Roodlof soorten
Wat is roodlof en welke soorten zijn er? Roodlof is een cichorei net als groenlof, witlof en zelfs andijvie. Cichorei in het algemeen komt in veelvoud in het wild voor als wilde cichorei. Roodlof in het bijzonder komt niet zo vaak in het wild voor, behalve in Italië waar de groente oorspronkelijk vandaan komt. Het is een tweejarige plant.
Pas wanneer de temperaturen dalen, aan het einde van het jaar, krijgt roodlof de herkenbare kleuren. Dit geldt ook voor andere soorten wilde cichorei in verschillende, bijzondere kleuren zoals rood en wit met geel. Deze zijn allemaal in de keuken te gebruiken.
Roodlof zaaien en planten
Wanneer kan je roodlof zaaien?
Roodlof zaaien of voorzaaien/voorkiemen kan direct buiten van april tot mei en van juni tot augustus.
Roodlof zaaien of voorzaaien/voorkiemen kan onder glas van februari tot april.
Wanneer kan je roodlof planten?
Roodlof planten of uitplanten op de bestemde plek kan buiten van april tot mei en van juli tot september.
Hoe zaai je roodlof? Roodlof zaai je pas na de langste dag van het jaar. Zou je dit eerder doen dan schiet roodlof door. De plant gaat dan bloeien en kan niet meer worden geoogst zoals de bedoeling is. Ook wordt roodlof pas rood als de temperaturen dalen. Zou je eerder zaaien dan haalt roodlof de herfst/winter niet en kleurt deze niet zo goed.
Het voorzaaien van roodlof is het makkelijkste, ook als je roodlof buiten zaait. Dit doe je dan in kweekpotjes buiten, bij voorkeur op een onderbak waarbij je water geeft van onderen. Hiermee voorkom je het uitdrogen van de jonge plantjes. Bovendien kan je potjes op een tafel plaatsen, zo veel mogelijk buiten het bereik van slakken en dergelijke.
Per vierkante meter kan je ongeveer 14 tot 20 roodlof planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 4 tot 6 roodlof planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.
Roodlof standplaats en verzorgen
Hoe kweek je roodlof? Zoals eerder genoemd zaai je roodlof pas na de langste dag van het jaar en oogst je pas als de temperaturen dalen. In de tussentijd groeit roodlof het beste op een plek in de volle zon. Roodlof en andere soorten cichorei hebben veel zonlicht nodig.
Roodlof combinatieteelt en wisselteelt
Roodlof
Voor het kweken van roodlof zou je wisselteelt kunnen gebruiken.
Roodlof is een bladgewas. De ideale voorteelt is een koolgewas en de ideale nateelt is een vruchtgewas volgens het wisselteelt schema.
Roodlof goede buren
Roodlof kweken kan goed samen met
bloemkool,
boerenkool,
broccoli,
knolraap,
paksoi,
palmkool,
prei,
rode kool,
romanesco,
slaboon,
spruitjes,
stengelui,
tomaat,
venkel,
witte kool,
als je gebruik maakt van combinatieteelt.
Roodlof slechte buren
Roodlof kweken gaat liever niet samen met
biet,
bladselderij,
bleekselderij,
knolselderij,
lavas,
peterselie,
wortelpeterselie,
als je gebruik maakt van combinatieteelt.
Roodlof water geven
Hoeveel water heeft roodlof nodig? Roodlof staat het beste constant licht tot matig vochtig, net als de meeste bladgewassen overigens. Geef extra water tijdens de zomermaanden en voorkom altijd dat de grond opdroogt.
Roodlof grondsoort en bodem
Welke grond heeft roodlof nodig? Je kunt roodlof in principe op alle grondsoorten kweken. Roodlof is niet veeleisend maar staat wel graag op een vochthoudende grond. Toch is het belangrijk dat overtollig water, bijvoorbeeld na een heftige regenbui, makkelijk weg kan.
Roodlof groeit liever niet op een (licht) zure bodem. Denk er bijvoorbeeld aan om kalk te strooien als je roodlof wilt kweken op een grond die wat zuurder is.
pH
Roodlof tolereert bodems waarvan de pH-waarde tussen deze twee waarden in ligt. Links is zuur en rechts is basisch. Lees ook: Wat is pH?
Roodlof bemesten
Moet je roodlof bemesten? Roodlof is een bladgewas en het geven van extra stikstof kan dus niet uitblijven. Stikstof bevordert namelijk de aanmaak en groei van het blad. Bij zuurdere grondsoorten is het een vereiste om regelmatig kalk te strooien.
Voor het bemesten van roodlof adviseren we bij benadering de samenstelling stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K) 12-6-20 . Dit is ons advies en geen vereiste. Je kunt zelf mest mengen naar verhouding. Lees ook: Wat is NPK mest?
Roodlof bloei en bestuiven
Wanneer bloeit roodlof? Roodlof bloeit doorgaans van juni tot augustus.
Moet je roodlof bestuiven? Bij de teelt van roodlof wil je voorkomen dat het plantje gaat bloeien. Doorschieten maakt de krop namelijk oneetbaar. Hoewel, je kunt de blaadjes dan nog wel eten maar ze gaan uit elkaar staan en worden lelijk. De smaak gaat dan ook achteruit.
Voor de zaadteelt zal je roodlof vroeg moeten zaaien of moeten wachten tot het tweede jaar om de plant tot bloei te laten komen. Eigenlijk is roodlof namelijk een tweejarige plant. Roodlof is goed zelfbestuivend en maakt tweeslachtige bloemen. Daarbij krijgt roodlof hulp van insecten.
Wanneer roodlof oogsten
Wanneer kan je roodlof oogsten? Doorgaans doe je dit van mei tot december.
Hoe oogst je roodlof? Je kunt roodlof op twee manieren kweken, als slasoort voor het blad of als een mooie ronde kop. In de meeste gevallen zal je roodlof kweken voor het tweede. Gedurende de groei kan je dus blad blijven plukken maar je kunt in plaats daarvan ook wachten tot zich een mooie kop heeft gevormd.
Om de kop te oogsten pak je de roodlof bij de grond aan de onderkant vast. Je trekt de roodlof vervolgens met een draaiende beweging uit de grond. Bijna altijd komen de wortels dan mee. Zo lang deze aan de plant blijven zitten is roodlof langer houdbaar dan zonder wortels.
Roodlof gebruiken en bewaren
Hoe gebruik je roodlof? Roodlof kan -net als andere soorten lof of cichorei- rauw worden gegeten. Zo is roodlof erg lekker maar ook mooi in een salade. Het geeft kleur en smaakt licht bitter. Ook kan roodlof heel licht pittig smaken. Een overheerlijke groente waar veel mee te combineren valt.
Overigens kan je ook met roodlof koken. Zo kan roodlof worden gebruikt in diverse warme gerechten, bijvoorbeeld uit de oven.
Roodlof kiemgroenten
Kan je roodlof als kiemgroente eten? Ja, de hele plant is eetbaar en je kunt deze ook als kiemgroente eten. Roodlof staat hier echter niet zo om bekend. Het is natuurlijk veel leuker om er een mooie kop van te oogsten. Als roodlof doorschiet kan je de zaden bewaren om kiemgroenten te kweken of volgend jaar opnieuw te proberen roodlof te kweken.
Roodlof houdbaarheid
Hoelang is roodlof houdbaar? Verse roodlof is het lekkerste. Indien de wortels nog aan de krop zitten blijft roodlof het langste houdbaar. Je kunt roodlof dan in water zetten om het even op te frissen of nog langer houdbaar te maken. Zo bewaar je roodlof tot een week of maximaal twee weken.
Losse blaadjes of een krop zonder wortels zijn altijd korter houdbaar. Zo blijft een verse krop maximaal een week houdbaar en kan je de losse blaadjes slechts enkele dagen bewaren. Hierna moet het blad echt worden gegeten.
Roodlof ziektes en plagen
Welke ziektes en plagen zijn er bij roodlof? Net als bij veel cichoreisoorten en bij andijvie kunnen er luizen in de roodlof schuilen. Meestal doen een paar luizen weinig kwaad. Je kunt de krop in een bad met zout water leggen om de beestjes eruit te laten gaan. Spoel de roodlof altijd goed voor je het gebruikt.
Ook slakken schuilen graag tussen het blad en kunnen er soms ook hapjes uit nemen. Meestal is het voldoende om na het oogsten het buitenste en onderste blad weg te halen zodat je de rest gewoon kunt eten.