plant banner

Okra
voorzaaien kweken en oogsten

Abelmoschus esculentus
Malvaceae (kaasjeskruidfamilie)

°C15
°C18
CM50
P9
CM1.0
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
voorzaaien kweekkas
voorzaaien buiten
buiten zaaien
  Zaaien onder glas
  Planten in kweekkas
  Buiten zaaien
  Buiten (uit)planten
  Bloeitijd
  Oogsten
  Snoeien

Oker of okra zaaien en kweken

Okra draagt de (Latijnse) wetenschappelijke naam Abelmoschus esculentus en is een lid van de kaasjeskruidfamilie, ook wel malvaceae.

Pagina inhoud

Samenvatting

Okra is een snelgroeiende maar slechts eenjarige, tropische plant. De groene, kegelvormige vruchtjes gebruiken we in de keuken, maar okra wordt ook gebruikt om touw en papier te maken. Okra wordt ook wel jambo of gombo genoemd, of oker, vermoedelijk vanwege de okergele kleur van de bloemen.

Ondanks de tropische afkomst is zelf okra kweken best eenvoudig. Zet bij voorkeur in een kweekkas, maar anders op een warme en zonnige plek. Regelmatig water geven en gebalanceerd bemesten. Kan ook in een grote pot staan, maar wordt in de vollegrond veel groter en produceert meer. Wordt in de vollegrond in een kas al snel twee meter hoog.

Okra zaaien we in het voorjaar op de vensterbank of na half mei direct op de bestemde plek, als het warm genoeg is. Na half mei uitplanten in de vollegrond of in een ruime pot. Geef de plant genoeg ruimte want deze kan snel groeien en wordt erg groot.

Als het weer meezit, kan je binnen 6-8 weken na het zaaien al de eerste vruchtjes plukken. Bij koel en bewolkt weer duurt het iets langer. Okra oogsten we van de vroege zomer tot de vroege herfst. Wacht niet te lang met plukken. Een okra oogsten we liever jong, anders worden de vruchtjes hard en droog. Het zijn zaaddoosjes.

Okra soorten

Okra is een tropisch plantje waarvan je zo wel het blad als de vruchtjes kunt gebruiken. Okra wordt ook wel oker genoemd, jambo of gombo. De naam "oker" komt waarschijnlijk van de okergele bloemen. In landen van oorsprong wordt deze eenjarige plant ook gebruikt voor het maken van touw en papier.

Okra zaaien en planten

Wanneer kan je okra zaaien?
Okra zaaien of voorzaaien/voorkiemen kan direct buiten van mei tot juli. Okra zaaien of voorzaaien/voorkiemen kan onder glas van april tot juni.
Wanneer kan je okra planten?
Okra planten of uitplanten op de bestemde plek kan in de kweekkas van mei tot juni. Okra planten of uitplanten op de bestemde plek kan buiten van mei tot juli.

Zelf oker zaaien is makkelijk. Okra zaaien we op de vensterbank in kweekpotjes, of na half mei buiten op de bestemde plek. Dan wel onder de voorwaarde dat het buiten of in de kas warm genoeg is om te zaaien. Okra houdt van veel warmte en zonlicht. Vanaf half mei kan je okra planten op de bestemde plek.

Okra zaaien in potjes

Voorzaaien is makkelijk omdat de okra dan een voorsprong heeft. Okra groeit snel en kan veel produceren. Door voor te zaaien kan je de oogst zelfs nog verder uitrekken. Je oogst dan snel twee keer zo veel als wanneer we later okra zaaien in potten of in de vollegrond.

Okra zaaien we zelf dus altijd in potjes op de vensterbank. Vul een aantal potjes met zaaigrond en druk dit aan. Maak in elk potje zaaigrond een gaatje, niet dieper dan een centimeter. In elk potje kan je twee of drie zaden zaaien. Als je oude zaadjes gebruikt dan zaai je nog iets meer. Zo weet je zeker dat overal iets opkomt.

Druk de gaatjes dicht en geef een aantal keer flink water. Laat de grond met tussenposes opdrogen, maar geef water vóór de zaaigrond helemaal droog is. Als er meerdere kiemplantjes opkomen kan je er wat verwijderen. Houd er steeds maar één over per kweekpotje.

Na half mei kan je okra buiten of in een kas planten. Mocht het voor die tijd nodig zijn dan mag je het plantje ook in een grotere kweekpot zetten, tot deze naar buiten mag. Okra kan snel groeien en de meeste kleinere kweekpotjes zijn ook echt te klein om ze er lang in te laten staan.

Gezaaide okra planten

Laat de okra rustig wennen voor je deze buiten of in de kas gaat planten. Hoewel okra over het algemeen minder snel last krijgt van zonnebrand -komkommers en paprika's hebben er eerder last van- is afharden toch aan te raden. Zet je okra planten eerst een uurtje buiten. Dagelijks een uurtje langer buiten laten, tot ze dag en nacht kunnen blijven staan.

Okra planten we door een mooi gat te graven. Houd genoeg afstand tot eventuele muren, schuttingen en andere planten. Okra wordt groot. Je kunt okra planten in een pot, maar kies een ruime pot zodat je plant ook daar groter kan worden en je straks meer kunt plukken.

Graaf in de aarde of potgrond gaten waar de kluitjes van je okra planten in passen. Zet de kluitjes erin en druk de gaten weer mooi dicht. Wees altijd voorzichtig zodat je de wortels niet beschadigd.

okra zaailingen kiemplantjes kiemplanten keukenplanten

Per vierkante meter kan je ongeveer 2 tot 4 okra planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 1 tot 3 okra planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Okra standplaats en verzorgen

De okra is een snelgroeiende, tropische plant. Veel warmte en zonlicht zijn dus het belangrijkste. Zet okra altijd in de volle zon en op een warme plek. Zou je okra planten in een pot, dan kan je deze op een tegelterras of tegen een bakstenen muur kunnen zetten. De stenen houden veel warmte vast en laten dit heel langzaam los, ook 's avonds wanneer het buiten is afgekoeld in de zomer.

Het is tegelijk ook een beetje hopen op zonnig weer in de zomer. Tijdens een koele en bewolkte zomer is de opbrengst altijd iets minder. Desondanks kan je altijd wat van je okra oogsten, als de plant maar goed staat. Ondanks dat het maar een eenjarige plant is wordt de okra erg groot. Genoeg ruimte is -zeker in de vollegrond- extra belangrijk voor de okra plant.

Zelf raad ik het sterk aan om de tropische okra in een kweekkas te zetten. Plaats eventueel een tijdelijke, opvouwbare of makkelijk te monteren kweekkas van kweekfolie. Het is de moeite echt waard. Toch kan je okra ook buiten planten, maar kies dan zeker een warme en zonnige plek uit.

okra jonge plantjes jonge planten keukenplanten

Okra is een meerjarige plant, niet wintergroen en blijft in leven zo lang de temperatuur hoger is dan 15℃.

Okra combinatieteelt en wisselteelt

Okra
Voor het kweken van okra zou je wisselteelt kunnen gebruiken. Okra is een vruchtgewas. De ideale voorteelt is een bladgewas en de ideale nateelt is een wortel- of knolgewas of aardappelsoort volgens het wisselteelt schema.

Okra goede buren
Okra heeft geen nadrukkelijk goede buren.

Okra slechte buren
Okra heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

Okra water geven

Geef de okra plant regelmatig water. Zeker omdat de okra op lichte tot matig vochtige grond staat en de grond 's zomers snel opdroogt. Verzuip de plant ook niet, want de okra staat niet graag drijfnat. Dan kan deze overigens ook wel eens last krijgen van wortelrot. Voel regelmatig met je vinger, ook onder het oppervlak, of de grond nog vochtig is.

Zou je een okra planten in pot, dan geef je meer water dan normaal. Het vocht verdampt en stroomt sneller uit potten, zeker in de volle zon en in de zomer. Let rond die periode dus extra goed op.

Okra grondsoort en bodem

De okra staat graag licht tot matig vochtig, maar ook op een goed gedraineerde bodem. Overtollig water moet makkelijk weg kunnen stromen. Als de okra drijfnat staat ontstaat er snel wortelrot. Ook op een droge en zanderige grond staat okra slecht omdat dit helemaal niet vochthoudend is.

Als je het zo benoemt lijkt het een beetje een lastige plant, wat de grondsoort betreft. Gelukkig valt dat eigenlijk best mee. Je kunt de grond altijd verbeteren met compost en door koemestkorrels te strooien. Hierdoor krijgt de bodem een fijnere structuur en wordt deze luchtiger. Zeker op kleigrond en zandgrond is dat heel sterk aan te raden.

pH

5.5
7.0

Okra tolereert bodems waarvan de pH-waarde tussen deze twee waarden in ligt. Links is zuur en rechts is basisch. Lees ook: Wat is pH?

Okra bemesten

De okra heeft voeding nodig. Welke bemesting je geeft is afhankelijk van de teelt. De meeste mensen kweken okra voor de bekende vruchtjes. In dit geval zal je dus altijd extra kalium geven en laat je stikstof vooral achterwege. Kalium verhoogt onder andere de weerstand van je plant. Zo kan deze beter tegen extreme temperaturen, overtollig water, droogte en meer.

Je kunt okra ook voor het blad kweken. Zou je okra kweken puur en alleen voor het blad, dan is stikstof juist nodig. Hierdoor gaat je plant meer blad maken maar helaas ook minder vruchtjes. Het beste is daarom om okra voor de vruchtjes te kweken en het blad er dan bij te plukken, als je er dan toch bent. Zo heb je het beste van twee werelden!

Het is overigens wel aan te raden om okra te bemesten. Vooral omdat de okra snel groeit kan deze de extra voeding goed gebruiken.

N8
P10
K10

Voor het bemesten van okra adviseren we bij benadering de samenstelling stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K) 8-10-10 of 10-10-10 . Dit is ons advies en geen vereiste. Je kunt zelf mest mengen naar verhouding. Lees ook: Wat is NPK mest?

Okra bloei en bestuiven

Wanneer bloeit okra? Okra bloeit doorgaans van juni tot september.

De okra is een goed zelfbestuivende plant. Bestuiving is nodig voor de vruchtjes maar je hoeft dit niet per se zelf te doen. Vooral insecten en de wind zullen okra bestuiven. Je kunt bijvoorbeeld regelmatig voorzichtig aan je plant schudden, om deze beter te helpen bestuiven.

Wanneer het erg warm is en de luchtvochtigheid hoog is, dan is bestuiven met de hand wel nodig. Het stuifmeel wordt dan plakkerig en "stuift" dus niet meer goed. In dit geval kan bestuiven met de hand bijdragen. Je hoeft alleen met een kwastje of wattenstaafje langs de bloemetjes te gaan. De bloemetjes zijn tweeslachtig, dus er zijn geen mannelijke of vrouwelijke bloemetjes.

De okra kan al bloeien binnen zes tot acht weken vanaf het zaaien. De prachtige, okergeel gekleurde bloemen hebben een dieprode tot paarse kleur van binnen. Ook de stampers hebben dezelfde opvallende kleur. Vrij snel na de bloei ontstaan de kleine, dan nog frisgroen gekleurde vruchtjes vanuit de bloemen.

Wanneer okra oogsten

Wanneer kan je okra oogsten? Doorgaans doe je dit van juni tot oktober.

De vruchtjes van je okra plant kan je het beste jong oogsten. Wacht je te lang met okra oogsten dan worden de vruchtjes hard en droog. De vruchtjes zijn eigenlijk zaaddoosjes. Okra oogsten we dus liever jong. De blaadjes kan je gedurende de hele groei plukken, zo lang je er genoeg aan je plant laat zitten. Pluk liever geen blaadjes als het plantje nog klein is.

okra bloemen okra vruchten okra's vruchtjes okra oogsten bloei bloemetjes

De vruchtjes verschijnen nadat de bloemblaadjes van de bloemetjes afvallen. Daarna kan het snel gaan. De vruchtjes kunnen zeer snel groeien, maar dat is te verwachten bij zo'n snelgroeiende eenjarige plant. Probeer de jonge okra's nog even te laten hangen maar wacht dus niet te lang met okra plukken. De vruchtjes zijn dan mooie, groen gekleurde kegeltjes.

Je kunt het beste okra oogsten door deze met een scherp mesje los te snijden, of met een snoei- of oogstschaartje af te knippen. Trek de okra's niet zomaar van de plant, want dan trek je misschien de plant zelf stuk.

Hoe oogst je okra? De vruchten oogst je het liefst maximaal een week na de bloei, als deze nog jong zijn. Ze worden hard als je te lang wacht met plukken. De jonge blaadjes van de plant kan je gedurende de hele groei blijven oogsten. Pluk liever geen blaadjes als je ook de vruchten wilt oogsten.

Okra planten maken prachtige bloemen. Direct na de bloei, wanneer het bloemblad is afgevallen, verschijnen er kleine vruchtjes. Deze groeien in vrij korte tijd uit tot mooie, groene kegeltjes. De steeltjes van de vruchten kunnen erg stevig zijn. Pluk ze niet met de hand, dan trek je mogelijk de plant stuk. Gebruik in plaats daarvan een snoeischaar of scherp mes om de vruchten los te snijden.

okra oogsten plukken keukenplanten

Okra gebruiken en bewaren

Van alle gerechten is de okra misschien het meest bekend van gebruik in stoofschotels of in soep. De okra is een vruchtgroente die je heel breed kunt gebruiken in verschillende gerechten. Het jonge blad kan rauw worden gegeten, verwerkt in een salade of juist worden gestoofd. Naast koken of stomen, kan je de jonge vruchtjes ook rauw eten door een salade of uit de hand.

Okra houdbaarheid

Hoe lang is okra houdbaar? Okra bewaar je liever niet in de koeling, daar gaat de houdbaarheid juist achteruit. Het tropische vruchtje is buiten de koeling slechts enkele dagen tot maximaal een week te bewaren. Wanneer je okra oogst kan je deze het beste direct gebruiken. Het jonge blad is maximaal een dag te bewaren voor dit niet meer lekker is.

Okra ziektes en plagen

De okra is redelijk resistent omdat de meeste plagen niet hier bij ons leven. Toch kan de okra soms last krijgen van slakken en kevertjes, dat is niet geheel ondenkbaar. Een ander probleem dat vaak voorkomt is wortelrot. Dit heeft bijna altijd te maken met te veel water, bijvoorbeeld door hevige regenval of door een vochthoudende kleigrond.

Naast het kiezen van de juiste grond en de juiste hoeveelheid water geven, kan je okra met kalium bemesten. Dit draagt ook bij aan het voorkomen van wortelrot, door het verhogen van de weerstand van je okra plant. De jonge okra plantjes kan je tegen slakken beschermen, door de bodem uit een aantal kweekpotjes te snijden. Zet de potjes dan over de jonge plantjes heen, zodat slakken er niet bij kunnen.

Okra kweken informatie

Naam en familie
Naam Okra
Familie Kaasjeskruidfamilie
Wetenschappelijke naam Abelmoschus esculentus
Familie (wetenschappelijk) Malvaceae
Zaai- en oogsttijden
Binnen (voor)zaaien april - juni
Buiten (voor)zaaien mei - juli
Kweekkas (uit)planten mei - juni
Buiten (uit)planten mei - juli
Oogsten juni - oktober
Bloeitijd juni - september
Zaaien
Zaaidiepte -
Plantafstand 50CM
Regelafstand 75CM
Per strekkende meter (M) 1-3 planten (rij)
Per vierkante meter (M²) 2-4 planten (veld)
Voorzaaien potmaat P9CM
Kiemtemperatuur 18 +
Gemiddelde kiemtijd -
Verzorging
Standplaats Volle zon
Waterbehoefte Regelmatig water
Grondsoort Matig/Compost/Aarde
Bemesting NPK 8-10-10
Zuurtegraad bodem pH 5.5-7.0
Teeltwijze
Wisselteelt vruchtgewas
Combinatieteelt
Goede buren
-
Combinatieteelt
Slechte buren
-
Eigenschappen
Winterhard tot 15
Gemiddelde hoogte 200
Worteldiepte 65CM
Levensverwachting Meerjarige
Soort -

Nieuwe planten...