doorgaans vanaf het late voorjaar tot ver in de herfst, door de bladstelen los te snijden of te plukken.

Snijbiet soorten

Snijbiet is er in veel verschillende kleuren, van groen of lichtgroen tot geel, maar ze zijn er zelfs rood of paars. Andere kleuren zijn ook geen uitzondering. Snijbiet is dus niet alleen een lekker plantje, maar heeft ook een hoge sierwaarde. Je kunt met de snijbiet iedere moestuin kleurrijker maken!

Snijbiet behoort tot het zelfde soort als de rode biet en de witte biet. Dit zijn de knol-varianten van de biet. In principe kan je de knolbieten ook als snijbiet kweken. Al zijn deze varianten meer geschikt voor de teelt van de knollen. Snijbiet maakt helemaal geen knol.

Verder is er ook nog de strandbiet. Eigenlijk is dit een snijbiet, maar ook weer niet helemaal. Het is een soort klein broertje of zusje. De strandbiet groeit vaak in kustgebieden zoals natuurlijk op het strand. De strandbiet wordt niet vaak in de moestuin gehouden omdat de snijbiet hier meer geschikt voor is. De strandbiet groeit meer op zanderige grondsoorten.

Verschillende soorten bieten

De biet is een grote familie van planten, waarvan we er veel in de moestuin kennen. Niet alle bieten zijn even bekend. Dit zijn de meest bekende soorten bieten:

  • Gele biet - Beta vulgaris subsp. esculenta 'Burpees Golden'
    Dit soort is sterk vergelijkbaar met de rode biet. De smaak van de gele biet is frisser en te omschrijven als friszoet.
  • Rode biet - Beta vulgaris var. rubra
    De bekende, eetbare rode biet die we allemaal wel eens hebben gezien of gegeten.
  • Snijbiet - Beta vulgaris var. vulgaris
    Dit soort biet maakt geen knol, maar alleen bladeren met vlezige bladstelen. Deze wordt als bladgroente gekweekt en gegeten.
  • Strandbiet - Beta vulgaris var. maritima
    Deze variëteit lijkt sterk op de snijbiet, maar groeit op zanderige strandgronden aan kustgebieden.
  • Suikerbiet - Beta vulgaris var. altissima
    Dit soort biet wordt gekweekt om daar suiker uit te winnen.
  • Voederbiet - Beta vulgaris var. crassa
    Deze biet wordt doorgaans gekweekt als veevoer. Hoewel eetbaar wordt dit soort niet gekweekt voor menselijke consumptie.
  • Witte biet - Beta vulgaris var. alba
    De witte biet is minder bekend maar zeer vergelijkbaar met de rode biet. De smaak van de witte biet is een stuk zoeter.

Snijbiet zaaien en planten

Wanneer kan je snijbiet zaaien?
Snijbiet zaaien of voorzaaien/voorkiemen kan direct buiten van maart tot augustus. Snijbiet zaaien of voorzaaien/voorkiemen kan onder glas van februari tot maart.
Wanneer kan je snijbiet planten?
Snijbiet planten of uitplanten op de bestemde plek kan buiten van maart tot augustus.

Je kunt snijbiet zaaien in potjes of een zaaitray, onder glas vanaf februari of later direct buiten. Snijbiet zaaien we zelf altijd direct op de bestemde plek, omdat dit het makkelijkste is. Je kunt snijbiet planten, op de definitieve plek buiten, vanaf het vroege voorjaar en tot ver in de zomer.

Snijbiet zaaien of voorzaaien

Eigenlijk is de snijbiet niet zo makkelijk te verspenen, want dit plantje maakt een penworteltje. Het kan natuurlijk wel, maar snijbiet zaaien we zelf graag direct op de bestemde plek. Wil je voorzaaien, gebruik dan een zaaitray en verspeen zo snel mogelijk. Snijbiet zaaien op de bestemde plek dat doen wij zo:

In de aarde, in de vollegrond of in moestuinbakken, maken we met een hark een aantal geultjes van c.a. een centimeter diep. In deze geultjes kan je zaden uitstrooien, natuurlijk met genoeg afstand tussen de rijen. Probeer ook de zaden niet te dicht op elkaar te strooien en houd hierbij de afstand aan die wordt geadviseerd (zie zaaikalender of bovenaan deze pagina).

Na het zaaien kan je de geultjes weer dicht drukken. Houd de bezaaide grond licht tot matig vochtig maar niet drijfnat. Voor het kiemen van snijbiet en eigenlijk alle bietensoorten, heb je wat geduld nodig. Snijbiet is geen hele snelle kiemer. Als er na opkomst wat plantjes te dicht op elkaar staan kan je deze iets uitdunnen. Vaak is dat niet nodig.

Per vierkante meter kan je ongeveer 25 tot 35 snijbiet planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 5 tot 8 snijbiet planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Snijbiet standplaats en verzorgen

Zelf snijbiet kweken is bijzonder makkelijk. Deze bladgroente heeft namelijk niet veel nodig. Je kunt snijbiet kweken op een plekje in de halfschaduw maar ook de volle zon is nog prima te doen. Vergeet niet om water te geven. Hoewel niet vereist kan bemesten goed bijdragen aan een betere oogst. De volle zon kan beter worden vermeden bij erg warme en droge zomers.

Snijbiet is een tweejarige plant, niet wintergroen en blijft in leven zo lang de temperatuur hoger is dan 8℃.

Snijbiet combinatieteelt en wisselteelt

Snijbiet
Voor het kweken van snijbiet zou je wisselteelt kunnen gebruiken. Snijbiet is een bladgewas. De ideale voorteelt is een koolgewas en de ideale nateelt is een vruchtgewas volgens het wisselteelt schema.

Snijbiet goede buren
Snijbiet kweken kan goed samen met bladselderij, bleekselderij, bloemkool, boerenkool, broccoli, dille, doperwten, kapucijners, knoflook, knolraap, knolselderij, komkommer, koriander, linzen, paksoi, palmkool, peulen, pronkboon, radijs, rode kool, romanesco, slaboon, spruitjes, tuinboon, ui, veldsla, witte kool, wortel, als je gebruik maakt van combinatieteelt.

Snijbiet slechte buren
Snijbiet kweken gaat liever niet samen met aardappel, bieslook, maïs, mosterd, prei, spinazie, stengelui, als je gebruik maakt van combinatieteelt.

Snijbiet water geven

Geef snijbiet regelmatig water en voorkom dat de bodem opdroogt. Zorg tegelijk ook dat snijbiet nooit drijfnat komt te staan. Deze bladgroente heeft over het algemeen veel water nodig maar staat niet graag drijfnat. Tijdens een warme en droge zomer geef je extra water om uitdroging te voorkomen. Geef water als de grond begint op te drogen, ook onder het oppervlak.

Snijbiet grondsoort en bodem

Je kunt snijbiet kweken op vrijwel iedere grondsoort. De snijbiet is niet erg veeleisend. Wel kan je beter een enigszins vochthoudende grond gebruiken. Zo voorkom je dat snijbiet volledig uitdroogt. Heb je een moestuin op droge, zanderige grond, dan kan je beter strandbiet kweken. Dit plantje is heel sterk vergelijkbaar met de snijbiet, maar de strandbiet groeit in kustgebieden op zandgrond aan de zoute zee.

pH

6.5
8.0

Snijbiet tolereert bodems waarvan de pH-waarde tussen deze twee waarden in ligt. Links is zuur en rechts is basisch. Lees ook: Wat is pH?

Snijbiet bemesten

Snijbiet heeft niet heel veel voeding nodig. Toch is bemesten wel aan te raden. Omdat we snijbiet kweken voor het blad en de bladstelen, kan je het beste snijbiet bemesten met een stikstofrijke meststof. Denk hierbij aan bijvoorbeeld bloedmeel. Stikstof uit o.a. bloedmeel bevordert de aanmaak en ontwikkeling van het blad bij planten. Vooral bij bladgroenten zoals snijbiet is extra stikstof gewenst.

N0
P0
K0

Voor het bemesten van snijbiet adviseren we bij benadering de samenstelling stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K) 0-0-0 . Dit is ons advies en geen vereiste. Je kunt zelf mest mengen naar verhouding. Lees ook: Wat is NPK mest?

snijbiet volgroeide planten grootte keukenplanten

Snijbiet bloei en bestuiven

Wanneer bloeit snijbiet? Snijbiet bloeit doorgaans van juni tot augustus.

Eigenlijk is de snijbiet een tweejarige plant. Normaalgesproken bloeit de snijbiet ook pas in het tweede jaar. Tijdens de teelt vanuit snijbiet zaden, zal de snijbiet zelden bloeien. In het eerste jaar is de bloei vrij zeldzaam. Een enkele keer kan de snijbiet per ongeluk in het eerste jaar gaan bloeien, maar dit is bij hoge uitzondering.

Voor de zaadteelt laat je de snijbiet dus twee jaar staan. In het tweede jaar bloeit de snijbiet en kan je de zaden oogsten. Snijbiet is net als de knolbiet tweehuizig en maakt eenslachtige bloemetjes. Van de snijbiet heb je dus mannelijke en vrouwelijke planten nodig voor een goede bestuiving.

Voor de zaadteelt moet het stuifmeel van de bloemen aan de mannelijke planten, worden overgebracht naar de bloemen aan de vrouwelijke planten. Ook kunnen bieten makkelijk kruisen. Staan er dus andere soorten bieten zoals rode en witte bietjes in de buurt, dan is de snijbiet absoluut niet zaadvast.

Wanneer snijbiet oogsten

Wanneer kan je snijbiet oogsten? Doorgaans doe je dit van mei tot november.

Snijbiet oogsten we door de bladstelen dicht bij de grond af te snijden. Je kunt het blad met de vlezige bladstelen gebruiken in de keuken. De snijbiet oogsten we van het late voorjaar tot ver in de herfst. Je kunt dus langdurig snijbiet oogsten zo lang je wat planten laat staan voor later in het jaar.

Snijbiet gebruiken en bewaren

Je kunt snijbiet zo wel rauw als gekookt gebruiken. Bereiden doe je op dezelfde manier als spinazie. Zo kan snijbiet rauw door een verse salade, lekker in combinatie met andere bladgroenten zoals ijsbergsla of rucola. Hoewel snijbiet als bladgroente iets minder bekend is kom je het steeds vaker tegen. Je kunt snijbiet ook roerbakken en je kunt er nog veel meer mee.

Snijbiet kiemgroenten

De snijbiet is een uitstekende, gezonde kiemgroente. Omdat het er in veel verschillende kleuren is, maakt snijbiet een vrolijke en kleurrijke kiemgroente voor op brood of door salades. Je kunt snijbiet als kiemgroenten kweken op enkel water, bijvoorbeeld in een glazen pot met gaasdeksel of een speciale kiemtoren voor kiemgroenten.

Snijbiet houdbaarheid

Snijbiet is heerlijk maar helaas is het slechts kort te bewaren. In de koeling blijft snijbiet hooguit enkele dagen houdbaar. Het beste is daarom ook om snijbiet zo vers mogelijk te gebruiken. Verwerk snijbiet direct na het oogsten of begin pas met oogsten wanneer je het wilt gebruiken.

Snijbiet ziektes en plagen

Over het algemeen is snijbiet vrij resistent tegen allerlei ziektes en plagen. Wel kan je bij vochtig weer, na een regenbui of na het water geven, slakken tegenkomen. Slakken kunnen van het blad van je snijbiet planten eten. Om slakken te voorkomen kan je de tips bekijken op de pagina biologisch slakken bestrijden. Verwijder schuilplaatsen en leg bij grotere planten een laag mulch over de bodem.

Snijbiet kweken informatie

Naam en familie
Naam Snijbiet
Familie Amarantenfamilie
Wetenschappelijke naam Beta vulgaris var. vulgaris
Familie (wetenschappelijk) Amaranthaceae
Zaai- en oogsttijden
Binnen (voor)zaaien februari - maart
Buiten (voor)zaaien maart - augustus
Buiten (uit)planten maart - augustus
Oogsten mei - november
Bloeitijd juni - augustus
Zaaien
Zaaidiepte -
Plantafstand 15CM
Regelafstand 22.5CM
Per strekkende meter (M) 5-8 planten (rij)
Per vierkante meter (M²) 25-35 planten (veld)
Voorzaaien potmaat 3-6CM
Kiemtemperatuur 12 +
Gemiddelde kiemtijd -
Verzorging
Standplaats Halfschaduw
Waterbehoefte Regelmatig water
Grondsoort Matig/Compost/Aarde
Bemesting NPK 0-0-0
Zuurtegraad bodem pH 6.5-8.0
Teeltwijze
Wisselteelt bladgewas
Combinatieteelt
Goede buren
bladselderij, bleekselderij, bloemkool, boerenkool, broccoli, dille, doperwten, kapucijners, knoflook, knolraap, knolselderij, komkommer, koriander, linzen, paksoi, palmkool, peulen, pronkboon, radijs, rode kool, romanesco, slaboon, spruitjes, tuinboon, ui, veldsla, witte kool, wortel,
Combinatieteelt
Slechte buren
aardappel, bieslook, maïs, mosterd, prei, spinazie, stengelui,
Eigenschappen
Winterhard tot 8
Gemiddelde hoogte -
Worteldiepte 15CM
Levensverwachting Tweejarige
Soort -

Nieuwe planten...