plant banner

Citroenverbena
planten kweken en oogsten

Aloysia citrodora
Verbenaceae (ijzerhardfamilie)

°C-6
°C20
CM25
P7
CM0.5
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
buiten planten
jaarlijks
  Zaaien onder glas
  Planten in kweekkas
  Buiten zaaien
  Buiten (uit)planten
  Bloeitijd
  Oogsten
  Snoeien

Citroenverbena kweken

Citroenverbena draagt de (Latijnse) wetenschappelijke naam Aloysia citrodora en is een lid van de ijzerhardfamilie, ook wel verbenaceae.

Pagina inhoud

Citroenverbena soorten

Welke soorten citroenverbena zijn er? Veel soorten citroenverbena zijn er niet. Wel zijn er veel verschillende planten die óók citroenachtige geuren en aroma's hebben. Deze geuren werken goed om muggen af te schrikken. Enkele voorbeelden van deze planten zijn citroenmelisse en citroengras. Citroenverbena staat bekend onder de namen Aloysia citriodora of Lippia citriodora, omdat de naam eens is gewijzigd. Dit gebeurd soms nadat wordt ontdekt dat een plant toch meer van een ander soort lijkt af te stammen. Aloysia citriodora is de nieuwe en meest gebruikte Latijnse naam.

Citroenverbena zaaien en planten


Wanneer kan je citroenverbena planten?
Citroenverbena planten of uitplanten op de bestemde plek kan buiten van mei tot juli.

Citroenverbena is een mooi, klein blijvend en heerlijk geurend struikje. Reden genoeg om het te willen vermeerderen. Helaas is zaaien erg lastig. Citroenverbena kan je niet zaaien want citroenverbena maakt geen zaden. Als ergens zaden van citroenverbena worden aangeboden, dan zijn het géén zaden van citroenverbena.

Je kunt citroenverbena alleen stekken. Dat gaat overigens best wel makkelijk. Dit doe je het liefst in het voorjaar, vlak na het opnieuw uitlopen. Dan gaat het plantje nieuwe takjes en blaadjes maken. De frisse, nieuwe groei maakt ook het stekken veel makkelijker.

Overigens zou je in de zomer of het najaar ook wel kunnen stekken maar dit is minder gunstig. Te kort de tijd voor de winter begint of het is simpelweg te warm en te droog.

Citroenverbena stekken

Knip in het voorjaar -kort na het opnieuw uitlopen van het plantje- een jonge scheut met 3-5 ogen (blaadjes/knopjes) af. Zet de jonge scheut een tijdje in een glas met water. Wanneer het genoeg worteltjes heeft gemaakt kan je het stekje in een potje gaan zetten. Wees voorzichtig en zorg dat je geen worteltjes stuk trekt of beschadigd.

Eenmaal in het potje geplant kan het stekje uitgroeien tot een klein struikje. Zorg daarbij dat je de juiste grond kiest en verzorg je stekje goed!

Citroenverbena planten

Zet citroenverbena, als klein struikje of stekje, altijd in een bloempotje of plantenbakje. Dat hoeft niet groot te zijn, maar zo kan je citroenverbena in de winter naar binnen halen om te overwinteren.

Per vierkante meter kan je ongeveer 9 tot 13 citroenverbena planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 3 tot 5 citroenverbena planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Citroenverbena standplaats en verzorgen

Hoe kweek je citroenverbena? Citroenverbena staat graag op een plekje in de halfschaduw, of in ieder geval niet de hele dag in de brandende zon. In de volle grond kan citroenverbena tot ruim een meter hoog worden, maar dat is onder ideale omstandigheden.

Het is een meerjarig plantje en kàn zachtere winters prima overleven, hoewel vorst voor citroenverbena eigenlijk nooit veilig is. Het veiligste blijft om citroenverbena in een pot te kweken. Zo kan je de plant in de winter in een vensterbank overwinteren, of in een kweekkas waar het altijd iets warmer is dan buiten.

Citroenverbena is een meerjarige plant, wintergroen en blijft in leven zo lang de temperatuur hoger is dan -6℃.

Citroenverbena combinatieteelt en wisselteelt

Hoe kweek je citroenverbena? Zet citroenverbena bij voorkeur in een pot en overwinter deze binnenshuis. Zorg voor een doorlaatbare bodem.

Citroenverbena
Voor het kweken van citroenverbena hoef je geen wisselteelt te gebruiken.

Citroenverbena goede buren
Citroenverbena heeft geen nadrukkelijk goede buren.

Citroenverbena slechte buren
Citroenverbena heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

citroenverbena planten kweken keukenplanten

Citroenverbena water geven

Hoeveel water heeft citroenverbena nodig? Citroenverbena geef je tijdens een droge periode, zoals in de zomer, dagelijks water. Zorg ervoor dat het plantje niet drijfnat komt te staan, maar zeker ook dat de grond niet helemaal uitdroogt. Voel regelmatig (ook onder het oppervlak) of de grond water nodig heeft. Sla een keer over als de bodem nog goed vochtig is.

Citroenverbena grondsoort en bodem

Welke grond heeft citroenverbena nodig? Zorg dat de bodem goed doorlaatbaar is, bijvoorbeeld met vermiculiet of hydrokorrels in de potgrond. Citroenverbena staat niet graag op natte grond, maar ook liever niet te (lang) op droge grond. Ook staat citroenverbena graag op een voedzame bodem. Je kunt compost toevoegen om de bodem voedzaam te maken.

pH

6.0
7.0

Citroenverbena tolereert bodems waarvan de pH-waarde tussen deze twee waarden in ligt. Links is zuur en rechts is basisch. Lees ook: Wat is pH?

Citroenverbena bemesten

Welke mest heeft citroenverbena nodig? Ook citroenverbena heeft regelmatig extra voeding nodig. Zeker in een pot, omdat voedingsstoffen daar snel uitspoelen bij regen of door het water geven. Geef citroenverbena bij voorkeur een sterke maar gebalanceerde meststof. Veel meststoffen voor (geurende) kruiden is geschikt, maar de meeste meststoffen zal je moeten aanvullen.

N12
P12
K12

Voor het bemesten van citroenverbena adviseren we bij benadering de samenstelling stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K) 12-12-12 . Dit is ons advies en geen vereiste. Je kunt zelf mest mengen naar verhouding. Lees ook: Wat is NPK mest?

Citroenverbena bloei en bestuiven

Wanneer bloeit citroenverbena? Citroenverbena bloeit doorgaans van juli tot oktober.

Citroenverbena kan gaan bloeien en maakt dan hele kleine bloemetjes. Dit gebeurt in de zomermaanden. Ook dan kan je nog steeds blaadjes blijven oogsten. Helaas maakt dit plantje geen zaden. Bestuiven heeft dus weinig zin voor een eventuele zaadteelt. Wel zijn bijtjes en hommeltjes dol op de plant. Daar kan je citroenverbena dan zeker voor laten staan!

Wanneer citroenverbena oogsten

Wanneer kan je citroenverbena oogsten? Doorgaans doe je dit van juni tot november.

Het blad van citroenverbena wordt geplukt voor gebruik in de keuken. Dit kan het hele jaar door, zo lang de plant blad heeft, maar laat dan wel voldoende blad zitten zodat de plant verder kan groeien.

Je kunt ook oogsten wanneer je de plant gaat snoeien, dat is makkelijker. Aan het einde van het jaar zal de plant het blad verliezen. Vlak daarvoor kan je de blaadjes allemaal plukken. Ook "snoeiafval" kan je als oogst beschouwen.

Citroenverbena gebruiken en bewaren

Waarvoor gebruik je citroenverbena? Citroenverbena wordt eigenlijk altijd eerst gedroogd. Dit doe je het beste door de hele takjes met blad en al onderste boven op te hangen want dan neemt het minder ruimte in. Je kunt het blad ook los leggen en spreiden. Als het blad goed droog is dan kan je daar thee van zetten en de geur van citroenverbena is ook erg lekker. Je kunt het overigens ook vers gebruiken.

Citroenverbena houdbaarheid

Hoelang blijft citroenverbena vers? Citroenverbena blijft maar heel kort -tot enkele dagen- vers te gebruiken. Het beste is om citroenverbena te drogen. Zonder al te veel kwaliteitsverlies blijven de gedroogde blaadjes (wel of niet verpulverd) tot een jaar houdbaar, of zelfs langer.

Citroenverbena snoeien

Wanneer kan je citroenverbena snoeien? Doorgaans doe je dit van maart tot april.

Wanneer moet je citroenverbena snoeien? Citroenverbena snoei je in het voorjaar flink terug. Bij voorkeur ná de vorst en vóór de plant opnieuw gaat uitlopen. Dus liever niet als deze al is begonnen met uitlopen of als het nog gaat vriezen. Je snoeit dan vooral de takken van het vorige jaar terug. Jonge of beginnende takjes laat je zitten. Snoei tot ongeveer 10-20 centimeter boven de grond af.

Het leuke aan het snoeien van citroenverbena (en eigenlijk heel veel kruiden) is dat je takjes kunt laten "splitsen" in meerdere takjes. Dit gaat vrijwel vanzelf, omdat je takjes (als je het goed doet) altijd boven twee blaadjes afknipt. Op de plek waar de twee blaadjes zitten, ontstaan vanuit de bladoksels twee nieuwe takjes. Zo wordt citroenverbena voller en groeit deze breder uit. Doe dit echter ook weer niet te vaak, het plantje moet wel de tijd krijgen om verder te groeien.

Citroenverbena ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij citroenverbena? Citroenverbena heeft -mede dankzij de citroenachtige geuren- weinig last van plaagdieren. Je kunt het plantje goed op plekken zetten waar je plaagdieren juist wilt afschrikken. Het grootste gevaar bij de teelt van citroenverbena is het geven van te veel water en het buiten laten staan tijdens de winter. Houd er rekening mee dat je het plantje het beste binnen kan overwinteren.

Citroenverbena kweken informatie

Naam en familie
Naam Citroenverbena
Familie Ijzerhardfamilie
Wetenschappelijke naam Aloysia citrodora
Familie (wetenschappelijk) Verbenaceae
Zaai- en oogsttijden
Buiten (uit)planten mei - juli
Oogsten juni - november
Snoeien maart - april
Bloeitijd juli - oktober
Zaaien
Zaaidiepte -
Plantafstand 25CM
Regelafstand 37.5CM
Per strekkende meter (M) 3-5 planten (rij)
Per vierkante meter (M²) 9-13 planten (veld)
Voorzaaien potmaat P7CM
Kiemtemperatuur 20 +
Gemiddelde kiemtijd -
Verzorging
Standplaats Halfschaduw
Waterbehoefte Af en toe water
Grondsoort Licht/Droog/Doorlaatbaar
Bemesting NPK 12-12-12
Zuurtegraad bodem pH 6.0-7.0
Teeltwijze
Wisselteelt -
Combinatieteelt
Goede buren
-
Combinatieteelt
Slechte buren
-
Eigenschappen
Winterhard tot -6
Gemiddelde hoogte -
Worteldiepte 30CM
Levensverwachting Meerjarige
Soort Klein struikje

Nieuwe planten...