plant banner

Olijf
planten kweken en oogsten

Olea europaea
Oleaceae (olijffamilie)

°C-5
CM350
x
CMx
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
planten
jaarlijks
  Zaaien onder glas
  Planten in kweekkas
  Buiten zaaien
  Buiten (uit)planten
  Bloeitijd
  Oogsten
  Snoeien

Olijf kweken

Olijf draagt de (Latijnse) wetenschappelijke naam Olea europaea en is een lid van de olijffamilie, ook wel oleaceae.

Pagina inhoud

Olijf soorten

Welke soorten olijven zijn er? Er zijn officieel, wereldwijd meer dan 2000 olijven rassen. Let bij het kiezen van een boompje goed op het ras dat je neemt. Kies het soort met de beste winterhardheid, maar ook met de beste resistentie tegen onze weersomstandigheden. Dit verhoogt de kans op een oogst.

Groene en zwarte olijven groeien aan dezelfde boom. Groene olijven zijn nog niet goed rijp. Rijpe olijven zijn zwart van kleur. Het is dus niet zo dat de twee van een compleet ander olijvenras afkomstig zijn. Wel zijn er verschillen tussen olijvenrassen waarbij het ene soort erg gerimpeld is en de ander juist mooi glad of meer vruchtvlees heeft.

Ook eventuele olijven van een voor de sier gekochte olijfboom kunnen worden gebruikt. De boom wordt weliswaar als siervariëteit verkocht, maar hoewel de kans klein is dat deze olijven maakt is het toch mogelijk. En ze zijn eetbaar!

Olijf zaaien en planten


Wanneer kan je olijf planten?
Olijf planten of uitplanten op de bestemde plek kan buiten van maart tot april.

Hoe plant je een olijfboom? Wanneer je een olijfboom voor het eerst in de tuin gaat zetten, laat je deze het beste langzaam wennen aan z'n nieuwe plekje. Haal de olijfboom in elk geval 's nachts naar binnen indien mogelijk. Zet je olijfboom altijd in een pot zodat je deze in de winter binnen kunt zetten. Zet deze niet eerder dan maart buiten.

Kan je olijven zaaien? Ja, maar het zaaien van olijvenpitten is niet erg gebruikelijk. Dit duurt erg lang. Ook is het moeilijk om aan olijvenpitten te komen, omdat deze onbewerkt moeten zijn. Onbewerkte olijven zijn eigenlijk niet te krijgen omdat olijven nooit onbewerkt worden gegeten,

Voor het zaaien van een olijvenpit kan je het beste een propagator gebruiken en dit in de zomer proberen, wanneer het al best warm is. Olijven zijn trage kiemers en een olijfboom groeit ook erg langzaam. Het kan tot wel 5 jaar duren voor er vruchten komen aan een zelf gezaaide olijfboom.

Olijven worden ook vaak als kamerplant gehouden in goed verlichte ruimtes, dan wel met zonlicht en niet met kunstlicht. Tenzij je goede kweekverlichting hebt voor je planten, maar dan wordt het een heel ander verhaal natuurlijk. Je kunt een olijfboom gedurende het hele jaar binnen in een lichte ruimte houden.

Per vierkante meter kan je ongeveer 0 tot 1 olijf planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 0 tot 1 olijf planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Olijf standplaats en verzorgen

Hoe kweek je olijven? De teelt van olijven is een flinke uitdaging en bovendien ook erg onzeker. Je weet namelijk nooit of en wanneer je olijven krijgt, maar mogelijk is het zeker! Een olijf heeft altijd een koele periode nodig voor deze vruchten kan gaan maken.

Een olijfboom in pot moet je vrijwel altijd vorstvrij overwinteren, gewoon om deze optimaal te verzorgen. De meeste olijven zijn wel winterhard tot een graad of 7 onder het vriespunt, maar bevorderlijk voor de kans op oogst is dit zeker niet. Een koele periode is belangrijk, maar vorst is funest.

Een olijfboom kan je om die reden ook altijd beter in een pot houden. Zo kan je deze makkelijk naar binnen halen in de winter. Olijven zijn overigens niet allemaal winterhard. Sommige soorten kunnen beter in ons klimaat overleven dan anderen, maar ook dan geldt dat vorst niet bevorderlijk is voor het krijgen van een oogst.

Eigenlijk hangt de teelt van olijven ook een beetje samen met het hebben van geluk. Na de koele periode is een goed warme zomer nodig. Olijven zullen daarom beter groeien in een (verwarmde) glazen overkapping of serre aan het huis vast, met een glazen dakje.

Olijven worden veel gekweekt in Griekenland, het land dat hierom bekend staat. Zo krijg je ongeveer een idee wat voor klimaat een olijf nodig heeft om te groeien. Olijven zijn erg trage groeiers.

olijven blaadjes

Olijf is een meerjarige plant, wintergroen en blijft in leven zo lang de temperatuur hoger is dan -5℃.

Olijf combinatieteelt en wisselteelt

Olijf
Voor het kweken van olijf hoef je geen wisselteelt te gebruiken.

Olijf goede buren
Olijf heeft geen nadrukkelijk goede buren.

Olijf slechte buren
Olijf heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

olijf planten kweken keukenplanten

Olijf water geven

Hoeveel water heeft een olijf nodig? Te veel water is funest voor je olijfboom. Hierdoor kan onder andere wortelrot ontstaan, maar te veel water remt ook de opname van voeding door de wortels af. Geef dus niet te veel water en laat de grond regelmatig goed opdrogen. Vergeet je olijfboom alleen niet, want zeker in pot heeft deze wel water nodig.

Olijf grondsoort en bodem

Welke grond heeft een olijf nodig? Olijven staan graag op een goed droge grond. Een goede afwatering is dus extra belangrijk. Zorg bijvoorbeeld voor perliet in de grond van jouw olijfboom in pot. Overtollig water moet makkelijk weg kunnen en de grond kan beter niet te veel vochthoudende eigenschappen hebben.

Bescherm de grond rondom je olijfboom in pot tegen hevige regenval in ons klimaat, bijvoorbeeld in de herfst. Een van de manieren om dit te doen is door twee halve deksels rondom de stam te schuiven zodat deze de pot afdekken. Je kunt ook dekzeil of ander materiaal gebruiken om de pot af te dekken.

pH

7.0
8.0

Olijf tolereert bodems waarvan de pH-waarde tussen deze twee waarden in ligt. Links is zuur en rechts is basisch. Lees ook: Wat is pH?

Olijf bemesten

Moet je olijven bemesten? Ja, olijven hebben regelmatig een goede bemesting nodig. Een goede meststof is er bijvoorbeeld een voor citrusbomen of een Mediterrane meststof in korrelvorm. Zorg voor een meststof met een kleiner aandeel stikstof en een groter aandeel fosfor. Ook helpt kalium de weerstand te verhogen.

N8
P10
K10

Voor het bemesten van olijf adviseren we bij benadering de samenstelling stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K) 8-10-10 . Dit is ons advies en geen vereiste. Je kunt zelf mest mengen naar verhouding. Lees ook: Wat is NPK mest?

Olijf bloei en bestuiven

Wanneer bloeit olijf? Olijf bloeit doorgaans van mei tot juni.

Moet je olijven bestuiven? De meeste olijvensoorten zijn zelfbestuivend, maar er zijn ook tweehuizige olijvenbomen waarbij je een mannelijke en vrouwelijke boom nodig hebt. Dit komt echter niet heel vaak voor en betreft vooral wat oudere (oer)rassen.

Wanneer olijf oogsten

Wanneer kan je olijf oogsten? Doorgaans doe je dit van september tot december.

Hoe oogst je olijven? Heb je het geluk dat er olijven aan je olijfboom zitten, dan kan de oogsttijd behoorlijk verschillen. Over het algemeen geldt wel dat je olijven in het najaar plukt. Zo wel de groene onrijpe olijven als de rijpe zwarte olijven kan je plukken, afhankelijk van wat je lekkerder vindt.

In landen van oorsprong worden olijven doorgaans ook in het najaar geoogst, na een warme zomer. Daar groeien en rijpen olijven echter een stuk sneller. Om die reden is de teelt van olijven hier ook makkelijker als je een warme en lichte overkapping met glazen dak en wandjes hebt.

Olijf gebruiken en bewaren

Waarvoor gebruik je olijven? Olijven worden nooit direct van de boom gegeten, dan zijn ze niet lekker. Ze worden eerst ingemaakt. Dit kan op verschillende manieren. Dit proces is vrij eenvoudig maar neemt veel tijd in beslag.

Één van de manieren is om salamoia te maken. Een oplossing van water en zout wordt aan de kook gebracht en er worden (Italiaanse) kruiden aan toegevoegd. Als het mengsel is afgekoeld worden de olijven erin gelegd en enkele maanden bewaard.

Olijf houdbaarheid

Hoelang kan je olijven bewaren? Vers geplukte olijven drogen snel uit. Je kunt ze het beste direct inmaken. Verse olijven in olie zijn maximaal 2 weken houdbaar. Je kunt olijven ook invriezen en tot maximaal 3 maanden bewaren.

Olijf snoeien

Wanneer kan je olijf snoeien? Doorgaans doe je dit van maart tot april.

Moet je een olijfboom snoeien? Olijfbomen zijn trage groeiers, snoeien kan je beter niet te vaak doen. Snoei je toch om de boom mooi in vorm te houden, verwijder dan geen oude takken. Deze groeien misschien nooit meer terug. Snoei enkel wat puntjes terug om je olijf in vorm te houden.

Olijf ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij olijven? Een olijfboom heeft weinig last van ziektes en plagen. De grootste uitdagingen zijn het geven van de juiste hoeveelheid water. De meeste plaagdieren uit landen van herkomst zullen hier niet veel voorkomen.

Olijf kweken informatie

Naam en familie
Naam Olijf
Familie Olijffamilie
Wetenschappelijke naam Olea europaea
Familie (wetenschappelijk) Oleaceae
Zaai- en oogsttijden
Buiten (uit)planten maart - april
Oogsten september - december
Snoeien maart - april
Bloeitijd mei - juni
Zaaien
Zaaidiepte -
Plantafstand 350CM
Regelafstand 525CM
Per strekkende meter (M) -
Per vierkante meter (M²) -
Voorzaaien potmaat -
Kiemtemperatuur -
Gemiddelde kiemtijd -
Verzorging
Standplaats Volle zon
Waterbehoefte Weinig water
Grondsoort Licht/Droog/Doorlaatbaar
Bemesting NPK 8-10-10
Zuurtegraad bodem pH 7.0-8.0
Teeltwijze
Wisselteelt -
Combinatieteelt
Goede buren
-
Combinatieteelt
Slechte buren
-
Eigenschappen
Winterhard tot -5
Gemiddelde hoogte -
Worteldiepte 75CM
Levensverwachting Meerjarige
Soort Boom

Nieuwe planten...