plant banner

Broccoletto
voorzaaien kweken en oogsten

Brassica rapa var. cymosa
Brassicaceae (kruisbloemenfamilie)

°C-3
°C10
CM35
P7
CM1.0
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
kweekkas
vroege zomerteelt
late zomerteelt
vroege herfstteelt
late herfstteelt
kiemgroente
  Zaaien onder glas
  Planten in kweekkas
  Buiten zaaien
  Buiten (uit)planten
  Bloeitijd
  Oogsten
  Snoeien

Broccoletto zelf kweken

Broccoletto draagt de (Latijnse) wetenschappelijke naam Brassica rapa var. cymosa en is een lid van de kruisbloemenfamilie, ook wel brassicaceae.

Pagina inhoud

Samenvatting

Broccoletto lijkt op bimi maar broccoletto is familie van de raapsteel. Bimi is familie van de broccoli. Zelf broccoletto zaaien kan een aantal keer per jaar. Deze snelgroeiende plant is binnen korte tijd klaar om te worden geoogst. Regelmatig en stevig bemesten maar ook water geven horen bij de teelt.

Hieronder lees je alles over broccoletto kweken, van zaadje tot eigen keuken.

Broccoletto soorten

Wat is broccoletto? Broccoletto lijkt enorm op een mini broccoli. Het is dan ook niet gek dat broccoletto massaal wordt verward met bimi, wat eigenlijk het kleine zusje van broccoli is. De namen zijn erg verwarrend. Bimi wordt namelijk ook broccolini genoemd, aspergebroccoli en babybroccoli. Bimi is beslist geen broccoletto maar wat is broccoletto dan wel?

Broccoletto is familie van de raapsteel, in tegenstelling tot bimi wat familie is van de broccoli. Broccoletto is een oude Italiaanse volksgroente.. Erg verwarrend is dat óók broccoletto wel eens babybroccoli wordt genoemd. Dat is onterecht. Je kunt ze het beste uit elkaar houden door af te gaan op de wetenschappelijke naam.

En eigenlijk lijkt broccoletto in alles op de broccolini. Ook van broccoletto worden namelijk de steeltjes met bijna geopende bloemknoppen gebruikt. Het grote verschil is dat het blad hierbij ook wordt meegenomen, al is het maar voor een klein deel.

Broccoletto zaaien en planten

Wanneer kan je broccoletto zaaien?
Broccoletto zaaien of voorzaaien/voorkiemen kan direct buiten van april tot augustus. Broccoletto zaaien of voorzaaien/voorkiemen kan onder glas van maart tot mei.
Wanneer kan je broccoletto planten?
Broccoletto planten of uitplanten op de bestemde plek kan in de kweekkas van april tot mei. Broccoletto planten of uitplanten op de bestemde plek kan buiten van mei tot september.

broccoletto zaden zaadjes zaad keukenplanten

Hoe zaai je broccoletto? Je kunt broccoletto voorzaaien of direct op de bestemde plek zaaien. Dit laatste wordt meestal in rijen gedaan, waarna de planten iets worden uitgedund. Broccoletto heeft minder ruimte nodig dan broccoli. Zaai broccoletto het hele voorjaar en het grootste deel van de zomer.

Per vierkante meter kan je ongeveer 4 tot 7 broccoletto planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 2 tot 4 broccoletto planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Broccoletto standplaats en verzorgen

Hoe kweek je broccoletto? Broccoletto heeft minder ruimte nodig dan broccoli. Naast de nodige bemestring en het water geven heeft broccoletto weinig verzorging nodig. Het staat prima op een plekje in de halfschaduw of eventueel bij iets meer schaduw, maar ook de volle zon is goed.

Broccoletto is een meerjarige plant, wintergroen en blijft in leven zo lang de temperatuur hoger is dan -3℃.

Broccoletto combinatieteelt en wisselteelt

Kool zetten we onder fijnmazig insectengaas, zodat vlinders er niet bij kunnen komen. Meer daarover bij het kopje ziektes en plagen. Insectengaas is bijna vereist te noemen. Onderschat het gebruik van insectengaas dus niet!

Broccoletto
Voor het kweken van broccoletto zou je wisselteelt kunnen gebruiken. Broccoletto is een koolgewas. De ideale voorteelt is een peulgewas en de ideale nateelt is een bladgewas volgens het wisselteelt schema.

Broccoletto goede buren
Broccoletto kweken kan goed samen met aardappel, andijvie, biet, bladselderij, bleekselderij, doperwt kamille, kapucijners, knolselderij, linzen, munt, peul pronkboon, slaboon, tuinboon, wortel, als je gebruik maakt van combinatieteelt.

Broccoletto slechte buren
Broccoletto kweken gaat liever niet samen met aardbei, als je gebruik maakt van combinatieteelt.

Broccoletto water geven

Hoeveel water geef je broccoletto? Broccoletto heeft regelmatig water nodig want mag niet uitdrogen. Drijfnat staan is echter ook niet de bedoeling. Voel daarom regelmatig aan de bodem of deze nog licht vochtig is. Doorgaans geef je tijdens de warme en droge zomermaanden meer water, ondanks dat broccoletto in de vollegrond staat.

Broccoletto grondsoort en bodem

Welke grond gebruik je voor het kweken van broccoletto? Broccoletto groeit in principe op elk soort grond, maar als koolsoort gaat de voorkeur uit naar een licht alkalische/kalkrijke bodem. Wel is het belangrijk dat de bodem goed voedzaam is. Koolsoorten -zo ook broccoletto- zijn grootverbruikers.

Ook op kleigrond en zanderige grondsoorten groeit broccoletto goed. Zo lang de grond voedzaam en enigszins vochthoudend is kan je er broccoletto kweken.

pH

6.0
8.0

Broccoletto tolereert bodems waarvan de pH-waarde tussen deze twee waarden in ligt. Links is zuur en rechts is basisch. Lees ook: Wat is pH?

Broccoletto bemesten

Moet je broccoletto bemesten? Ook broccoletto is een koolsoort met een grote behoefte. Regelmatig bemesten hoort bij de teelt en je hoeft daar niet zuinig mee te zijn. Dat houdt niet in dat je bij mindere bemesting geen oogst hebt. Ook dan kan je nog redelijk wat bloemstengels verwachten. Broccoletto is van nature zeer productief.

Het geven van extra stikstof maakt bij broccoletto niet uit. Ook het blad wordt namelijk gebruikt, samen met de bloemstengels. Je kunt de plant dus gerust een algemene meststof geven of een samenstelling maken die naar jouw idee goed past. Bijvoorbeeld een fosfaatrijke samenstelling in een vroeg stadium, voor meer bloemknoppen.

N10
P10
K10

Voor het bemesten van broccoletto adviseren we bij benadering de samenstelling stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K) 10-10-10 . Dit is ons advies en geen vereiste. Je kunt zelf mest mengen naar verhouding. Lees ook: Wat is NPK mest?

Broccoletto bloei en bestuiven

Wanneer bloeit broccoletto? Broccoletto bloeit doorgaans van juni tot november.

Moet je broccoletto bestuiven? Broccoletto oogst je als nog net niet geopende bloemknoppen. Bestuiven is dus niet nodig, je oogst immers voor de plant gaat bloeien. Als je de plant laat staan gaat deze doorschieten. Broccoletto is in dit geval goed zelfbestuivend en wordt voornamelijk bestoven door insecten. Na de bloei kan je zaden oogsten om ze bijvoorbeeld als kiemgroente op te kweken, of volgend jaar opnieuw te zaaien.

Wanneer broccoletto oogsten

Wanneer kan je broccoletto oogsten? Doorgaans doe je dit van juni tot oktober.

Hoe oogst je broccoletto? Net als bij broccoli, ook al is het geen familie, is de timing belangrijk. Wacht je te lang dan gaat de plant bloeien, ook wel doorschieten. Oogst je te vroeg dan zijn de bloemknoppen nog klein, hard en niet erg lekker. Je oogst broccoletto dan ook vlak voor de knopjes open gaan.

Broccoletto oogsten doe je door de bloemstengels die lijken op kleine broccolistronkjes af te snijden. Gebruik bijvoorbeeld een scherp oogstmes en snijd de stronkjes zo ver mogelijk naar onderen af. Zo houd je lekkere, lange stronkjes over met wat blad en bloemknopjes. Laat bij het oogsten ook wat blaadjes zitten.

Broccoletto gebruiken en bewaren

Broccoletto kan je op dezelfde manieren als bimi, raapstelen of broccoli gebruiken. Het lijkt er dan ook erg op. De blaadjes zijn licht pittig van smaak en een goede toevoeging in een pikante salade. Je kunt broccoletto goed gebruiken in roerbakgerechten. Broccoletto is erg populair in Italië en van de Italiaanse keuken afgeleide recepten.

Broccoletto kiemgroenten

Kan je van broccoletto de kiemen eten? Net als vrijwel alle koolsoorten kan je van broccoletto ook de kiemen eten. Deze zijn vanzelfsprekend supergezond en bevatten vitamine C en andere essentiële stofjes, die goed zijn voor ons lichaam. Echter worden in plaats van broccoletto vaak eerder broccoli of raapstelen gebruikt om deze op te kweken tot kiemgroenten.

Broccoletto houdbaarheid

Hoelang is broccoletto houdbaar? Je kunt broccoletto het beste direct na de oogst gebruiken. In de koelkast blijft het enkele dagen tot een week houdbaar. Buiten de koelkast is broccoletto niet te bewaren. Het wordt dan namelijk snel slap en droogt uit.

Broccoletto ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij broccoletto? Net als alle koolsoorten is broccoletto soms vatbaar voor knolvoet. Een grotere uitdaging zijn echter vlinders die eitjes leggen. Vooral de rupsen van het koolwitje kunnen hele planten kaalvreten, al is dit meestal erger bij bladkool zoals palmkool en boerenkool.

Onderschat het probleem niet. Je kunt de (vaak gele) eitjes van vlinders met een stevige waterstraal van het blad afspoelen. De eitjes zitten ook vaak onder het blad. Controleer de planten regelmatig. Je kunt broccoletto onder insectengaas planten om te voorkomen dat vlinders er überhaupt bij kunnen komen.

Broccoletto kweken informatie

Naam en familie
Naam Broccoletto
Familie Kruisbloemenfamilie
Wetenschappelijke naam Brassica rapa var. cymosa
Familie (wetenschappelijk) Brassicaceae
Zaai- en oogsttijden
Binnen (voor)zaaien maart - mei
Buiten (voor)zaaien april - augustus
Kweekkas (uit)planten april - mei
Buiten (uit)planten mei - september
Oogsten juni - oktober
Bloeitijd juni - november
Zaaien
Zaaidiepte -
Plantafstand 35CM
Regelafstand 52.5CM
Per strekkende meter (M) 2-4 planten (rij)
Per vierkante meter (M²) 4-7 planten (veld)
Voorzaaien potmaat P7CM
Kiemtemperatuur 10 +
Gemiddelde kiemtijd -
Verzorging
Standplaats Halfschaduw
Waterbehoefte Regelmatig water
Grondsoort Matig/Compost/Aarde
Bemesting NPK 10-10-10
Zuurtegraad bodem pH 6.0-8.0
Teeltwijze
Wisselteelt koolgewas
Combinatieteelt
Goede buren
aardappel, andijvie, biet, bladselderij, bleekselderij, doperwt kamille, kapucijners, knolselderij, linzen, munt, peul pronkboon, slaboon, tuinboon, wortel,
Combinatieteelt
Slechte buren
aardbei,
Eigenschappen
Winterhard tot -3
Gemiddelde hoogte -
Worteldiepte 35CM
Levensverwachting Meerjarige
Soort -

Nieuwe planten...