Pepino soorten
Pepino is een lid van de nachtschadefamilie, net als de tomaat en de peper of paprika, aardappel en meer. De pepino wordt ook wel meloenpeer genoemd. Dat is niet zomaar, want de meloenpeer smaakt ook een beetje naar een combinatie van meloen en peer.
Als lid van de nachtschadefamilie zijn alle delen van de plant giftig. De vruchten zijn eetbaar wanneer deze goed rijp zijn. Wel heeft de pepino of meloenpeer een lang seizoen nodig. Daarom beginnen we vroeg in het jaar met pepino zaaien op de vensterbank.
De pepino of meloenpeer heeft opvallende kleuren. De vruchten zelf zijn geel en daar overheen verschijnen blauwpaarse strepen wanneer de vruchten rijp worden.
Pepino zaaien en planten
Wanneer kan je pepino zaaien?
Pepino zaaien of voorzaaien/voorkiemen kan onder glas van januari tot april.
Wanneer kan je pepino planten?
Pepino planten of uitplanten op de bestemde plek kan in de kweekkas van mei tot juni.
Pepino planten of uitplanten op de bestemde plek kan buiten van mei tot juni.
Bekijk ook het complete pepino zaaien stappenplan met video
Pepino of meloenpeer zaaien we het liefst heel vroeg. Je kunt pepino zaaien in potjes met zaaigrond op de vensterbank. Kies een zonnige vensterbank op het zuiden als je die hebt. Zet de kweekpotjes in een mini kweekkasje, vochtig en warm. Meloenpeer of pepino zaaien we vroeg omdat de plant een lang seizoen nodig heeft.
Zelf pepino of meloenpeer zaaien in potjes
Omdat je vroeg begint met pepino zaaien doen we dit in kweekpotjes, op de vensterbank. Vul een aantal kweekpotjes met fijne zaaigrond en druk dit aan. Maak in elk potje een gaatje in de grond, niet dieper dan een centimeter. Stop in ieder potje ongeveer twee of drie zaadjes, zodat overal iets opkomt.
Zet de kweekpotjes in een mini kweekkasje en geef regelmatig water. Na opkomst kan je wat zaailingen verwijderen, als er toch twee of meer zijn opgekomen in een potje. Houd er één over in elk potje. Wanneer je zaailingen groot en sterk zijn kan je deze na half mei buiten of in een kweekkas uitplanten, bij voorkeur in een pot.
Zelf meloenpeer of pepino planten na half mei
Voor kom een groeistilstand, trage groei of zonnebrand en andere problemen! Vóór het uitplanten moet je het plantje eerst goed afharden. Hoe je dat doet lees je in de keukenplanten afharden kweektips.
Als je meloenpeer planten groot genoeg zijn en het is half mei, kan je ze buiten of in een kas uitplanten. Pepino of meloenpeer planten we in een pot, omdat de plant in het najaar vaak naar binnen moet. Verderop lees je daar meer over. Vul een pot met geschikte grond en zet daar de kluitjes in. Druk de grond goed aan en geef genoeg water.
Je eigen pepino of meloenpeer stekken
De pepino of meloenpeer stekken is heel makkelijk. De groeipunten kan je afknippen tot vier of vijf ogen. Deze zet je in een glas of vaasje met water tot deze worteltjes krijgen. Daarna kan je de stekjes in potjes met aarde planten. Meloenpeer stekken is dus makkelijk en je kunt zo snel meerdere planten krijgen, via je bestaande plant.
Per vierkante meter kan je ongeveer 4 tot 7 pepino planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 2 tot 4 pepino planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.
Pepino standplaats en verzorgen
Pepino of meloenpeer planten hebben een lang seizoen nodig. Je zaait ze daarom extra vroeg en ook de oogst valt vaak pas in december. In het najaar zal je de pepino of meloenpeer plant naar binnen moeten halen. Je kunt de pepino of meloenpeer dan ook overwinteren. Zo is deze volgend jaar al een stuk groter en kan je dan eerder oogsten. Pepino is namelijk een meerjarige plant.
Meloenpeer kweken we zelf altijd in een pot. Op zich kan de meloenpeer wel in de vollegrond staan, alleen zit je dan met een klein probleem. Je kunt de plant in de herfst niet naar binnen halen. Als de vruchten iets later rijpen dan kan je die dus niet oogsten, of moet je de hele plant eerst uitgraven waarbij je de wortels beschadigd.
Eigenlijk kan je het beste meloenpeer kweken in een kas, gezien de warmte, maar ook buiten lukt het wel. Qua verzorging lijkt het een beetje op een tomaat, behalve dat je de meloenpeer niet hoeft te dieven. Wel kan het handig zijn om de meloenpeer langs een bamboe stok te kweken. Door je plant op te binden blijft deze stevig staan en valt je plant niet zomaar om.
Met een beetje geluk kan je pepino oogsten in de vroege herfst. Meestal rijpen de vruchten later pas. Je moet de meloenpeer plant dan in de herfst naar binnen halen, voor de temperaturen te laag worden. Binnenshuis op de vensterbank kunnen de vruchtjes goed verder rijpen. Zet je plant bij voorkeur op een lichte en zonnige, warme vensterbank zoals eentje op het zuiden.
Meloenpeer kweken is niet heel lastig. Wel houd je rekening met het lange seizoen dat de plant nodig heeft. Vergeet niet om water te geven en te bemesten.
Pepino combinatieteelt en wisselteelt
Pepino
Voor het kweken van pepino zou je wisselteelt kunnen gebruiken.
Pepino is een vruchtgewas. De ideale voorteelt is een bladgewas en de ideale nateelt is een wortel- of knolgewas of aardappelsoort volgens het wisselteelt schema.
Pepino goede buren
Pepino heeft geen nadrukkelijk goede buren.
Pepino slechte buren
Pepino heeft geen nadrukkelijk slechte buren.
Pepino water geven
Je mag de grond steeds laten opdrogen. Geef dan wel direct water als de grond droog is geworden. Geef de meloenpeer niet te veel water in één keer, maar liever meerdere keren een beetje. Pepino of meloenpeer groeit graag op een licht vochtige tot soms wat droge grond. Te veel water is heel slecht maar langdurige droogte is ook niet prettig.
Pepino grondsoort en bodem
Pepino of meloenpeer is een uitstekende potplant. Gelukkig maar, want dan kan je de plant in pot makkelijk naar binnen halen in de herfst. In de vollegrond kweken kan ook maar is niet erg handig. De ideale grond voor een pepino is doorlaatbaar en humusrijk, maar vooral erg voedzaam. Vergeet dus niet te bemesten.
pH
Pepino tolereert bodems waarvan de pH-waarde tussen deze twee waarden in ligt. Links is zuur en rechts is basisch. Lees ook: Wat is pH?
Pepino bemesten
Meloenpeer of pepino kweken we niet zonder minimaal één keer te bemesten. Omdat de plant graag op voedzame grond staat is bemesten belangrijk, ook op grond die al voedzaam is. Meloenpeer of pepino bemesten we vooral met extra kalium. Met stikstof zijn we heel terughoudend. Dit bevordert bladgroei maar de plant groeit van zichzelf al erg weelderig. Overmatige bladgroei benadeelt de vruchtjes.
Voor het bemesten van pepino adviseren we bij benadering de samenstelling stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K) 8-32-16 of 6-24-24 . Dit is ons advies en geen vereiste. Je kunt zelf mest mengen naar verhouding. Lees ook: Wat is NPK mest?
Pepino bloei en bestuiven
Wanneer bloeit pepino? Pepino bloeit doorgaans van mei tot augustus.
Meloenpeer of pepino kweken we voor de vruchten en daar is een goede bestuiving voor nodig. Pepino maakt tweeslachtige bloemetjes. Vanzelfsprekend is de meloenpeer dan eenhuizig. Voor de bestuiving heb je dus geen mannelijke en vrouwelijke planten nodig, maar ook geen mannelijke of vrouwelijke bloemen.
De meloenpeer is zelfbestuivend maar heeft wel hulp nodig bij de bestuiving. Je kunt de meloenpeer helpen door zachtjes tegen de stam te tikken, of de plant voorzichtig te schudden. De trillingen zorgen dat het stuifmeel loskomt. Doe dit regelmatig omdat de bloemetjes op verschillende momenten groeien en dus niet tegelijk open gaan.
Wanneer pepino oogsten
Wanneer kan je pepino oogsten? Doorgaans doe je dit van september tot januari.
Meloenpeer of pepino oogsten we in het najaar. Met geluk kan je meloenpeer oogsten in de herfst maar meestal duurt het nog wat langer. In de herfst haal je de plant dan naar binnen. Zet je plant dan op een zonnige en warme vensterbank zoals een op het zuiden. Zo kunnen de vruchtjes op de vensterbank verder rijpen.
De vruchten zijn heel herkenbaar en uniek in hun soort. De vruchten van de pepino of meloenpeer zijn lichtgeel van kleur. Op de vruchten zitten donkere, paarsblauwe/paarsrode strepen of langwerpige vlekken in die kleur. Wanneer deze strepen of vlekken zichtbaar zijn dan zijn de vruchten aan het rijpen.
Pepino of meloenpeer is pas echt rijp wanneer je deze zachtjes kunt indrukken. Wanneer je de vrucht zachtjes indrukt en de vrucht geeft een beetje mee, dan kan je deze plukken. Meloenpeer oogsten we door deze af te knippen en dus niet los te trekken met de hand, dan trek je de plant stuk. Vruchten die heel rijp zijn laten wel makkelijk los.
Pepino gebruiken en bewaren
Vaak wordt de pepino of meloenpeer rauw gegeten. De smaak kan erg sterk zijn en doet denken aan een combinatie van meloen en peer. Zo heeft de pepino ook de bijnaam meloenpeer gekregen. De pepino wordt ook wel eens verwerkt in ragout of door salades gedaan. Je kunt de meloenpeer zelfs meebakken, bijvoorbeeld voor bij een visgerecht.
Pepino houdbaarheid
In verhouding tot vergelijkbare vruchten is de pepino redelijk lang houdbaar. Je kunt de pepino of meloenpeer bewaren op een fruitschaal of in een kistje in de schuur.
Bewaar de pepino koel en droog bij ongeveer 10 tot 15°c en niet warmer. Je kunt de meloenpeer ook in de koelkast bewaren. Zo blijft de meloenpeer houdbaar tot deze erg zacht begint te worden. Dat kan enkele weken of zelfs maanden zijn maar is vooraf moeilijk te zeggen.
Pepino snoeien
Wanneer kan je pepino snoeien? Doorgaans doe je dit van november tot januari.
Hoe snoei je een pepino? Je hoeft een pepino alleen te snoeien als je deze wilt gaan overwinteren. In de winter kan je vrijwel alle takken kort knippen. Als er eventueel blad begint af te vallen mag je de plant kaal knippen. In het daaropvolgende voorjaar loopt deze mooi opnieuw uit vanuit de vorm waarin je deze hebt geknipt.
Pepino ziektes en plagen
Welke ziektes en plagen zijn er bij pepino? Over het algemeen heb je van plaagdieren weinig last bij de pepino. Net als de meeste leden van de nachtschadefamilie is dit niet de meest aantrekkelijke plant voor bijvoorbeeld bladluizen of slakken.