plant banner

Komijn
zaaien kweken en oogsten

Cuminum cyminum
Apiaceae (schermbloemenfamilie)

°C10
°C13
CM15
CM3-6
CM2.0
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
voorzaaien
vroeg
laat
  Zaaien onder glas
  Planten in kweekkas
  Buiten zaaien
  Buiten (uit)planten
  Bloeitijd
  Oogsten
  Snoeien

Komijn zaaien en planten en je eigen komijn kweken!

Komijn draagt de (Latijnse) wetenschappelijke naam Cuminum cyminum en is een lid van de schermbloemenfamilie, ook wel apiaceae.

Pagina inhoud

Samenvatting

Komijn is een klein plantje uit de schermbloemenfamilie. De bloemschermpjes maken kleine, witte tot lila of zelfs roze bloemetjes. Vanuit de bloemetjes ontstaan zaden die je kunt oogsten als komijn. Komijn oogsten we van de late zomer tot in de vroege herfst.

Komijn zaaien we in regeltjes en redelijk dicht op elkaar. Je kunt ook komijn zaaien in een tray met kleine vakjes. In dit laatste geval kan je komijn planten vanaf april. Je kunt komijn dicht op elkaar zaaien of planten. Tussen de regels is de afstand belangrijker dan tussen de plantjes zelf.

Omdat komijn zo klein blijft heb je er meer van nodig. Één plantje is niet genoeg. Je zaait dus altijd meerdere plantjes.

Komijn soorten

Komijn wordt vaak verward met zwarte komijn door de naam. Zwarte komijn heeft eigenlijk helemaal niets met komijn te maken. Om een onderscheid te maken wordt de "gewone" komijn daarom ook wel witte komijn genoemd. Ook wordt komijn vaak verward met karwij, waarvan het uiterlijk sterk op komijn lijkt.

Zo wel komijn als karwij worden gekweekt voor de zaden. Beide plantjes maken bloemschermen met (meestal witte) bloemetjes. Haal deze twee niet door elkaar.

Komijn zaaien en planten

Wanneer kan je komijn zaaien?
Komijn zaaien of voorzaaien/voorkiemen kan direct buiten van april tot juni. Komijn zaaien of voorzaaien/voorkiemen kan onder glas van maart tot april.
Wanneer kan je komijn planten?
Komijn planten of uitplanten op de bestemde plek kan buiten van april tot mei.

komijn zaden zaadjes zaad keukenplanten

Komijn planten zijn heel klein. Daarom is komijn zaaien op de bestemde plek het makkelijkste. Je kunt eventueel komijn zaaien in een zaaitray met kleine vakken, als je extra vroeg wilt beginnen. Komijn planten we buiten vanaf april. Tussen de plantjes mag de afstand klein zijn. Tussen de regels houd je altijd genoeg afstand.

Verder is komijn een makkelijke kiemer. Bij kamertemperatuur gaat komijn zaaien (in een tray) erg snel in verhouding tot buiten zaaien, ook al is buiten zaaien sterk aan te raden.

komijn zaailingen kiemplantjes kiemplanten keukenplanten

Per vierkante meter kan je ongeveer 25 tot 35 komijn planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 5 tot 8 komijn planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Komijn standplaats en verzorgen

Komijn komt van oorsprong uit warmere streken. Ook staat komijn graag in de volle zon. Hoewel hele hoge temperaturen niet per se vereist zijn voor het kweken van komijn, laat warmte de kleine plantjes wel beter groeien. Komijn kweken we soms op verschillende momenten, omdat je het ook nog later kunt zaaien.

Zelf komijn kweken is best makkelijk en over het algemeen ook best snel gedaan. Zelf hadden we vorig jaar een plekje over. We konden komijn kweken in een van de moestuinbakken, in een rij met vakken.

komijn jonge plantjes jonge planten keukenplanten

Komijn is een éénjarige plant, niet wintergroen en blijft in leven zo lang de temperatuur hoger is dan 10℃.

Komijn combinatieteelt en wisselteelt

Komijn
Voor het kweken van komijn hoef je geen wisselteelt te gebruiken.

Komijn goede buren
Komijn heeft geen nadrukkelijk goede buren.

Komijn slechte buren
Komijn heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

komijn planten kweken keukenplanten

Komijn water geven

Komijn groeit het beste op redelijk droge grond. Je hoeft dus niet veel water te geven. Desondanks is het in de volle zon af en toe wel nodig. Omdat we komijn kweken in de volle zon droogt de grond ook sneller op. Zeker in potten en bakken en vooral in de zomermaanden geef je vaker water.

Komijn grondsoort en bodem

Komijn groeit goed op een zanderige en doorlaatbare grond. In moestuinbakken of potten kan je bijvoorbeeld hydrokorrels of een laagje kiezels op de bodem van de pot leggen. Hierdoor stroomt water makkelijker weg door de gaten. In de vollegrond moet je de grond vaker bewerken.

Komijn kweken we soms in de vollegrond, maar we zitten hier op klei. Hoewel de klei niet heel dik is maken we deze altijd goed los. Vooral compost en koemestkorrels helpen de bodem te verbeteren. Zo kan je ook komijn kweken op dikkere grondsoorten, ook al is het niet ideaal.

pH

6.5
8.5

Komijn tolereert bodems waarvan de pH-waarde tussen deze twee waarden in ligt. Links is zuur en rechts is basisch. Lees ook: Wat is pH?

Komijn bemesten

Het bemesten van komijn is niet nodig. Toch kan je een handje fosfaat strooien voor het zaaien, of vlak voor het planten van komijn. Vooral als de plantjes nog jong zijn nemen ze veel fosfaat op. Dit draagt bij aan de bloei en het maken en versterken van bloemknopjes. Hiermee zou je dus meer bloemen kunnen krijgen met een grotere oogst komijnzaden.

N2
P4
K6

Voor het bemesten van komijn adviseren we bij benadering de samenstelling stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K) 2-4-6 . Dit is ons advies en geen vereiste. Je kunt zelf mest mengen naar verhouding. Lees ook: Wat is NPK mest?

Komijn bloei en bestuiven

Wanneer bloeit komijn? Komijn bloeit doorgaans van juni tot september.

Komijn hoef je niet zelf te bestuiven. Dit wordt door bijtjes en hommeltjes gedaan. Wel is de bestuiving nodig voor de teelt omdat je van komijn juist de zaden gebruikt. Komijnzaad kan je ook kweken om later opnieuw komijn te zaaien. In het geval van een zaadteelt verloopt de teelt exact hetzelfde.

komijn bloemetjes bloemknoppen komijn bloei bloemen komijn

Komijn maakt tweeslachtige bloemetjes. Deze zijn wit en groeien aan kleine bloemschermpjes. Komijn is goed zelfbestuivend te noemen, dan wel met behulp van bestuivende insecten.

Wanneer komijn oogsten

Wanneer kan je komijn oogsten? Doorgaans doe je dit van juli tot oktober.

Komijn kweken we voor de zaden. Deze laat je het beste aan de plant drogen. In principe zijn de zaden het enige deel dat wordt gebruikt bij komijn. Pluk de zaden niet te vroeg. Pas als alle zaden aan de bloemschermpjes bruin en droog zijn, kan je ze oogsten en gebruiken in de keuken.

Komijn gebruiken en bewaren

Komijn wordt onder andere gebruikt als specerij, bijvoorbeeld voor chorizo maar ook in chili con carne. Ook couscous en tajines worden vaak gekruid met komijn. Waarschijnlijk is komijn nog het meest bekend van het gebruik in kaas, waarbij vaak hele zaden worden gebruikt. We kennen komijn dan vooral van komijnkaas of andere kruidenkazen.

Natuurlijk kan je de zaden van komijn heel laten en ongemalen gebruiken. Meestal wordt komijn echter vermalen tot een zeer fijn komijnpoeder. Komijnpoeder wordt dan in gerechten gebruikt.

Komijn houdbaarheid

Hoelang kan je komijn bewaren? De gedroogde komijnzaden of droog komijnpoeder kan in een goed afgesloten potje lang worden bewaard. Zo blijft komijn zelfs langer dan een jaar houdbaar in het keukenkastje.

Komijn ziektes en plagen

Komijn is niet zo'n geliefde plant bij plaagdieren, met name dankzij de scherpe blaadjes. Over het algemeen is komijn aardig resistent. Schimmels komen in elk geval niet voor maar ook veel plaagdieren laten komijn met rust. De teelt van komijn is dus niet heel moeilijk.

Komijn kweken informatie

Naam en familie
Naam Komijn
Familie Schermbloemenfamilie
Wetenschappelijke naam Cuminum cyminum
Familie (wetenschappelijk) Apiaceae
Zaai- en oogsttijden
Binnen (voor)zaaien maart - april
Buiten (voor)zaaien april - juni
Buiten (uit)planten april - mei
Oogsten juli - oktober
Bloeitijd juni - september
Zaaien
Zaaidiepte -
Plantafstand 15CM
Regelafstand 22.5CM
Per strekkende meter (M) 5-8 planten (rij)
Per vierkante meter (M²) 25-35 planten (veld)
Voorzaaien potmaat 3-6CM
Kiemtemperatuur 13 +
Gemiddelde kiemtijd -
Verzorging
Standplaats Volle zon
Waterbehoefte Af en toe water
Grondsoort Licht/Droog/Doorlaatbaar
Bemesting NPK 2-4-6
Zuurtegraad bodem pH 6.5-8.5
Teeltwijze
Wisselteelt -
Combinatieteelt
Goede buren
-
Combinatieteelt
Slechte buren
-
Eigenschappen
Winterhard tot 10
Gemiddelde hoogte 30
Worteldiepte 15CM
Levensverwachting Éénjarige
Soort -

Nieuwe planten...