Citroengras soorten
Welke soorten citroengras zijn er? Er zijn niet veel soorten citroengras bekend, in ieder geval geen soorten met grote verschillen. De soorten die het meest voorkomen zijn de Oost-Indische en de West-Indische citroengras. De verschillen zijn minimaal, ook wat betreft het aroma van de twee soorten. Citroengras komt oorspronkelijk in tropische gebieden voor. Vermoedelijk komt het uit Sri Lanka en nabijgelegen gebieden.
Citroengras zaaien en planten
Wanneer kan je citroengras zaaien?
Citroengras zaaien of voorzaaien/voorkiemen kan onder glas van maart tot mei.
Wanneer kan je citroengras planten?
Citroengras planten of uitplanten op de bestemde plek kan in de kweekkas van mei tot juni.
Citroengras planten of uitplanten op de bestemde plek kan buiten van mei tot juni.
Citroengras heeft veel warmte nodig om te kiemen. Het liefste ongeveer 20 graden celcius. Zaai bij voorkeur meerdere zaden in een kweekpot. Dun eventueel iets uit tot er twee tot drie plantjes overblijven. Deze kan je dan verder opkweken in een grotere pot. Vanaf half mei kan je citroengras buiten of in een kweekkas zetten.
Per vierkante meter kan je ongeveer 9 tot 13 citroengras planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 3 tot 5 citroengras planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.
Citroengras standplaats en verzorgen
Hoe kweek je citroengras? Citroengras kweken doe je in een pot, zodat je deze in de winter naar binnen kunt halen. Zet citroengras op een plek in de volle zon. Zo lang citroengras in een ruime pot staat -van ongeveer 8 liter of meer- kan de plant een mooie bos worden.
Wel staat citroengras graag beschut, ver weg uit de wind. Dit in combinatie met de warmte die citroengras nodig heeft, maakt de kweekkas een ideale plaats om citroengras te kweken. Citroengras is beslist niet winterhard. Haal de plant naar binnen als het koud wordt. Zet citroengras dan op een zuidelijk gelegen vensterbank, in de zon.
Citroengras combinatieteelt en wisselteelt
Hoe kweek je citroengras? Zet citroengras bij voorkeur in een grote pot, beschut in een kweekkas en in de volle zon.
Citroengras
Voor het kweken van citroengras hoef je geen wisselteelt te gebruiken.
Citroengras goede buren
Citroengras heeft geen nadrukkelijk goede buren.
Citroengras slechte buren
Citroengras heeft geen nadrukkelijk slechte buren.
Citroengras water geven
Heeft citroengras veel water nodig? Ja, de bodem moet het liefste constant licht tot matig vochtig blijven. Aangezien citroengras meestal in een pot staat, droogt de bodem sneller uit dan normaal. Geef zeker tijdens warme en droge zomers iedere dag of om de dag water. Is de bodem nog vochtig, sla dan eens een beurt over.
Citroengras grondsoort en bodem
Welke grond voor citroengras? Zorg voor een luchtige en humusrijke bodem. Bijvoorbeeld door een mengsel met compost te maken. Overtollig water moet makkelijk weg kunnen, maar de bodem mag nooit helemaal opdrogen. Zorg dus ook voor vochthoudend materiaal in de bodem. Denk daarbij aan hydrokorrels of vermiculiet, wat gebruikelijk is bij potplanten. Dit omdat je citroengras in een pot kweekt en de grond in potten sneller opdroogt.
pH
Citroengras tolereert bodems waarvan de pH-waarde tussen deze twee waarden in ligt. Links is zuur en rechts is basisch. Lees ook: Wat is pH?
Citroengras bemesten
Moet je citroengras bemesten? Citroengras heeft niet veel voeding nodig, maar het is wel aan te raden om wat te geven. Kies dan voor een meststof die rijk is aan stikstof en ook wat fosfor bevat. Zo bevorder je de ontwikkeling van nieuwe stengels, maar zorg je ook dat bestaande stengels groot kunnen worden.
Voor het bemesten van citroengras adviseren we bij benadering de samenstelling stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K) 6-4-2 . Dit is ons advies en geen vereiste. Je kunt zelf mest mengen naar verhouding. Lees ook: Wat is NPK mest?
Citroengras bloei en bestuiven
Wanneer bloeit citroengras? Citroengras bloeit doorgaans van juli tot oktober.
Moet je citroengras bestuiven? Citroengras bloeit niet vaak, maar het kan eens voorkomen. Voor de teelt is bestuiving niet nodig. Mocht je citroengras gaan bloeien en je wil de zaden ervan oogsten, dan is bestuiven wel nodig.
Citroengras is zelfbestuivend en kruist makkelijk met verwante soorten in de omgeving. Het beste kan je meerdere citroengras plantjes (bijvoorbeeld twee of drie in een pot) bij elkaar zetten voor optimale bestuiving. Dan is het natuurlijk wel hopen dat ze gelijktijdig zullen bloeien.
Wanneer citroengras oogsten
Wanneer kan je citroengras oogsten? Doorgaans doe je dit van juni tot oktober.
Citroengras oogst je gedurende het hele seizoen, zo lang de plant groeit. Laat dan wel genoeg sprieten zitten waarmee de plant verder kan groeien. Zelf gezaaide citroengrasplanten oogst je liever niet in het eerste jaar. Eerst moeten ze nog een stuk groeien. In het eerste jaar blijft citroengras vaak nog erg klein en heeft deze weinig geur en smaak.
Stop met oogsten als de winter in zicht is. Zelfs in de vensterbank groeit citroengras niet of nauwelijks in de winter. Je kunt hele stengels citroengras oogsten, of steeds de buitenste sprieten "afscheuren". Je kunt de stengels bijvoorbeeld afknippen of -snijden met een scherp mes.
Citroengras gebruiken en bewaren
Waar voor gebruik je citroengras? De onderste delen van citroengras zijn het sterkst van smaak, net als bijvoorbeeld bij prei. Vooral in Indische landen is citroengras erg populair. Het wordt vaak gebruikt in curry's en het wordt regelmatig meegekookt en vlak voor het serveren verwijderd uit het gerecht.
Citroengras houdbaarheid
Hoelang blijft citroengras houdbaar? Je kan citroengras het beste in de koelkast bewaren in een zakje met veel gaatjes. Net zoals je dat bij het bewaren van boontjes doet, zodat er lucht bij kan. Citroengras of sereh blijft zo nog ten minste een week houdbaar. Verse stengels kun je enige tijd op water zetten om deze iets langer te bewaren.
Citroengras snoeien
Wanneer kan je citroengras snoeien? Doorgaans doe je dit van april tot mei.
Moet je citroengras snoeien? Citroengras snoeien maakt het de plant makkelijker. Knip in het voorjaar (vanaf april) alle oude en verdorde halmen weg. Doe dit tot net boven de grond. Hiermee creëer je ruimte voor citroengras om opnieuw uit te lopen. Snoei vooral niet in de winter. De (verdorde) halmen bieden nog wat bescherming tegen de kou, als je citroengras in een (verwarmde) kas probeert te overwinteren.
Citroengras ziektes en plagen
Welke ziektes en plagen zijn er bij citroengras? Citroengras heeft weinig last van ziektes en plagen. Wel vinden bladluizen de plant soms erg lekker. Je kunt deze bestrijden met natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes (of de larven ervan).