plant banner

Hop
voorzaaien kweken en oogsten

Humulus lupulus
Cannabaceae (hennepfamilie)

°C5
°C15
CM80
P9
CM0.3
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
vroeg zaaien
laat
vroeg planten
laat planten
jaarlijks
  Zaaien onder glas
  Planten in kweekkas
  Buiten zaaien
  Buiten (uit)planten
  Bloeitijd
  Oogsten
  Snoeien

Hop kweken

Hop draagt de (Latijnse) wetenschappelijke naam Humulus lupulus en is een lid van de hennepfamilie, ook wel cannabaceae.

Pagina inhoud

Hop soorten

Welke soorten hop zijn er? Hop is een lid van de hennepfamilie (ja die hennep, de Cannabaceae) en het is een grote slingerplant. Hop vormt de basis van bier en er zijn heel veel verschillende rassen hop. Dat is ook niet zo gek, want men is lang geleden zelf hop gaan telen voor het brouwen van bier. Daarbij hebben we de planten met name geselecteerd voor een bepaalde smaak bier. Kenners weten welke hop het beste is voor welk soort bier.

Hop zaaien en planten

Wanneer kan je hop zaaien?
Hop zaaien of voorzaaien/voorkiemen kan direct buiten van maart tot mei en van oktober tot november.
Wanneer kan je hop planten?
Hop planten of uitplanten op de bestemde plek kan buiten van maart tot juni en van september tot december.

Hoe zaai je hop? Gebruik een aantal ruime kweekpotjes en zaai meerdere zaadjes per potje. De meeste (onbewerkte) zaden zijn niet gefeminiseerd en dus gemengd mannelijk en vrouwelijk. In het eerste jaar zal hop kort en beperkt bloeien, waarna je de vrouwelijke planten kunt selecteren.

Mannelijke planten heb je niet nodig, tenzij je zelf hopplanten wilt gaan kruisen om een eigen hopsoort te maken. Hopbellen groeien alleen aan vrouwelijke planten, dus deze selecteer je voor de teelt. Je herkent vrouwelijke planten tijdens de beperkte bloei in het eerste jaar al.

Hoe plant je hop? De meest gebruikelijke manier om hop te kweken is door het planten van wortelstokken. Je kunt hop in principe alleen in de vollegrond kweken, of bij uitzondering in een zeer grote kuip. Geef de hopplanten onderling voldoende afstand want ze worden erg groot.

hop zaailingen kiemplantjes kiemplanten keukenplanten

Per vierkante meter kan je ongeveer 1 tot 2 hop planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 1 tot 2 hop planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Hop standplaats en verzorgen

Hoe kweek je hop? Voor hop heb je allereerst veel ruimte nodig. De planten worden vaak wel meer dan 6 meter hoog. Je kunt hop eigenlijk niet in een pot of kuip kweken. Een standplaats in de volle zon is het beste, maar hop groeit ook nog wel goed in de halfschaduw.

Hop kan mogelijk via een schuine paal of betongaas langs een muur of pergola worden geleid. Hop is een slingerplant die zich om een stok, draden of een paal heen draait, net als bijvoorbeeld de kiwi of de slaboon dat doen. Belangrijk is dat de constructie waarlangs hop groeit het volle gewicht kan dragen.

De ruimte rondom de basis van de plant wordt het beste vrij gehouden van onkruid, of wel vrij van andere plantjes en grassen. Hop is winterhard maar sterft bovengronds af, waardoor je deze aan het einde van het jaar bij de grond af kunt knippen. In het voorjaar loopt de plant opnieuw uit. Hop is dus meerjarig en kan tot wel 15 of zelfs 20 jaar lang produceren.

hop jonge plantjes jonge planten keukenplanten

Hop is een meerjarige plant, wintergroen en blijft in leven zo lang de temperatuur hoger is dan 5℃.

Hop combinatieteelt en wisselteelt

Hop wordt meestal langs grote palen van zes à zeven meter hoog geteeld, maar je kunt hop ook langs een pergola of hekwerk leiden.

Hop
Voor het kweken van hop hoef je geen wisselteelt te gebruiken.

Hop goede buren
Hop heeft geen nadrukkelijk goede buren.

Hop slechte buren
Hop heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

Hop water geven

Hoeveel water heeft hop nodig? Geef hop regelmatig water als de bodem dreigt op te drogen. Voel ook onder de oppervlakte of de grond droog is geworden. Is de bodem nog vochtig, dan mag je best een waterbeurt overslaan. Probeer de bodem licht tot matig vochtig te houden, maar geef ook zeker niet te veel water.

Hop bemesten

Moet je hop bemesten? Ja, bemesten helpt zeker bij de teelt van hop. Geef bij voorkeur een stikstof- en kaliumrijke mestvoeding. Omdat hop weelderig kan groeien is met name de behoefte aan stikstof erg groot.

N12
P4
K8

Voor het bemesten van hop adviseren we bij benadering de samenstelling stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K) 12-4-8 . Dit is ons advies en geen vereiste. Je kunt zelf mest mengen naar verhouding. Lees ook: Wat is NPK mest?

hop volgroeide planten grootte keukenplanten

Hop bloei en bestuiven

Wanneer bloeit hop? Hop bloeit doorgaans van juli tot augustus.

Moet je hop bestuiven? Nee, voor de teelt hoef je hop niet te bestuiven. Mocht je zaden willen, dan is bestuiven wel nodig. Hop is tweehuizig en maakt dus of alléén mannelijke bloemen, of alléén vrouwelijke bloemen. Voor de bestuiving van hop heb je dus een mannelijke en een vrouwelijke plant nodig. Hop wordt vooral door de wind bestoven. Het bij elkaar zetten van de twee verschillende planten is dus voldoende.

Wanneer hop oogsten

Wanneer kan je hop oogsten? Doorgaans doe je dit van augustus tot september.

De hopbellen kan je oogsten vlak nadat de plant is begonnen met bloeien. Meestal valt de oogst in de eerste helft van september. De hopbellen kan je zo van de plant plukken. Ook de kleine, nog jonge scheuten kan je plukken om te eten. Dit kan gedurende de hele groei van de plant.

Hop gebruiken en bewaren

Waarvoor wordt hop gebruikt? De jonge hopscheuten zijn eetbaar en van hop kan ook thee worden getrokken, maar verreweg het meest bekende is het gebruik in bier. Hiervoor gebruikt men de hopbellen. Hop wordt dan vooral als conserveringsmiddel toegepast, maar is voor een heel groot deel ook bepalend voor de smaak van bier. Hop vormt daar dan ook een van de 4 belangrijkste hoofdingrediënten van bier.

Hop houdbaarheid

Hoelang kan je hop bewaren? Hop kan je na het oogsten het beste drogen en daarna invriezen om het een langere tijd te bewaren. Drogen doe je op een goed geventileerde plaats. Om hop te bewaren tot je het gaat gebruiken (zoals voor het brouwen van bier) kan je het prima invriezen.

Hop snoeien

Wanneer kan je hop snoeien? Doorgaans doe je dit van november tot februari.

Moet je hop snoeien? Snoeien is niet vereist maar soms wel verstandig. Gedurende het groeiseizoen laat je de hop vooral z'n gang gaan en ver omhoog klimmen. Meestal laat men de (afgestorven) scheuten van vorig jaar zitten. Deze bieden extra houvast als de hopplant in het voorjaar opnieuw uitloopt.

Bovengronds sterft hop volledig af in de winter. De wortels blijven leven. Je zou alle bovengrondse delen kunnen afknippen als je denkt dat dit nodig is. De oude scheuten van vorig jaar kunnen namelijk ook voor extra gewicht zorgen aan een zwakker hekwerk of een beschadigde pergola.

Hop ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij hop? De grote vijand van hop is de hopwortelboorder, een diertje dat de wortels aan kan tasten en dat gek genoeg een soort nachtvlinder is. Hoewel het diertje in België meer voorkomt dan in Nederland, kan dit dus ook hier een gevaar vormen. De kans is echter relatief klein en hop heeft van maar weinig ziektes en plagen echt last.

Hop kweken informatie

Naam en familie
Naam Hop
Familie Hennepfamilie
Wetenschappelijke naam Humulus lupulus
Familie (wetenschappelijk) Cannabaceae
Zaai- en oogsttijden
Buiten (voor)zaaien maart - mei
oktober - november
Buiten (uit)planten maart - juni
september - december
Oogsten augustus - september
Snoeien november - februari
Bloeitijd juli - augustus
Zaaien
Zaaidiepte -
Plantafstand 80CM
Regelafstand 120CM
Per strekkende meter (M) 1-2 planten (rij)
Per vierkante meter (M²) 1-2 planten (veld)
Voorzaaien potmaat P9CM
Kiemtemperatuur 15 +
Gemiddelde kiemtijd -
Verzorging
Standplaats Volle zon
Waterbehoefte Regelmatig water
Grondsoort Matig/Compost/Aarde
Bemesting NPK 12-4-8
Zuurtegraad bodem pH 6.0-7.0
Teeltwijze
Wisselteelt -
Combinatieteelt
Goede buren
-
Combinatieteelt
Slechte buren
-
Eigenschappen
Winterhard tot 5
Gemiddelde hoogte 600
Worteldiepte 65CM
Levensverwachting Meerjarige
Soort Klimplant (draaiend)

Nieuwe planten...