Stengelui soorten
Wat is een stengelui en welke soorten zijn er? De stengelui is een soort hele kleine prei en wordt dan ook zo gebruikt. Eigenlijk zit stengelui tussen prei en bosui in. De drie worden dan ook vaak met elkaar verward, maar de stengelui is dus iets anders van een prei, bosui of lenteui.
Stengelui zaaien en planten
Wanneer kan je stengelui zaaien?
Stengelui zaaien of voorzaaien/voorkiemen kan direct buiten van april tot mei en van augustus tot oktober.
Stengelui zaaien of voorzaaien/voorkiemen kan onder glas van februari tot april.
Wanneer kan je stengelui planten?
Stengelui planten of uitplanten op de bestemde plek kan buiten van april tot juni en van augustus tot november.
Hoe zaai je stengelui? Het makkelijkste is om stengelui direct op de bestemde plek te zaaien in de vollegrond of in potten en bakken. Het zijn van die dunne sprietjes dus ze zijn lastig te verspenen. Je kunt veel stengeluitjes dicht bij elkaar zetten, maar ze worden iets groter dan bosuitjes.
Wil je stengelui toch voorzaaien, gebruik een zaaitray met kleine vakken. Tijdens de zomer kan je beter even wachten met het zaaien van stengelui in de vollegrond. De grond droogt dan snel op waardoor de zaden slecht of niet kiemen.
Per vierkante meter kan je ongeveer 56 tot 77 stengelui planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 8 tot 12 stengelui planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.
Stengelui standplaats en verzorgen
Hoe kweek je stengelui? Stengelui kweken is ongeveer net zo makkelijk als het kweken van bosui, lenteui of prei. Waar je prei soms liever bij de bladgewassen zet om deze meer stikstof te geven, kan je stengelui gewoon bij andere uiensoorten zetten. Stengelui groeit goed in de halfschaduw.
Stengelui combinatieteelt en wisselteelt
Stengelui
Voor het kweken van stengelui zou je wisselteelt kunnen gebruiken.
Stengelui is een ui-achtige. De ideale voorteelt is een vruchtgewas en de ideale nateelt is een peulgewas volgens het wisselteelt schema.
Stengelui goede buren
Stengelui kweken kan goed samen met
aardappel,
andijvie,
artisjok,
kamille,
komkommer,
kropsla,
veldsla,
wortel,
als je gebruik maakt van combinatieteelt.
Stengelui slechte buren
Stengelui kweken gaat liever niet samen met
bieslook,
biet,
bosui,
doperwt
kapucijners,
knoflook,
linzen,
peul
pronkboon,
radijs,
slaboon,
stengelui,
tuinboon,
als je gebruik maakt van combinatieteelt.
Stengelui water geven
Hoeveel water heeft stengelui nodig? Het is belangrijk dat de grond waarop we stengelui kweken niet uitdroogt. Geef dus regelmatig water en let extra op tijdens de zomermaanden. Verder is stengelui vrij makkelijk wat de waterbehoefte aan gaat.
Stengelui grondsoort en bodem
Welke grond heeft stengelui nodig? Stengelui maakt ondiepe wortels maar groeit aan de oppervlakte graag op een doorlaatbare bodem. Deze bodem mag wat vochthoudende eigenschappen hebben zodat deze niet te snel opdroogt. Deze kleine plantjes stellen verder weinig eisen.
Op een stevige kleigrond is de teelt iets moeilijker. Je kunt de bodem eventueel verbeteren door het toevoegen van compost, maar ook brekerzand en door het strooien van koemestkorrels voor de aanplant.
pH
Stengelui tolereert bodems waarvan de pH-waarde tussen deze twee waarden in ligt. Links is zuur en rechts is basisch. Lees ook: Wat is pH?
Stengelui bemesten
Moet je stengelui bemesten? Je kunt extra stikstof geven aan stengelui voor de groei van het blad. Wanneer we stengelui kweken bij de bladgewassen dan is het wel belangrijk om daar iets voorzichtiger mee te zijn. Te veel stikstof zorgt namelijk ook weer voor slappe stengels.
Voor het bemesten van stengelui adviseren we bij benadering de samenstelling stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K) 8-6-3 . Dit is ons advies en geen vereiste. Je kunt zelf mest mengen naar verhouding. Lees ook: Wat is NPK mest?
Stengelui bloei en bestuiven
Wanneer bloeit stengelui? Stengelui bloeit doorgaans van mei tot oktober.
Moet je stengelui bestuiven? De bloei is ongewenst bij stengelui. Soms komt het voor dat stengeluitjes doorschieten en gaan bloeien. Dat hoeft geen ramp te zijn, het is nog steeds eetbaar maar maakt een harde stengel in het midden. Dit is niet zo lekker als je stengelui gaat eten. Ook dat is een reden om tijdens de vroege zomer even niet te zaaien.
Stengelui maakt groenachtige bloemen en deze zijn tweeslachtig. Je hebt aan één plantje dus genoeg om deze zichzelf te laten bestuiven. Dit wordt vooral door de wind en door insecten gedaan. Voor de zaadteelt zaai je stengelui juist wel in de zomer om het doorschieten te bevorderen.
Wanneer stengelui oogsten
Hoe oogst je stengelui? Stengelui oogst je wanneer de plant volgroeid is maar nog niet doorschiet (gaat bloeien). Je oogst de hele plant door deze uit de grond te trekken en de wortel af te snijden. Wat je overhoud is een soort hele kleine prei met een wit kontje en groen blad verder naar boven toe.
Stengelui gebruiken en bewaren
Waarvoor gebruik je stengelui? Stengelui kun je gebruiken als een soort hele kleine prei. Ook de smaak is hiermee goed te vergelijken. Je gebruikt dan dus alleen het stengeltje en de kleine, witte/lichtgekleurde verdikking die net onder de grond zat. Dit laatste smaakt over het algemeen wat scherper.
Overigens is de hele plant eetbaar inclusief het blad, al smaakt dit blad over het algemeen een stuk minder scherp. Het witte gedeelte is het sterkst van smaak, net als bij bosuien of prei ook het geval is.
Stengelui kiemgroenten
Kan je stengelui als kiemgroente eten? Ja, stengelui is ook goed als kiemgroente te gebruiken. Wel is het veel gebruikelijker om bijvoorbeeld prei of gewone uien op te kweken voor de kiemen. Aangezien stengelui een zeer nauw verwante plant is en je deze op dezelfde manier gebruikt, kan je ook hier de kiemen van eten.
Stengelui houdbaarheid
Hoelang kan je stengelui bewaren? Tijdens een warme zomer kan je stengelui tot ongeveer twee weken in de koeling bewaren. Je kunt stengelui buiten de koeling maximaal een week bewaren. Net als vrijwel alles wat je zelf kweekt is ook stengelui natuurlijk vers het lekkerste.
Stengelui ziektes en plagen
Welke ziektes en plagen zijn er bij stengelui? Net als prei is de stengelui vatbaar voor de preimineervlieg. Ook komt de uienvlieg een enkele keer voor bij stengelui, vooral bij gebrek aan iets beters.
Zorg op de eerste plaats dat je planten gezond zijn zodat ze minder vatbaar zijn voor ongedierte in het algemeen. Een gezonde bodem helpt daar ook bij. Je kunt combinatieteelt gebruiken om veel ongedierte op afstand te houden en te voorkomen bij stengeluitjes. Een goede plant om te combineren is de wortel/peen.