Bonenkruid soorten
Welke soorten bonenkruid zijn er? Er zijn twee duidelijk te onderscheiden soorten bonenkruid. Als eerste is er de meest voorkomende, meerjarige bonenkruid. Dit soort komt natuurlijk ieder jaar weer terug. Meerjarig bonenkruid is een bladverliezend struikje. Soms sterven ook de takjes af door vorst. Dan komt het struikje in het voorjaar vanuit de grond opnieuw op.
Er is ook éénjarig bonenkruid. Dit zou je eigenlijk ieder jaar opnieuw moeten zaaien. Als je dit niet doet heb je toch nog kans dat bonenkruid opnieuw opkomt. Het zaait zichzelf namelijk erg makkelijk uit na de bloei. De zaden komen in het voorjaar weer op. In de herfst sterft dit plantje helemaal af.
Bonenkruid zaaien en planten
Wanneer kan je bonenkruid zaaien?
Bonenkruid zaaien of voorzaaien/voorkiemen kan direct buiten van maart tot mei.
Bonenkruid zaaien of voorzaaien/voorkiemen kan onder glas van februari tot maart.
Wanneer kan je bonenkruid planten?
Bonenkruid planten of uitplanten op de bestemde plek kan buiten van april tot mei.
Zaaien kan direct in de volle grond of in een pot, maar ook door voor te zaaien in kweekpotjes. Zaai enkele zaadjes en dun na de opkomst iets uit. Laat een aantal zaailingen staan. Houd de bodem licht vochtig tijdens het zaaien.
Per vierkante meter kan je ongeveer 25 tot 35 bonenkruid planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 5 tot 8 bonenkruid planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.
Bonenkruid standplaats en verzorgen
Hoe kweek je bonenkruid? Bonenkruid is er als éénjarige en als meerjarige plant. Kies bij meerjarig bonenkruid voor een mooie vaste plek. Geef zo nu en dan water, maar laat de bodem ook af en toe opdrogen. Bonenkruid maakt dunne takjes die na verloop van tijd houterig kunnen worden. Bonenkruid groeit goed in zo wel de halfschaduw als de volle zon.
Bonenkruid combinatieteelt en wisselteelt
Hoe kweek je bonenkruid? Bonenkruid kan goed in een pot worden gekweekt, maar wordt in de volle grond meestal groter. Meerjarig bonenkruid geef je een vaste plek, éénjarig bonenkruid kan je ieder jaar opnieuw zaaien.
Bonenkruid
Voor het kweken van bonenkruid hoef je geen wisselteelt te gebruiken.
Bonenkruid goede buren
Bonenkruid kweken kan goed samen met
munt,
pronkboon,
radijs,
slaboon,
tuinboon,
uien
als je gebruik maakt van combinatieteelt.
Bonenkruid slechte buren
Bonenkruid heeft geen nadrukkelijk slechte buren.
Bonenkruid water geven
Hoeveel water heeft bonenkruid nodig? Geef bonenkruid niet te vaak water, pas als de bodem is opgedroogd. Veel water heeft bonenkruid niet nodig. Het plantje kan goed op een droge tot licht vochtige grond staan. Laat de bodem niet te nat worden.
Bonenkruid grondsoort en bodem
Welke grondsoort voor bonenkruid? Zorg voor een goed gedraineerde bodem waarin overtollig water makkelijk weg kan. Bonenkruid staat niet graag op een natte bodem. Een licht vochtige bodem is goed, zo lang je deze ook tussentijds kunt laten opdrogen.
Wel staat bonenkruid graag op een voedzame bodem. Door vóór de aanplant compost door de bodem te werken, maak je het bonenkruid meer naar de zin. Voeg eventueel wat zand toe aan de bodem. Zorg alleen dat de bodem ook niet kurkdroog blijft, zoals bij erg zanderige grond het geval is. Bonenkruid is niet heel kieskeurig en groeit vrijwel overal. Toch groeit het plantje weelderiger op de juiste bodem. Zorg ervoor dat de bodem niet al te zuur wordt. Een neutrale bodem werkt het beste.
pH
Bonenkruid tolereert bodems waarvan de pH-waarde tussen deze twee waarden in ligt. Links is zuur en rechts is basisch. Lees ook: Wat is pH?
Bonenkruid bemesten
Moet je bonenkruid bemesten? Ja, dat is verstandig. Bonenkruid groeit graag op een voedzame bodem met relatief veel kalium en iets minder stikstof. Hoewel je bonenkruid kweekt voor de blaadjes, wil je ook graag dat de plant veel nieuwe knoppen en vertakkingen maakt. In het voorjaar kan je een handje kalk strooien om de opname van voedingsstoffen makkelijker te maken. Op tamelijk zure grondsoorten is het strooien van kalk vereist.
Voor het bemesten van bonenkruid adviseren we bij benadering de samenstelling stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K) 0-0-0 . Dit is ons advies en geen vereiste. Je kunt zelf mest mengen naar verhouding. Lees ook: Wat is NPK mest?
Bonenkruid bloei en bestuiven
Wanneer bloeit bonenkruid? Bonenkruid bloeit doorgaans van juni tot augustus.
Moet je bonenkruid bestuiven? Nee, voor de teelt is het bestuiven van bonenkruid niet nodig. Bonenkruid kan gaan bloeien van juli tot en met september. De bloemen worden bestoven door bijen en andere insecten. Als je zaden wilt oogsten is bestuiving wel nodig, maar je hoeft bonenkruid in dat geval dus niet zelf te bestuiven. Bonenkruid maat tweeslachtige bloemen.
Wanneer bonenkruid oogsten
Wanneer kan je bonenkruid oogsten? Doorgaans doe je dit van mei tot november.
Zo lang je genoeg blaadjes laat zitten voor de plant om verder te groeien, kan je bonenkruid doorlopend blijven oogsten. Als je takjes afknipt ontstaan er vanaf de laatste bladoksels nieuwe takjes. Door te oogsten kan je struikje voller worden.
Bonenkruid gebruiken en bewaren
Waar kan je bonenkruid voor gebruiken? Bonenkruid smaakt licht pittig en peperachtig. Het is dus goed te combineren met verschillende gerechten als kruiden. Je kunt het lekker vers gebruiken maar je kunt bonenkruid ook drogen. Bonenkruid wordt veel gebruikt bij gerechten met tuinbonen.
Bonenkruid houdbaarheid
Hoe lang is vers bonenkruid houdbaar? Bonenkruid kan je, als je het eerst goed droogt, in een afgesloten potje of bakje bewaren. Dit is het meest gebruikelijke. Het blijft dan zeker nog een jaar goed. Vers bonenkruid gebruik je het liefste direct van de plant. Dit is simpelweg het lekkerste om te doen. Vers bonenkruid is één tot twee dagen houdbaar in de koeling.
Bonenkruid snoeien
Wanneer kan je bonenkruid snoeien? Doorgaans doe je dit van juni tot september.
Moet je bonenkruid snoeien? Snoeien hoeft niet, maar het kan soms handig zijn. Door te snoeien kan je een struikje bonenkruid voller maken. Takjes splitsen in tweeën op de plek waar je ze afknipt, omdat vanuit de bladoksel nieuwe takjes ontstaan. Bij veel kruiden werkt dit zo. Snoeien is echter niet vereist, het is enkel iets extra's wat je kunt doen.
Wanneer kan je bonenkruid snoeien? Meerjarig bonenkruid kan je het beste snoeien in de zomermaanden, vanaf juni tot uiterlijk in september. Daarna heeft de snoei niet ècht zin meer, omdat bonenkruid in de herfst z'n blad verliest. In het voorjaar groeit bonenkruid verder vanuit de takken die niet door vorst zijn afgestorven.
Bonenkruid ziektes en plagen
Welke ziektes en plagen zijn er bij bonenkruid? Bonenkruid heeft weinig last van ziektes en plagen. Het kruidje is van nature schimmelwerend en is -door de voor ons heerlijke geur- voor veel plaagdiertjes niet erg aantrekkelijk. Wel kan je soms spinnen tegenkomen als die in de omgeving erg actief zijn. Dit kan geen kwaad voor de groei van zo wel meerjarig als éénjarig bonenkruid.