plant banner

Kamille
zaaien kweken en oogsten

Matricaria chamomilla
Asteraceae (composietenfamilie)

°C-5
°C15
CM25
CM3-6
CM0.5
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
voorzaaien
buiten zaaien
jaarlijks
  Zaaien onder glas
  Planten in kweekkas
  Buiten zaaien
  Buiten (uit)planten
  Bloeitijd
  Oogsten
  Snoeien

Zelf kamille kweken

Kamille draagt de (Latijnse) wetenschappelijke naam Matricaria chamomilla en is een lid van de composietenfamilie, ook wel asteraceae.

Pagina inhoud

Samenvatting

Echte kamille geeft een heerlijke geur en wordt gebruikt voor een rustgevende kamillethee. Zelf echte kamille kweken is eenvoudig en kan in pot of in de vollegrond. Kamille zaaien we in het vroege voorjaar op de vensterbank, of later direct buiten. Je kunt het hele voorjaar en in de vroege zomer kamille planten.

Kamille groeit in overal waar de grond een beetje los is. Echte kamille kweken we bij voorkeur in de volle zon. Kamille bloeit doorgaans de hele zomer lang. Geef kamille af en toe water, zeker in potten of bakken. Je kunt de echte kamille oogsten in de zomer. De bloemetjes van kamille plukken we zo lang deze er zijn.

Kamille soorten

Welke soorten kamille zijn er? Kamille is er in diverse soorten met verschillende geuren (of zelfs geurloos), maar ook grotere en kleinere varianten. De kamille waar je graag thee van zet is de Echte Kamille, een soort dat ook een aangename en fijne, rustgevende geur heeft.

Naast Echte Kamille is er ook nog Roomse Kamille. Roomse Kamille kan op dezelfde manier worden gebruikt, maar de geur is meestal minder sterk aanwezig. Ook is dit een andere plant uit een andere familie. De twee hebben dus eigenlijk toch niet zo veel met elkaar gemeen.

Kamille zaaien en planten

Wanneer kan je kamille zaaien?
Kamille zaaien of voorzaaien/voorkiemen kan direct buiten van april tot juni. Kamille zaaien of voorzaaien/voorkiemen kan onder glas van maart tot april.
Wanneer kan je kamille planten?
Kamille planten of uitplanten op de bestemde plek kan buiten van april tot juli.

Je kunt heel makkelijk echte kamille zaaien, door de zaden in het voorjaar uit te strooien. Je kunt kamille ook op de vensterbank zaaien in potjes. Voorzaaien geeft je een kleine voorsprong. Kamille planten we dan buiten wanneer we het ook buiten kunnen zaaien. De voorgezaaide plantjes zijn dan groter en kamille bloeit dan vaak langer.

Echte kamille zaaien in potjes

Je kunt echte kamille zaaien op de vensterbank, in potjes van ongeveer P7 formaat of 7x7 centimeter. Je kunt ook een zaaitray met grote vakken gebruiken. Vul de tray of potjes met zaaigrond en druk dit aan, eventueel met de bodem van een andere tray of kweekpot.

Kamille zaaien we door wat zaadjes uit te strooien in de potjes. Een stuk of drie tot vijf is genoeg, want zo weet je dat er in elk potje of vakje iets opkomt. Je hoeft geen gaatjes in de zaaigrond te maken. Echte kamille zaden zijn heel klein en hoef je bijna niet af te dekken. Hooguit met een heel dun laagje fijn zand, maar in principe is dat niet nodig.

Houd de zaaigrond licht tot matig vochtig tijdens het kiemen, maar zeker ook na het kiemen. Wanneer de plantjes opkomen verwijder je de meeste, tot je er één per potje over hebt. Zijn de plantjes nog heel klein, wacht dan met uitdunnen tot ze groter zijn. De kamille planten die overblijven kweek je verder op.

Buiten kamille zaaien in de grond

Buiten kamille zaaien is niet veel anders, behalve dat je iets later begint met zaaien. Echte kamille zaaien we door de zaadjes uit te strooien. Dit kan breedwerpig maar je kunt ook geultjes maken met een hark, om zaden in de geultjes te strooien. Belangrijk is in elk geval om ze uit te dunnen na opkomst. Houd ook de grond vochtig tijdens en na het kiemen.

Wanneer de jonge plantjes boven komen verwijder je er een aantal. Zorg voor genoeg ruimte tussen de plantjes (zie plantafstand bovenaan de pagina).

Kamille planten in pot of grond

Wanneer de plantjes groot genoeg zijn en je hebt voorgezaaid, kan je de kamille planten op het definitieve plekje. Je kunt kamille planten in potten en bakken of in de vollegrond. Maak gaten die groot genoeg zijn om de kluitjes in te zetten. Wacht bij voorkeur met kamille planten, tot de worteltjes door de gaatjes onderin potjes of de vakken van de zaaitray naar buiten komen. Dan trek je de kluitjes minder snel stuk.

Zet kamille in op hun plek na het graven van de gaten, en maak de gaten weer dicht. Het makkelijkste is als je de grond vooraf goed hebt losgemaakt. Druk de kluitjes ook even goed aan. Blijf ook na het planten goed water geven.

kamille zaailingen kiemplantjes kiemplanten keukenplanten

Per vierkante meter kan je ongeveer 9 tot 13 kamille planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 3 tot 5 kamille planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Kamille standplaats en verzorgen

Zelf kamille kweken is eenvoudig en kan in potten of bakken, maar ook in de vollegrond zo lang de grond los is. Behalve regelmatig water geven hoef je weinig te doen om echte kamille te kweken. Kamille kweken we voor de bloemetjes en het plantje staat graag in de volle zon, waar het uitbundig kan bloeien.

Echte kamille is een eenjarige plant, maar dit eenjarige plantje kan zichzelf uitzaaien. In principe komt het zo bijna altijd opnieuw op in het voorjaar. Echte kamille zaaien we daarom bijna nooit. Ooit zijn er per ongeluk zaadjes in de pot van een fruitboom terecht gekomen. Ieder jaar groeit kamille daar opnieuw in onze potten.

kamille jonge plantjes jonge planten keukenplanten

Kamille is een éénjarige plant, niet wintergroen en blijft in leven zo lang de temperatuur hoger is dan -5℃.

Kamille combinatieteelt en wisselteelt

Kamille
Voor het kweken van kamille hoef je geen wisselteelt te gebruiken.

Kamille goede buren
Kamille kweken kan goed samen met bladselderij, bleekselderij, bloemkool, boerenkool, broccoli, knolraap, knolselderij, paksoi, palmkool, rode kool, romanesco, spruitjes, uien witte kool, als je gebruik maakt van combinatieteelt.

Kamille slechte buren
Kamille heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

kamille planten kweken keukenplanten

Kamille water geven

Hoewel echte kamille over het algemeen redelijk tegen droogte kan, is droogte niet heel fijn voor dit plantje. Het beste is om de grond licht tot matig vochtig te houden. Voel regelmatig aan de grond of deze nog vochtig is. Voelt de grond erg droog aan, dan kan je water geven.

Geef kamille in potten vaker water, zeker in de zomer, omdat het snel opdroogt. Zeker als kamille op haar ideale standplaats in de volle zon staat.

Kamille grondsoort en bodem

Welke grondsoort voor kamille? Kamille groeit op nagenoeg alle soorten grond, behalve op hele dikke klei. Je hoeft geen extra toevoegingen te gebruiken om de bodem te verbeteren.

pH

5.5
7.5

Kamille tolereert bodems waarvan de pH-waarde tussen deze twee waarden in ligt. Links is zuur en rechts is basisch. Lees ook: Wat is pH?

Kamille bemesten

Moet je kamille bemesten? Kamille heeft eigenlijk geen extra voeding nodig en je hoeft het plantje dus niet per se te bemesten. Je kunt de bodem iets verrijken met compost. Mocht je toch bemesten, neem dan een lichte (niet te sterke) mestvoeding met een groter aandeel fosfor.

N2
P4
K2

Voor het bemesten van kamille adviseren we bij benadering de samenstelling stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K) 2-4-2 . Dit is ons advies en geen vereiste. Je kunt zelf mest mengen naar verhouding. Lees ook: Wat is NPK mest?

kamille volgroeide planten grootte keukenplanten

Kamille bloei en bestuiven

Wanneer bloeit kamille? Kamille bloeit doorgaans van mei tot september.

Moet je kamille bestuiven? Nee, voor de gewone teelt is bestuiven niet nodig tenzij je zaden wilt oogsten om te zaaien. In dit geval laat je de bloemen zitten. Kamille is zelfbestuivend en krijgt daarbij hulp van insecten. Je hoeft kamille voor de zaadteelt dus niet zelf te bestuiven.

Wanneer kamille oogsten

Wanneer kan je kamille oogsten? Doorgaans doe je dit van mei tot oktober.

Van kamille plukken we de goed geopende bloemetjes. Je kunt de bloemetjes van kamille oogsten zo lang ze er zijn, meestal de hele zomer lang. Je oogst kamille samen met de kroonblaadjes die eraan zitten. Het gele hart van de bloemetjes is het belangrijkste deel. Kamille verspreidt een hele aangename geur.

Het beste is om de bloemetjes van kamille met een schaar los te knippen. Je trekt dan niet (per ongeluk) het hele plantje uit de grond. Je kunt een paar bloemetjes laten zitten. Kamille zaait zichzelf dan uit en komt volgend jaar opnieuw op. Zo geniet je er volgend jaar weer van zonder het zelf opnieuw te hoeven zaaien.

Na het oogsten van kamille droog je de bloemetjes zorgvuldig. Daarna kan je ze bewaren om er rustgevende thee van te zetten.

Kamille gebruiken en bewaren

Echte kamille is een heel bekend plantje voor theeliefhebbers. Van kamille wordt een heerlijke, rustgevende kamillethee gezet. Ook de geur van de bloemetjes en de thee is bijzonder aangenaam. Van echte kamille wordt beweerd dat het een rustgevende, geneeskrachtige werking heeft. Je kunt het beter met mate gebruiken.

Kamille houdbaarheid

Hoelang is verse kamille houdbaar? Kamille wordt bijna altijd gedroogd en kan in deze staat nog minimaal 3 maanden goed blijven, meestal zelfs langer. Verse kamille blijft maar heel kort vers, tot het vanzelf begint in te drogen.

Kamille ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij kamille? Kamille kent weinig ziektes en plagen. Het plantje kan zich goed weren tegen schimmels en andere aandoeningen. Ook van plagen krijgt kamille zelden last.

Kamille kweken informatie

Naam en familie
Naam Kamille
Familie Composietenfamilie
Wetenschappelijke naam Matricaria chamomilla
Familie (wetenschappelijk) Asteraceae
Zaai- en oogsttijden
Binnen (voor)zaaien maart - april
Buiten (voor)zaaien april - juni
Buiten (uit)planten april - juli
Oogsten mei - oktober
Bloeitijd mei - september
Zaaien
Zaaidiepte -
Plantafstand 25CM
Regelafstand 37.5CM
Per strekkende meter (M) 3-5 planten (rij)
Per vierkante meter (M²) 9-13 planten (veld)
Voorzaaien potmaat 3-6CM
Kiemtemperatuur 15 +
Gemiddelde kiemtijd -
Verzorging
Standplaats Volle zon
Waterbehoefte Regelmatig water
Grondsoort Zwaar/Vochthoudend/Klei
Bemesting NPK 2-4-2
Zuurtegraad bodem pH 5.5-7.5
Teeltwijze
Wisselteelt -
Combinatieteelt
Goede buren
bladselderij, bleekselderij, bloemkool, boerenkool, broccoli, knolraap, knolselderij, paksoi, palmkool, rode kool, romanesco, spruitjes, uien witte kool,
Combinatieteelt
Slechte buren
-
Eigenschappen
Winterhard tot -5
Gemiddelde hoogte 60
Worteldiepte 25CM
Levensverwachting Éénjarige
Soort -

Nieuwe planten...